Ce este tantrumul? Din ce cauza apar si cum se gestioneaza crizele de furie la copiii mici | Demamici.ro

Tantrumul reprezinta o manifestare exploziva a furiei si se manifesta foarte frecvent la copiii mici si la prescolari. Copiii nu stiu cum sa-si gestioneze sentimentele si le exprima prin exploziile spectaculoase de furie si comportament haotic.

In timpul unui tantrum copilul se poate tranti la pamant, lovi, tipa, fugi de langa tine. In unele cazuri, cei mici pot deveni extrem de agresivi in timpul unei astfel de crize de furie, ajungand sa sparga lucruri sau sa loveasca puternic. Sunt copii care isi pierd respiratia sau vomita in timpul unui tantrum.

Din ce cauza apare tantrumul?

De regula, aceste manifestari ale furiei se petrec intre 1 si 3 ani, insa nu sunt excluse nici in cazul copiilor mai mari. Tantrumurile au loc din cauza ca cei mici nu stiu sa isi verbalizeze emotiile, iar abilitatile sociale si emotionale abia incep sa se dezvolte. Prin tantrumuri, copilul isi manifesta emotiile puternice.

Cu cat abilitatile verbale se imbunatatesc, cu atat numarul tantrumurilor scade, iar intensitatea lor, atunci cand va aparea, va fi mult mai redusa.

Exista mai multe lucruri care determina aparitia unui tantrum. Dintre acestea enumeram:

Temperamentul – Cu cat un copil se supara mai usor, este mai sensibil din fire, cu atat probabilitatea sa faca o criza de furie este mai mare.

Emotiile puternice precum frica, rusinea, furia determina aparitia unui tantrum atunci cand apare incapacitatea de a le controla.

Foamea, stresul, suprastimularea sunt si ei factori care cresc frecventa tantrumurilor. Spre exemplu, daca copilul este flamand si obosit, probabilitatea ca el sa faca o criza de nervi daca este dus la cumparaturi creste considerabil.

Vorbeste cu copilul tau despre emotii, numeste-le si incurajeaja-l sa descrie ce simte. In acest mod, cel mic va invata usor, usor sa-si gestioneze sentimentele, iar tantrumurile se vor rari.

Ce sa faceti dupa o criza de furie:

Constientizati sentimentele copilului si discutati cu el, numind starea. Spre exemplu: „Stiu ca te-ai suparat pentru ca nu-ti poti lega sireturile!”

Nu folositi expresii precum: „Esti un baiat rau / fetita rea”. Nu folositi sub nicio forma violenta. Incurajati-l sa foloseasca cuvinte pentru a-si exprima frustrarea sau furia. Copiii invata de la parinti. Fiti calmi si demonstrati-le ca puteti face fata cu calm emotiilor puternice.

Citeste si:

5 MODALITATI DE A RAMANE CALMA IN TIMPUL TANTRUMULUI COPILULUI TAU. LA CE TREBUIE SA TE GANDESTI PENTRU A NU-TI PIERDE RABDAREA | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

19 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni