Sănătatea și siguranța bebelușului

Cum știi că cel mic are intoleranță la lactoză. Când și la ce trebuie să fii atentă | Demamici.ro

Intoleranța la lactoză, numită și deficit de lactază, apare pe fondul incapacității organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente. Din nefericire, și copiii mici pot suferi de intoleranță la lactoză, ceea ce poate fi un inconveninent major, mai ales când alimentația celui mic se bazează pe… lapte.

De ce apare intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză este una dintre cele mai răspândite forme de deficit enzimatic intestinal. Lactaza, enzima care înlesnește metabolizarea lactozei prezente în unele alimente, are un nivel redus în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză. În mod normal, această enzimă, care ar trebui să se afle la nivelul intestinului subțire, transformă lactoza în glucoză și galactoză, care trec apoi în sânge.

Printre factorii de risc care cresc probabilitatea ca o persoană să aibă intoleranță la lactoză se află:

  • Vârsta – intoleranța la lactoză apare, de obicei, la adulți. Problema apare foarte rar la copii sau bebeluși;
  • Rasa – intoleranța la lactoză afectează mai ales persoane de descendență africană, asiatică și hispanică;
  • Nașterea prematură – copiii născuți prematur au un nivel mai redus al lactazei din intestinul subțire, deoarece organismul începe să dezvolte această enzimă în ultima parte a trimestrului al treilea de sarcină;
  • Boli care afectează intestinul subțire – o dezvoltare bacteriană excesivă, boala celiaca sau boala Crohn pot avea un impact asupra nivelului lactazei;
  • Unele forme de tratament pentru cancer – în special terapia prin radiații în zona abdominală sau complicațiile apărute pe fondul chimioterapiei pot crește riscul de intoleranță la lactoză.

Intoleranța la lactoză poate fi de trei feluri: 

  1. Congenitală – absența enzimei la naștere.
  2. Primară – reducerea predeterminată genetic a activității la vârsta copilăriei, adolescenței sau la adult.
  3. Secundară – activitate enzimatică redusă în boli intestinale difuze: lambliază, infecții cu rotavirus, populare bacteriană intestinală, rezecții intestinale.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale intoleranței la lactoză

În primul rând, este bine de știut faptul că simptomul reprezentativ de intoleranță la lactoză se instalează brusc, la 10-15 minute de la ingestia laptelui sau a unui derivat de lapte bogat în lactoză și se manifestă prin:

  • Balonare
  • Agitație periombilicală
  • Crampe
  • Amețeli, tahicardie, transpirație, paloare
  • Scaune apoase, aerate, asociate cu flatulență.

Studiile au arătat că 75% din pacienții cu intoleranță la lactoză au concomitent și intoleranță la fructoză. Această asociere conduce la o exacerbare a simptomatologiei descrise.

Cum se pune diagnosticul intoleranței la lactoză

Diagnosticul deficitului de lactaza este stabilit cu ajutorul datelor de anamneză ale pacientului. În anumite situații, se poate încerca o dietă fără lactoză pe o durata de aproximativ două săptămâni, iar dispariția simptomelor pe parcursul dietei urmată de reapariția lor la reintroducerea produselor lactate acide în alimentație, reprezintă o metodă eficientă de diagnostic pentru intoleranță la lactoză.

Testul respirator reprezintă cea mai utilizată metodă pentru diagnosticarea malabsorbtiei lactozei și constă în administrarea unei cantități standard de lactoză a jeun (pe nemâncate) urmată de determinarea hidrogenului în aerul expirat de către pacient după un interval de 60 de minute. Testul este considerat pozitiv la o valoare mai mare de 20 de părți la milion.

Testarea genetică pentru determinarea genotipurilor asociate cu intoleranță la lactoză și diferențierea pacienților cu hipolactazie primară de cei cu hipolactazie secundară prin genotipare, potrivit medicover.ro.

Biopsia intestinală reprezintă o metodă invazivă de diagnostic al deficitului de lactaza și presupune recoltarea de mucoasa intestinală în vederea determinării cauzei malabsorbtiei.

Tratamentul intoleranței la lactoză

Tratementul intoleranței la lactoza va consta, în primul rând, în modificarea alimentației, astfel că simptomele vor putea fi ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate în lactoză. Însă nu este obligatorie o dietă complet fără lactoză. Majoritatea pacienților cu intoleranță la lactoză pot consuma cantități mici de lactoză (<12 g lactoză, reprezentând aproximativ 240 ml lapte) fără simptome majore, mai ales asociată unei mese sau în produse lactate fermentate (brânză măturată) sau iaurt (toleranță iaurtului este mai bună față de toleranță la laptele integral).

Corecția enzimatică recurge la administrarea de preparate de lactaza, dar acestea se recomandă doar în cazuri severe.

Sursa foto: Pexels.com

Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro

Vezi și: Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni