Îngrijirea bebelușului

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Simptomele pe care trebuie să le urmărești | Demamici.ro

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Toate aceste boli sunt cauzate de virusuri care infectează tractul respirator. Toate sunt contagioase și se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta. Mai mult, provoacă unele simptome similare. Așadar poate fi greu să le deosebești.

Iată câteva lucruri pe care să le căutați dacă copilul se îmbolnăvește.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Răceala obișnuită (cauzată de multe virusuri diferite)

Simptomele răcelii sunt de obicei ușoare. Acestea includ adesea un gât care gâdilă, un nas care curge sau înfundat și strănut. Dacă este febră, nu este mare. Un copil răcit se simte de obicei destul de bine și are un apetit bun și un nivel normal de energie.

Nu există nici un test pentru răceala comună și nici un tratament specific. Trebuie doar să-și urmeze cursul, scrie kidshealth.com.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Gripa (cauzată de virusul gripal)

De obicei, copiii cu gripă se simt mai rău decât dacă ar fi răciți. S-ar putea să aibă o febră care apare brusc, cu frisoane, dureri de cap și dureri de corp. Pot avea dureri în gât, secreții nazale și tuse. Și se simt în general nefericiți și obosiți și nu prea au poftă de mâncare. Unii copii au chiar dureri de burtă, greață, vărsături sau diaree.

Un medic poate verifica dacă cel mic are gripă făcând un test pentru depistarea virusului gripal.

Majoritatea copiilor cu gripă se refac acasă, cu multe lichide, odihnă și confort. În unele cazuri, medicul poate prescrie un medicament antiviral pentru a ușura simptomele și pentru a scurta boala. Unii oameni se îmbolnăvesc foarte tare și au nevoie de tratament în spital.

Multe cazuri de gripă pot fi prevenite prin vaccinarea antigripală în fiecare an.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? COVID-19 (cauzat de un tip de coronavirus)

Copiii infectați cu coronavirus pot să nu aibă niciun simptom sau simptomele lor pot fi ușoare, precum cele ale unei răceli obișnuite. Unii pot avea simptome asemănătoare gripei mai severe. Deci, simptomele COVID-19 pot arăta foarte mult ca cele de la o răceală sau gripă. Ca semne distinctive, putem urmări pierderea gustului sau a mirosului, dar și o varietate de erupții cutanate.

Uneori, copiii dezvoltă simptome la câteva săptămâni după ce au fost infectați cu coronavirus, ca parte a unei afecțiuni numite multisistem inflamator la copii (MIS-C). Și rareori, copiii pot avea simptome care durează mult timp, o afecțiune cunoscută sub numele de COVID lung.

Pentru a vedea dacă cel mic a fost infectat cu coronavirus, medicii pot face un test pentru depistarea virusului în tractul respirator. De asemenea, pot verifica dacă există o infecție anterioară făcând un test de sânge care caută anticorpi.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid?

Majoritatea persoanelor cu o boală ușoară, inclusiv copiii, nu au nevoie de niciun tratament specific, iar starea lor se îmbunătățește cu multe lichide, odihnă și medicamente care scad febra. Foarte puțini copii care prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever pot primi anumite medicamente, cum ar fi medicamente antivirale sau anticorpi monoclonali, pentru a-i împiedica să se îmbolnăvească grav și să aibă nevoie de îngrijiri spitalicești. Adolescenții cu risc ridicat, care au fost în contact strâns cu o persoană infectată sau sunt susceptibili de a fi expuși la o persoană infectată, de asemenea, pot obține acest medicament pentru a preveni infectarea lor.

În cazul unor forme severe de COVID-19 sunt necesare îngrijiri spitalicești, eventual în ATI. Medicii monitorizează îndeaproape aceste cazuri și pot determina administrarea de oxigen sau fluide IV, dacă este necesar. În unele cazuri se vor administra și medicamente antivirale, anticorpi monoclonali sau steroizi. În cazul în care problemele respiratorii sunt severe, este necesară conectarea la un aparat de respirat (un ventilator), scrie kidshealth.com.

Sunt disponibile vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 pentru adulți și toți copiii cu vârsta de 6 luni și peste. Injecțiile de rapel sunt recomandate pentru adulți și copii de 5 ani și peste. Toți cei eligibili ar trebui să primească vaccinul și vaccinul de rapel împotriva COVID-19 cât mai curând posibil.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Când ar trebui să sun doctorul?

Dacă aveți îndoieli sau întrebări, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră. O boală care pare o răceală se poate dovedi a fi gripă sau COVID-19. Și alte boli, cum ar fi faringele streptococic sau pneumonia, pot provoca simptome similare, dar necesită tratament diferit. Uneori este greu să știi cu siguranță ce germen cauzează problema.

Obțineți îngrijiri medicale imediat dacă copilul dvs.:

  • are o stare care pare să se înrăutățească
  • are dificultăți de respirație
  • are febră mare
  • are o durere puternică de cap
  • are dureri în gât
  • pare confuz
  • are dureri severe de burtă
  • are durere sau presiune în piept
  • are probleme în a rămâne treaz
  • arată albăstrui pe buze sau pe față

Adresați-vă imediat medicului dacă copilul are astm sau o altă boală și începe să se simtă rău cu simptome care ar putea indica gripa sau COVID-19.

Cum faci diferența între răceală, gripă și Covid? Ce pot face părinții?

Pașii obișnuiți care ajută la prevenirea răspândirii microbilor funcționează bine și împotriva răcelii comune, gripei și COVID-19. Este întotdeauna înțelept să:

  • Vă spălați mâinile bine și des. Spălați cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau folosiți dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool.
  • Evitați persoanele care par bolnave.
  • Curățați suprafețele care sunt atinse mult (cum ar fi clanțe, ghișee, telefoane etc.).

Vezi și: România, la un pas de epidemie de gripă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Rata de pozitivare a testelor este de 37%” | Demamici.ro

Vezi și: Un copil de 3 ani, testat pozitiv pentru gripă, a murit într-un spital din Brasov. Cauza morții încă se investighează | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni