Tu - mamă și femeie

Când gemenii aveau 4 luni am aflat că sunt din nou însărcinată. Am trecut de la viața fără copii, la viața cu 3 copii, în doar 13 luni | Demamici.ro

„Când gemenii aveau 4 luni am aflat că sunt din nou însărcinată. Am trecut de la viața fără copii, la viața cu 3 copii, în doar 13 luni. Ai putea spune că intrarea mea în maternitate a fost un pic cam zbuciumată.

Băieții mei gemeni s-au născut în plină pandemie, în 2020, în perioada în care oamenii începeau să-și dezinfecteze cumpărăturile și obiectele cu care veneau de afară.

Aveau doar 4 luni băieții, iar eu abia ce începeam să mă obișnuiesc cu noua mea viață, atunci când am aflat că sunt din nou însărcinată.

Să zic că a fost un șoc ar fi să subestimez situația mea din acel moment. Însă nici nu mai conta, testul de sarcină mă făcea să-mi dau seama că mă îndrept spre o nouă realitate.

Și iată că, 9 luni mai târziu, am întâmpinat-o pe lume și pe fetița noastră. Tot atunci aveam să descoperim că suferă de o afecțiune genetică rară, care îi poate cauza dizabilități și probleme serioase de sănătate.

După cum am spus, începutul maternității a fost unul plin de zbucium pentru mine.

Când gemenii aveau 4 luni am aflat că sunt din nou însărcinată. Am trecut de la viața fără copii, la viața cu 3 copii, în doar 13 luni

Iată câteva din lecțiile pe care le-am învățat după ce am devenit mamă de gemeni și apoi am întâmpinat al treilea copil, în decursul a 13 luni:

Totul este temporar

Nimic nu durează la nesfârșit când vine vorba de copii. Nopțile nedormite, apariția dințișorilor, scutecele… din fericire toate au un sfârșit. De partea cealaltă, perioadele minunate în care simți că în sfârșit pare că ai intrat într-un ritm bun și îți este mai ușor cu copiii, și acestea se vor termina. Totul se va schimba în jurul tău, însă mai ales copiii.

Brusc, nu le va mai plăcea gustarea preferată, nu vor mai dori să doarmă la prânz. Totul este temporar și singura constantă este faptul că nimic nu este constant. Am învățat să-mi găsesc starea de confort în această schimbare continuă și să absorb momentele incredibile și pline de iubire care îmi amintesc că vremurile grele nu țin la nesfârșit.

Tu, ca femeie, te transformi într-o nouă versiune a ta

Să devii mamă aduce o transformare masivă în viața oricărei femei. Dintr-o dată viața ta se învârte în jurul a tot felul de preocupări, cum ar fi orele de somn ale bebelușului, schimbatul scutecelor, program de alăptare.

S-a discutat mult despre revenirea la vechiul „tu” de dinainterea copilului, iar eu vă zic doar atât: acea femeie nu mai există.

După luni întregi în care m-am stresat despre cum aș putea reveni la trupul de dinainte de sarcină sau cum să mă ocup de business-ul meu, deși trebuie să am grijă de 3 copii mici, am decis să accept în final că asist la o nouă versiune a mea și să mă detașez de vechea mea viață, cea de femeie fără copii.

Cumva, apare un sentiment de ușurare odată ce înțelegi că totul din jurul tău s-a schimbat și tu te-ai schimbat odată cu ele și că e firesc să se întâmple asta.

Bineînțeles, sunt anumite aspecte ce fac parte din identitatea ta care nu se vor schimba și vor rămâne la fel. În primul val al maternității parcă mă agățam de acele aspecte care îmi rămăsese familiare, din vechea mea viață, de teamă ca nu cumva să nu mă pierd pe mine cu totul în toată acestă schimbare abruptă.

Însă am descoperit că timpul petrecut cu tine este important și el încă poate exista, chiar și când ai copii. Doar că implică o mai bună coordonare și planificare din timp decât înainte. Lecția învățată de aici este aceea că este perfect în regulă să îți îmbrățișezi noul rol, însă să te bucuri în continuare de lucrurile care te fac fericită și te fac să te simți tu.

Când gemenii aveau 4 luni am aflat că sunt din nou însărcinată. Mamele merită medalie la atletism

Înainte de a avea copii, habar nu aveam cât de solicitant poate fi mental și fizic să ai copii. Și nici măcar nu mă refer la sarcină, acolo e deja altă discuție.

Să cari scaune auto pentru copii, să alergi copiii prin casă ca să le poți schimba un scutec, să-i ții în brațe, să-i ridici de pe jos, sunt doar câteva dintre momentele din zi în care mamele chiar se transformă în atlete.

După nașterea fiicei mele eram la pământ din punct de vedere fizic. Simțeam o constantă durere de spate și îmi era tot mai greu să îmi ridic în brațe copilul de 1 an.

Tot atunci am conștientizat cât de importantă este sănătatea mea mentală și emoțională, în mijlocul tantrumurilor sau toate lucrurile de zi cu zi care vin la pachet cu maternitatea.
Starea noastră mentală este ceva ce trebuie protejat și de care trebuie să ne îngrijim.

Știam că dacă eu nu sunt bine, nici copiii mei nu vor fi.

Așa că am început să văd în copiii mei motivul care să-mi dea un imbold în a avea mai multă grijă de mine, în loc să îi percep ca pe un obstacol.
Voiam să fiu suficient de puternică încât să fiu în starea și dispoziția de a alerga cu ei, de a mă juca și să ajung în cea mai bună versiune a mea de mamă.

Dacă simți că ți-e greu, chiar așa este

Înainte de a avea copii, le priveam pe celelalte mame cu nasul pe sus. Le auzeam cum se plâng, însă mă gândeam că nu poate fi chiar atât de greu și că ele sunt cele care nu se organizează cum trebuie. Orice ar fi însemnat asta.

Și acum cred că Universul a încercat să-mi dea o lecție prin apariția celor trei copii în viața mea, dintre care unul cu un diagnostic medical rar. Toate acestea în doar 13 luni.
Tot ce pot spune acum este: LECȚIE ÎNVĂȚATĂ.

Întreaga mea viață a devenit o continuă programare la doctor cu fetița mea, o continuă încercare de a-mi păstra energia și în jurul gemenilor și totodată să înțeleg mai bine diagnosticul fetiței mele și nevoile pe care le are.

Mă uit în urmă acum la fotografiile făcute în acea perioadă și nu observ la mine decât cearcănele adânci cauzate de stres, nopți fără somn și multe lacrimi.

Maternitatea modernă nu e pentru cei slabi. Dacă simți că maternitatea este grea, ei bine, chiar este.
Dacă simți că maternitatea îți dă un sentiment de izolare față de restul lumii, poate fi și așa.
Dacă te gândești uneori la viața de dinainte de a avea copii și îți este dor, află că și eu am simțit asta.
Iar dacă a avea copii este mult mai greu decât ai crezut că va fi, nu ești singura.

Tot ce pot spune este că odată ce devii mamă, ai alături de tine cea mai frumoasă echipă. Garantat, pe viață.
Cu toții ne trezim dimineața, înfruntând diverse lucruri, încercând să facem imposibilul zi de zi.
Iar eu acum mă consolez cu gândul că nu sunt singură, știu că și alte mame au avut experiențe similare și la final de zi, facem ce putem mai bine.”

sursa foto: @meg.b.stone

Vezi și: Da, sunt o mamă mai în vârstă – și ce? | Demamici.ro

Vezi și: O mamă a descris perfect urcușurile și coborâșurile maternității: „Am strigat din toți plămânii de frustrare și m-am așezat pe podeaua bucătăriei și am plâns. Și copiii mei au trebuit să fie martori la această scenă” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

4 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

5 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

5 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână