Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Copilul nu face „roșu în gât” de la înghețată sau băuturi reci. Care sunt adevăratele cauze | Demamici.ro

Copilul nu face „roșu în gât” de la înghețată sau băuturi reci. Care sunt adevăratele cauze? Așadar, diagnosticul de durere în gât sau „roșu în gât”, spus popular, este mai mult un simptom și mai puțin o boală, iar în peste 80% din situații, acesta trece de la sine, fără antibiotic. Mai mult, mitul conform căruia copilul ar trebui să consume doar produse fierbinți ar trebui uitat, scrie medlife.ro.

Copilul nu face „roșu în gât” de la înghețată sau băuturi reci. Care sunt adevăratele cauze

Mămicile merg la pediatru de la primele simptome ale copilului, crezând că totul este de la o simplă înghețată. Ce înseamnă de fapt acest „roşu în gât”? Senzaţia poate să fie de durere, de uscăciune, de arsură şi uneori de gâdilat în gât.

Infecţiile din gât pot avea mai multe cauze. Cel mai frecvent este vorba despre virusurile responsabile pentru răceală sau gripă, diferite tipuri de bacterii sau alergii.

O senzaţie neplăcută la nivelul gâtului apare şi din cauza unor agenți iritanți. De exemplu, dacă într-o cameră se fumează sau dacă într-o încăpere este un aer foarte uscat sau din contră, un aer extrem de umed. Tot senzaţie de durere apare și în cazul refluxului gastroesofagian.

Principala cauză a unui gât roșu o reprezintă infecțiile virale. Acest simptom poate fi însoțit și de nas înfundat, tuse, strănut, dureri de cap, dureri musculare, febră sau inflamarea ganglionilor limfatici.

Ce este de fapt „rosul in gat”?

Gatul rosu este observat de catre cadrul medical la examinarea faringelui, amigdalelor, palatului moale/ dur. Asadar, „rosul in gat” poate insemna un diagnostic de faringita acuta, dar si amigdalita acuma, faringo-amigdalita acuta, herpangina, rinofaringita etc.

De asemenea, este bine de stiut ca „rosul in gat” insoteste bolile copilariei, cele virale: varicela, rujeola, oreion sau cele bacteriene: scarlatina, informeaza Irina Costache, medic pediatru.

Roșu în gât la copii. Tratament

În cazul infecțiilor virale nu este nevoie de antibiotic. Se pot administra simptomatice, există o mulţime de substanţe cu efect antiinflamator la nivel faringial. Dacă durerea este foarte mare, se poate asocia şi un analgezic, dar doar la recomandarea medicului.

Chiar dacă poate trece de la sine în decurs de câteva zile, pentru ameliorarea disconfortului, se pot lua câteva măsuri simple:

– hidratează-l foarte bine pe cel mic
– dă-i să mănânce doar alimente moi și încurajează-l să se odihnească

Roșu în gât la copii. Înghețata și băuturile reci sunt un mit

Așadar, „roșul în gât” nu este produs de înghețată sau de consumul băuturilor reci. Dacă acesta este singurul motiv pentru care îi refuzai celui mic plăcerea de a mânca dulcele rece într-o zi caniculară de vară, poți să-ți reconsideri decizia. Bineînțeles că înghețata, ca orice alt dulce, trebuie oferită cu moderație. Puteți pregăti înghețată în casă din doar câteva ingrediente, fără să fie nevoie să adăugați zahăr.

Important este să reținem că alimentele reci nu sunt duşmanul copiilor sănătoşi. Drept urmare, durerea în gât nu poate fi agravată sau declanșată de o înghețată.

Nu facem gât roşu din cauză că am mâncat rece sau am băut cu gheață, ci facem gât roşu pentru că am contractat un virus sau o bacterie. Într-adevăr, în condiţiile scăderii temperaturii, mecanismele de apărare locale pot fi reduse. În aceste condiții crește probabilitatea contractării virusurilor.

Fiindcă roșul în gât este contagios, în momentul în care o persoană infectată vorbește sau tușește, virusurile pot fi transmise și celor din jur. Este recomandat ca un copil care are roșu în gât să nu meargă la școală și să nu participe la întâlnirile colective.

Roșu în gât la copii. Când se merge la pediatru

Dacă cel mic face febră mare, îl doare gâtul foarte tare s-ar putea să fie o infecţie bacteriană şi, de obicei, infecţiile bacteriene asociază pe lângă gâtul foarte roşu şi durerea extrem de intensă sau creşterea în volum a ganglionilor.

Copiii simt că s-a mărit ceva la nivelul gâtului şi unul dintre semenele de gravitate este că acel copil nu poate să înghită. Astfel, dacă face o infecţie bacteriană la nivelul gâtului, are o febră foarte mare şi copilul refuză să înghită, trebuie neapărat mers la doctor, poate să fie o complicaţie a unei faringite bacteriene, scrie kidshealth.org.

Așadar, uneori, cauzele infecţiei în gât sunt mai severe şi pot necesita tratament. E recomandat să ajungi în cabinetul medicului, dacă cel mic prezintă urmăroare simptomele:

dureri puternice în gât, care nu trec după 7 zile
– dificultăţi la înghiţire
– probleme respiratorii
– durere în timpul respiraţiei
– senzaţie de gât înţepenit
-dureri de ureche
– articulaţii umflate
– sânge în salivă

Vezi și: Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cand e cazul sa mergeti la spital | Demamici.ro

Vezi și: Faringita – rosul in gat – principala cauza de prescriptie inutila de antibiotice la copii | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni