Recomandări

Cum îngrijim corect un nou-născut? Interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC | Demamici.ro

Cum îngrijim corect un nou-născut? Interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC. Nouă luni cât purtăm puiuții în burtică avem timp să citim, să primim sfaturi, să învățăm din experiența altor mămici, însă nimic nu ne pregătește cu adevărat pentru primele zile/ săptămâni împreună cu bebelușii noștri. Multe mămici au întrebări despre rutina de îngrijire a nou-născutului. Pentru a veni în sprijinul lor, în colaborare cu Pampers România, am realizat un interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC.

  • Cum spălăm în mod corect urechile unui nou născut?
  • Cât de des trebuie să schimbăm scutecul?
  • Cum îngrijim și tratăm dermatita seboreică infantilă (crusta de lapte) ce apare pe capul bebelușului?
  • Cum trebuie să arate scaunul bebelușului – culoare, aspect, cât de des trebuie să aibă scaun?

Răspunsurile la aceste întrebări, dar și la multe altele le regăsiți mai jos:

Câte scaune trebuie sa aibă pe zi un bebeluș la 3 luni, hrănit cu formulă de lapte? Și cum trebuie să fie consistența acestuia?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Un bebeluș de 3 luni hrănit cu formulă de lapte are cel mai probabil 1-2 scaune de consistența unei paste. Dacă bea foarte mult lapte și are și o creștere în greutate accelerată, posibil să aibă mai multe scaune, e de verificat o posibilă supraalimentație.

Dacă scaunele devin apoase sau nu elimină scaune mai multe zile decât frecvența normală și apare disconfort abdominal, e de cerut sfatul pediatrului.

Cum protejăm pielea unui nou-născut? E nevoie de ulei de corp? Cremă? Loțiune cu protecție solară?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Majoritatea bebelușilor nu necesită ungerea cu creme de corp. Totuși, dacă pielea e uscată, aspră, sau are zone roșiatice, aspre, aceasta trebuie unsă cu o cremă pentru piele atopică special destinată sugarilor, de 1-2 ori pe zi. Dacă aspectul nu se îmbunătățește, trebuie consultat medical de un pediatru sau dermatolog.

Ideal ar fi ca bebelușii să nu fie expuși la soare, să stea cu pălărie, hăinuțe deschise la culoare, din materiale naturale (in, bumbac), la umbră. Totuși, dacă petrece timp la soare, se poate aplica cremă cu protecție solară cu factor de protecție 50+, și repetată aplicarea la 2 ore.

Cum spălăm în mod corect urechile unui nou-născut?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: La băiță spălăm pavilionul urechii și în spatele urechii, clătim bine, iar apoi ștergem cu prosopul. Nu este necesar să ștergem urechile cu bețisor de urechi, poate fi dăunător. Dacă vedem că în orificiul urechii se acumulează mai multă ceară, o ștergem usor cu un colț de compresă, având grijă să nu o împingem mai mult spre interior.

Cât de des scoatem afară un nou-născut?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Încă din primele zile de la venirea acasă, indiferent de anotimp, este benefic să scoatem bebelușul la aer. Putem ieși o dată sau chiar de două ori. Nu există o limită a timpului petrecut la aer, atâta timp cât bebelușul se simte bine, e hrănit și schimbat.

Cum se curăță corect ochii bebelușului? Din interior spre coada ochiului sau invers?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Fața bebelușului o spălăm la băiță sau în alt moment al zilei cu apa de la robinet, cu mâna, blând. Doar dacă apar secreții oculare gălbui e necesar să ștergem ochișorii: cu o compresă sterilă pe care punem ser fiziologic, ștergem secrețiile de la coada ochiului spre nas, ideal dintr-o singură mișcare blândă. La celalalt ochi se folosește o altă compresă sterilă cu ser fiziologic. Facem acest lucru ori de câte ori e necesar, de fiecare dată când apar secreții. Dacă ele persistă mai mult de 2-3 zile, vom cere sfatul pediatrului.

Cât de des trebuie schimbat scutecul în decursul unei zile?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Scutecul unui bebeluș îl schimbăm după fiecare scaun, sau când se umple de urină. Vedem când se întâmplă acest lucru urmărind linia galbenă de pe fața scutecului, care se înverzește, sau pur și simplu verificând consistența scutecului cu mâna. Scutecele extrem de eficiente din zilele noastre fac să nu mai fie necesară schimbarea fix înainte de masă, cum se proceda în trecut.

Cum îngrijim și tratăm dermatita seboreică infantilă (crusta de lapte) ce apare pe capul bebelușului?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Crustele de lapte reprezintă un exces de sebum nepericulos pentru bebeluș. Dacă ne deranjează din punct de vedere estetic, putem înmuia crustele cu ulei, apoi spălăm cu șampon părul bebelușului, și cu un prosop sau un pieptăn special îndepărtăm o parte din cruste. Putem repeta procedeul din când în când.

Cât de des trebuie să facem baie unui copil nou-născut? Zilnic? Sau e de preferat să îl spălăm la câteva zile?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Baița poate fi o bună rutină de seară pentru bebeluș dacă o efectuăm zilnic sau poate fi un moment distractiv pentru bebelușii mai mari, dar ea nu este absolut necesară. Dacă spălăm fundulețul bebelușului după scaun, nu e obligatoriu să îi facem baie zilnic.

Putem să îl spălăm la două sau mai multe zile. Pe de altă parte, dacă mănâncă solide îmbrăcat doar în scutec, sau dacă se târăște deja pe jos, sau e foarte cald, îi putem face băița sau duș de mai multe ori într-o zi, în funcție de nevoi.

Ce cantitate de urină trebuie să elimine un nou născut în 24 h? Dar scaun?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Cantitatea de urină crește treptat în primele zile de viață de la 1-2 scutece în prima zi, la 5-6 scutece pline, grele la 5 zile de viață, pe parcursul a 24 de ore, și acest număr ar trebui să se mențină constant următoarele luni.

Numărul de scaune e foarte variabil, și diferă în primul rând în funcție de tipul alimentației. Un copil alăptat poate avea în primele săptămâni 6-8 scaune pe zi, apoi ele se răresc treptat și poate ajunge în jur de 5-6 luni să aibă un scaun normal cantitativ și de consistență moale la mai multe zile. Un copil hrănit cu lapte praf are de obicei 1-2 scaune pe zi. După diversificare, sugarii vor avea între 1 și 3 scaune pe zi cel mai adesea, de consistența unei paste.

Ce metode pentru ameliorarea colicilor există?

Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC: Este extrem de important în cazul colicilor unui copil alăptat să cerem sfatul unui consultant în lactație, care, corectând atașarea, frecvența mutatului de la un sân la altul sau a meselor, poate îmbunătăți mult confortul digestiv al bebelușului. Dacă un copil hrănit cu lapte praf face colici frecvente, verificăm cu pediatrul dacă e posibil să fie vorba de o alergie la proteina din laptele de vacă.

În orice situație apar colicile, indiferent de tipul alimentației, punem bebelușul piele pe piele cu noi, îi facem masaj pe burtică circular, în sensul acelor de ceasornic, îi facem gimnastică cu piciorușele, ducându-i-le la piept. Dacă disconfortul persistă, cerem sfatul pediatrului.

Vezi și: Ce trebuie să facem noi, ca părinți, să cultivăm încrederea în sine a copilului? Interviu cu Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copiilor | Demamici.ro

De ce este Pampers Premium Care atât de iubit de mămici și bebei

Societatea Romana de Pediatrie recomandă Pampers Premium Care pentru o protecție ideală a pielii bebelușului. Pampers Premium Care este alegerea numărul 1 a mamelor de nou-născuți în Romania (conform datelor Nielsen, cotă de piață pentru mărimile 0 și 1, perioada mai 2019 – iunie 2020).

  • Stratul superior, exclusiv Pampers, permite pătrunderea aerului și oferă confort pielii bebelușului tău, în timp ce ține departe umezeala și murdăria pentru a preveni iritația pielii.
  • Nucleul absorbant extrem de puternic absoarbe lichidul instantaneu pentru a menține pielea bebelușului uscată și protejată timp de până la 12 ore.
  • Aripioarele laterale moi se adaptează delicat burticii bebelușului și oferă confort pielii.
  • Mansetele duble se mulează ușor în jurul picioarelor bebelușului, protejând împotriva scurgerilor.
  • Forma care protejează zona ombilicală, concepută pentru a proteja burtica delicată a nou-născutului.

Vezi si: Ce trebuie să facem noi, ca părinți, să cultivăm încrederea în sine a copilului? Interviu cu Oana Vlah, psiholog și consultant certificat în somnul copiilor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână