Bebeluși

Crustele de lapte la bebeluși. Soluții și când să mergi la medic | Demamici.ro

Crustele de lapte la bebeluși. Se întâmplă des ca bebelușii să aibă scalpul uscat și, uneori, cu mici cruste, în special în primul an de viață. Acest fenomen este cauzat, de cele mai multe ori, de o dermatită seboreică numită și crusta de lapte și este o afecțiune specifică sugarilor. 

Crustele de lapte la bebeluși. Semnele și simptomele crustelor de lapte la bebeluși

Crustele de lapte la bebeluși reprezintă, de fapt, dermatita seboreică infantilă și uneori e confundată cu o altă afecțiune a pielii, numită dermatita atopică, spune webmd.com. Spre deosebire de dermatita atopică, care provoacă mâncărime puternică, crustele de lapte nu dau acest disconfort. Cele mai comune semne includ :

  • Crusta gălbuie de pe suprafața scalpului, adesea cu aspect gras
  • Prezența unor particule gălbui, maronii sau albicioase pe zonele de piele iritată
  • Mici zone inflamate ale pielii
  • Crustele gălbui sau maronii, alături de inflamație, se pot întinde spre ochi și nas, în spatele urechilor, în cutele de piele și în zona scutecului. Deși crusta de lapte poate părea dureroasă pentru cel mic, specialiștii sunt de părere că, în cel mai rău caz, bebelușul va resimți un disconfort, în niciun caz durere.

Crustele de lapte la bebeluși. Opțiuni de tratament și remedii pentru acasă

Crusta de lapte este privită de specialiști ca o afecțiune autolimitantă, în sensul în care se vindecă de la sine sau cu un tratament minim. Potrivit specialiștilor, atunci când bebelușul dezvoltă crusta de lapte, cea mai bună abordare este, în primul rând, rărirea spălatului pe cap și remedierea ușoară a simptomelor, prin hidratare constantă.

Ce poate fi de ajutor este curățarea blândă a crustelor înainte de șamponare, fără dezlipire, deoarece poate duce la infectarea pielii. Pur și simplu, cojițele deja dezlipite pot fi înlăturate ușor, pentru ca șamponarea să fie mai ușor de îndeplinit.

Printre alte strategii de îngrijire se numără:

  • Utilizarea unei perii cu fire moi pentru a înlătura, prin pieptănare ușoară, cojițele și scamele de pe scalp
  • Masarea scalpului celui mic cu un ulei onctuos, precum ulei de cocos sau de jojoba (atenție, uleiul trebuie spălat ulterior de pe scalp)
  • Utilizarea unui șampon foarte blând, special formulat pentru bebeluși, urmat de un produs tratament pentru crusta de lapte, cu ingrediente emoliente și calmante
  • Utilizarea unei perii moi poate duce la îndepărtarea câtorva fire de păr în procesul de pieptănare, dar specialiștii asigură că nu este motiv de îngrjiroare, iar părul va crește la loc fără probleme.
  • De asemenea, tipul de șampon folosit face diferența. Este esențial să optezi pentru un șampon cât mai blând, cu etichetă „curată”, fără ingrediente cu potențial iritant, precum parfum, alcool sau parabeni.

Dacă, după câteva zile de îngrijire acasă, scalpul celui mic nu dă semne de îmbunătățire, este nevoie să mergi la medic.  Acesta îți poate prescrie anumite tratamente medicamentoase, în funcție de aspectul scalpului și posibilele complicații, cum ar fi:

Medicamente antifungice pentru piele

  • Un șampon medicinal
  • O cremă blândă, pe bază de corticosteroizi

Crustele de lapte la bebeluși. Metode de prevenție

Oamenii de știință nu au identificat factorii care declanșează uscarea excesivă a scalpului celui mic, deci nu există informații concrete cu privire la metodele de prevenire a dermatitei seboreice. Cu toate acestea, masarea ușoară a scalpului, utilizarea unor produse de îngrijire cât mai emoliente și evitarea spălării prea dese a scalpului bebelușului pot ajuta în acest sens.

Când să mergi la medic

Dacă dermatita seboreică nu trece de la sine (în mod normal, afecțiunea dispare în totalitate până în intervalul de viață 6-12 luni), este nevoie să mergi la medic. De asemenea, dacă remarci următoarele simptome, nu ezita să ceri sfatul medicului pediatru cât mai repede:

  1. Suprafața de piele afectată este caldă la atingere
  2. Suprafața de piele afectată prezintă mâncărime excesivă și se schimbă la culoare
  3. Crustele capătă un miros neplăcut
  4. Crustele secretă un lichid purulent sau sângerează

Vezi și: Cum îngrijim corect un nou-născut? Interviu cu Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC | Demamici.ro

Vezi și: Căderea părului după naștere. Cauze și soluții prezentate de Dr. Oana Firescu, Medic primar Dermato-venerologie VIDEO (P) | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni