Stimulentul de reinserție, majorat la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni | Demamici.ro

Stimulentul de reinserție, majorat la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat joi, 11.03.2021, că părinții care se întorc în câmpul muncii înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni, ar putea primi un stimulet de inserție în valoare de 1500 de lei.

În această privință, vor fi puse în transparență decizională două proiecte de acte normative, unul dintre ele, cel privind stimulentul de reinserție, fiind o ordonanță de urgență. Prin această decizie, Ministrul Muncii speră să crească gradul deocupare a forței de muncă din România.

Stimulentul de reinserție, majorat la 1500 de lei pentru părinții care se întorc la serviciu înainte de 6 luni

„Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm carul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.

Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate.

Până acum, foarte foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură, cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a explicat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Stimulentul de inserție 2021

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, părinții care se întorc la locul de muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, au dreptul să primească de la stat o sumă de bani, pe lângă salariul lunar. Această sumă poartă numele de stimulent de inserție. Din luna aprilie a anului 2017, stimulentul de inserție este în valoare de 650 de lei și se acordă părintelui până în momentul în care copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copiilor cu handicap.

Stimulentul de inserție nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului. Persoanele care se întorc mai devreme în câmpul muncii nu pot fi concediate în perioada în care primesc stimulentul de inseție.

Vezi si: Bani de la stat pentru bone. Ce trebuie sa faci sa primesti 710 lei lunar | Demamici.ro

Vezi si: Mamele aflate in concediu de crestere copil vor putea sa castige mai multi bani – propunere legislativa | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni