Tu - mamă și femeie

Ce inseamna sa fii mama si femeie de afaceri de succes intr-o lume a barbatilor? Un interviu savuros cu Cristina Bacanu, fondatoarea One Source Solution | Demamici

Ce inseamna sa fii mama si femeie de afaceri de succes intr-o lume a barbatilor? Un interviu savuros cu Cristina Bacanu, fondatoarea One Source Solution. In ciuda faptului ca anii se deruleaza cu o viteza uluitoare, iar tehnologia a ajuns la un nivel pe care doar il visam in urma cu un deceniu, exista conceptii care au ramas fara niciun update.

Traim intr-o lume condusa de barbati, o lume in care femeile puternice inca sunt nevoite sa dea din coate pentru a-si demonstra abilitatile, capacitatile, valoarea. Chiar si asa, in aceasta societate unde de foarte multe ori femeile la conducere sunt luate peste picior, se ridica femei puternice, determinate, independente care demonstreaza ca succesul poate fi un atribut feminin absolut.

Cristina Bacanu, fondatoarea One Source Solution, o firma de IT de succes, ne-a povestit, intr-un interviu savuros, despre cum reuseste sa razbata in aceasta lume dominata de barbati. De foarte multe ori, femeile de cariera sunt nevoite sa-si puna pe hold viata personala pentru a-si gasi succesul in cea profesionala.

Cristina este dovada vie ca se poate gasi un echilibru intre cele doua. Mama a doua fete de 17, respectiv 11 ani, femeia de afaceri stie sa se imbrace in „haina de mama” din secunda in care paseste in casa. De unde isi gaseste puterea, cum face pentru a gasi un echilibru, cum isi sfatuieste fetele va invitam sa cititi in cele ce urmeaza.

R – reporter
CB – Cristina Bacanu

R: Te rugam sa te prezinti in cateva cuvinte, astfel incat cititoarele noastre sa te cunoasca.

CB: Sunt Cristina Bacanu, o femeie de afaceri intr-o lume a barbatilor, si imi place. Sunt fondatoarea unei firme de IT care ofera solutii complexe multinationalelor din nordul si vestul tarii. Firma se numeste One Source Solution.

Ma implic si in proiecte educationale si sociale prin Asociatia One Source. Sunt mama a doua fete extraordinare. Si mai am si 6 pisici si 2 catei 😊. Suntem o familie mare.

R: Cum e Cristina Bacanu mama? Ce înseamnă pentru tine experiența maternității, cum te-a schimbat?

CB: Pentru fiecare mama copiii ei sunt cei mai cei. E normal acest lucru. Si pentru mine este la fel. Intotdeauna ma minunez de faptul ca desi sunt facute de mine sunt diferite fata de mine. Varianta imbuntatita a noastra.

Ma lupt in fiecare zi intre dorinta de a le vedea cat mai repede mari si „oameni” si dorinta de a mentine statu-quo cand le mai poti duce efectiv in brate.

Totusi ma bucur sa le vad ca au personalitatea lor si interese clar definite. Pana la urma rolul nostru de parinti este sa-i invatam sa zboare supraveghindu-i cu inima stransa.

R: Am vrea, acum, sa stim experienta de business woman. Cum a inceput aceasta calatorie in lumea afacerilor, desi acasa doi copii depindeau si depind atat de mult de timpul si atentia ta.

CB: A fost o alegere data de niste imprejurari la limita. Probabil firea mea independenta m-ar fi impins mai devreme sau mai tarziu in directia asta. De fapt, imi plac provocarile 😊, si imi place sa gasesc solutii si sunt foarte buna la asta. Imi iau din afaceri adrenalina de care am nevoie 😊

Initial am fost partener cu o alta firma, un parteneriat care nu a fost deloc benefic pentru mine. Atunci am invatat ca in afaceri poti da rateu foarte usor, insa conteaza mult cum te ridici. Dupa ce am reusit sa ma rup de ei, am luat-o de la capat cu firma One Source, unde sunt asociata cu prietena si colega mea, Nicoleta Gujba – o femeie puternica, incapatanata si dornica, ca si mine, sa faca lucrurile asa cum trebuie.

Am strans langa noi oameni care se muleaza pe principiile noastre si impreuna dezvoltam proiecte, creeam solutii si invatam in fiecare zi.

Am invatat extrem de multe de a lungul timpului. De fapt, invat incontinuu. Sper sa nu ma blazez niciodata.

R: Cum reusesti sa le combini: viata de mama si cea de CEO? Cum gasesti un echilibru?

CB: Sa gasesti echilibru in orice este o arta si ma indoiesc ca eu o detin, dar ma stradui. Cand ajung acasa incerc sa ma detasez de firma. Ma „imbrac” in rolul de mama care gateste cu placere pentru familie, se uita cu cea mica la desene si merge cu cea mare la concerte. Fiica mea cea mica a invatat sa adune facand scorul la rummy. Asa ca la scoala nu avea nici o problema la adunarile cu trecere peste ordin.

Ani de zile le-am citit seara. Stiu sa citesc cu intonatie si „facand voci” 😊. Incerc sa le aloc timpul necesar fiindca stiu ca au nevoie de mine si cresc asa repede! Obisnuiam sa mergem la teatru aproape saptamanal, acum nu prea mai putem din motive evidente.

Cu Sofia, care are 17 ani, merg la teatru de cand avea 7 ani. La Eva, 11 ani, a fost mai simplu. Era de la sine inteles ca vine cu noi de cand avea 4 ani. Sotul meu, Horea, a fost langa mine la fiecare decizie pe care am luat-o si m-a sustinut. A inteles ce tip de femeie sunt si rezista eroic 😊.

O casnicie presupune un parteneriat, comunicare si respect. Ne completam unul pe celalalt si speram sa ne crestem si sa ne modelam copiii astfel incat sa fie cea mai buna versiune a lor.

R: Cu un business de succes, cu oameni care depind de tine, vorbim aici de angajati, cu o familie care are nevoie de tine, cum rezisti? Exista un sistem de sprijin pe care te bazezi?

CB: Sprijinul mi-l gasesc in familie si in copiii mei. Am copacul vietii tatuat pe antebrat ca sa nu uit vreodata de unde imi trag puterea si unde imi sunt radacinile si esenta. Si de-a lungul timpului am intalnit oameni extraordinari care mi-au ramas alaturi. Cred ca orice infrangere si orice castig se regasesc in acest copac. O creatura ce indura schimbari de anotimp si se ancoreaza mai bine in pamant si asteapta o noua zi, „still standing”.

R: Cum vezi tu femeia anului 2021?

CB: O femeie stapana pe sine care stie sa ia decizii pentru ea si pentru ai sai. Si care totusi isi pastreaza feminitatea. Care intelege sa se implice in comunitate si isi educa copiii in acest sens. O femeie care intelege ca independeta financiara ii ofera incredere in sine, o satisfactie, un mijloc de a-si indeplini dorinte si placeri.

R: Avand in vedere ca lucrezi intr-un domeniu preponderent dominat de barbati, ai intampinat prejudecati? Obstacole? Cum ai gestionat situatiile acelea?

CB: Probabil ca am fost privita cu circumspectie, dar nu imi prea pasa. Eu l-am considerat ca un avantaj. Mai ales ca la un moment dat in firma eram doar femei. Femeile One Source. Neinfricate, dedicate, muncitoare, analitice si corecte.

Din cand in cand mai primesc intrebarea: „Cine e totusi barbatul din spatele firmei?” sau „Cine e barbatul cu muschi cu care trebuie sa negociez?”. Pentru o fractiune de secunda raman fara replica. Apoi incep sa rad. Am inteles ca doar celor carora le e frica de tine vor incerca mereu sa te submineze, sa iti distruga increderea in sine.

Cum le gestionez? Zambind si elegant. Inainte ma macinau replicile acide si misogine, dar stiu ca sunt mult mai buna decat ma considera ei. Am transformat ceea ce ei considera un „defect” (acela de a fi femeie) in atuu. Din pacate conceptia care inca planeaza in societate e ca daca iei peste picior femeia, aceasta se va retrage intr-un colt si va plange. Eh.. eu sunt dovada vie ca nu e cazul. Avem o gluma interna „ne tinem gherutele in manusi de catifea”. Ni se potiveste 😊

R: Ce sfat dai fetelor tale cu privire la alegerile privind viitorul, cariera?

CB: Sa-si aleaga ce vor, dar sa o faca cu pasiune. Indiferent ca va fi teatru, aeronautica, muzica. Atata timp cat o vor face cu placere vor fi foarte bune la asta si n-o vor resimti ca o obligatie.

Sa fie independente financiar, ca sa se poata sustine oricand singure. Sa fie implicate in comunitate, fiindca omul este o fiinta sociala.

Sa arate compasiune: oamenii nu sunt rai sau buni, sunt cum sunt si trebuie sa ii luam ca atare, dar lumea e frumoasa pana la urma.

Sa citeasca ca sa-si tina mintea activa si deschisa. Sa-mi puna intrebari si mai ales sa-si puna intrebari.

R: Ai putea extrapola acest sfat generatiei de adolescente care acum isi stabileste parametrii vietii?

CB: Sa nu sara peste etape, fiecare varsta are farmecul ei si ne pregateste pentru urmatorul nivel.

Sa invete sa se pretuiasca.

Sa fie cu mintea deschisa si circumspecte la tot ce suna prea bun sa fie adevarat.

Sa puna intrebari si sa-si puna intrebari.

Si din nou sa fie independente financiar.

R: Privind retrospectiv, ai schimba ceva?

CB: Da, as avea mai multa incredere in mine si as lua decizii mai repede si mai indraznete. Cand nu decizi tu intr-o situatie, decid altii pentru tine. Si poate nu asta ai vrut.

R: Te rugam sa imparasesti un gand cu cititoarele noastre.

CB: Maya Angelou a spus: „Let me remind all women that we live longer and better lives when we have sisters we love, not necessarily born in our bloodline or of our race. Sisters.”

„Permiteti-mi sa le reamintesc tuturor femeilor ca traim o viata mai lunga si mai buna atunci cand avem surori pe care le iubim, nu neaparat nascute in descendenta noastra sau din rasa noastra. Surori.”

Vezi si: Interviu cu Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie – Cum este experiența părinților care aduc pe lume copii prematuri în perioada pandemiei | Demamici.ro

Vezi si: Infertilitatea absolută nu există! Interviu excepțional cu Dr. Mozgova Elena, specialist în reproducerea umană asistată | Demamici.ro

Vezi si: Principalele probleme de infertilitate cu care se confruntă cuplurile, discutate într-un interviu cu Dr. Dmytro Biletski VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni