Dezvoltarea bebelușului

Când începe bebe să gângurească și cum îl poți stimula să facă acest lucru | Demamici.ro

Când începe bebe să gângurească și cum îl poți stimula să facă acest lucru? Bebelușii comunică cu noi prin sunet în prima parte a vieții lor. Prin plâns, bebelușii își anunță venirea pe lume. Este primul sunet pe care îl fac în noua lor viață, care de obicei este asociat cu un disconfort pe care îl simt.

Apariția gânguritului e cel de-al doilea nivel al comunicării, predecesor al formării cuvintelor. Perioada în care gânguritul se formează este considerată foarte importantă în dezvoltarea copilului și trebuie încurajat.

Ce este gânduritul?

Gânguritul este modul natural prin care bebelușii își exprimă emoțiile sau anumite cerințe. De obicei sunt sunete formate din vocale, monosilabice, precum: „aah”, „oooo”, „eee” sau bisilabice: „aa-aa”, „oo-oo” etc.

Când începe bebe să gângurească?

Nou născutul va începe să gândurească în jurul vârstei de două luni. Însă fiecare bebeluș este diferit, așa că în cazul unora este perfect normal și dacă apare puțin mai târziu.
Totuși, dacă bebelușul nu a gângurit până la vârsta de 3 luni, este indicat să te adresezi unui pediatru.

De ce este gânguritul bun pentru dezvoltarea copilului?

Gânguritul anunță dezvoltarea abilităților de comunicare ale copilului. Este modul natural prin care bebelușul își exprimă anumite dorințe, iar părinții își vor da seama treptat ce poate indica fiecare sunet. Gânguritul mai poate fi și un exercițiu minunat pentru cei mici. Prin modul în care își plimbă limba, își mișcă mandibula, buzele și vălul palatin ei exersează viitoarea formare a cuvintelor.

Prin gângurit copilul transmite mai multe cerințe ce pot face referire la senzația de durere, fericire, foame și alte emoții.

Cum îți poți stimula bebelușul să gângurească?

Comunică cu el: comunicarea e esențială în dezvoltarea limbajului. Încurajează-ți copilul să îți răspundă pur și simplu conversând cu el. Îi poți atrage atenția cu o jucărie preferată, să îi explici ce face, cum se poate juca. Repetiția unor cuvinte cheie îl va ajuta să asocieze obiectele cu cuvintele. Orice activitate pe care o desfășurați împreună încearcă să o narezi, să îi povestiți mereu ce faceți.

Nu-i vorbi alintat. Folosește cuvintele în forma corectă

Portocala este „portocală”, și nu „poltocală”. Folosește mereu cuvintele în forma corectă. Bebelușul te va imita prin tot ce faci, iar vorbitul incorect îl va influența și în acest sens.

Menține contactul vizual când îi vorbești

În jurul vârstei de 2 luni, bebelușii devin atenți la obiecte și la fețele din jurul lor și încep să recunoască și persoanele. Contactul vizual menținut cu ei îi ajută să rămână concentrați atunci când îi vorbiți, dar și să vă recunoască mai ușor.

Răspunde la gângurit prin gângurit

Încearcă să imiți orice sunet pe care copilul îl face. Răspunde la sunetele lui prin aceleași sunete, de parcă ați purta un dialog. Acest lucru îi va oferi încredere copilului că este ascultat și că ești acolo pentru a-i satisface dorințele.

Cântă-i copilului

Muzica îi ajută să-și îmbunătățească abilitățile cognitive și capacitatea lor de a recunoaște anumite repetiții în sunete, potrivit cercetătorilor. Fie că ai voce sau nu, joacă-te cu muzica și fredonează-i copilului orice cântec atunci când stați împreună.

O altă sugestie ar fi cititul de povești cu intonație și emoții transmise prin mimică facială, astfel încât, copilul să facă anumite asocieri între cuvinte și emoții.

Vezi și: 5 pasi pe care orice parinte trebuie sa-i faca pentru a antrena creierul curios al bebelusului, potrivit cercetatorilor de la Harvard | Demamici.ro

Vezi și: Cum putem contribui la dezvoltarea limbajului bebelușului nostru | Demamici.ro

 

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni