Știri interne

Bebelușul soților Rotundu, românii arestați în Danemarca, a fost dat în plasament pentru un an. Părinții nu pot cunoaște familia | Demamici.ro

Bebelușul soților Rotundu, românii arestați în Danemarca, a fost dat în plasament pentru un an. Părinții nu pot cunoaște familia. Doi români, Sorana și Ionuț Rotundu, părinţii unui băieţel de cinci săptămâni, stabiliţi în Danemarca, au fost arestaţi după ce au ajuns la spital cu cel mic, în urmă cu câteva săptămâni. Bebelușul a fost preluat de medici în stare critică, acesta având hemoragie craniană, cu suspiciunea de victimă a „sindromului copilului scuturat”.

Potrivit Ministerului Familiei din România, bebelușul a fost externat din spital, însă starea acestuia este încă fragilă. Copilul a fost pus în plasament pentru 1 an de zile la o familie maternală pe care părinţii nu o cunosc şi nu o pot vizita timp de 6 luni, a transmis Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, pe Facebook.

„Nu ne dorim să îngreunăm în vreun fel activitatea autorităţilor daneze. Însă, informaţiile cu privire la situaţia copilului sunt îngrijorătoare. Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinţii nu o pot cunoaşte sau vizita. Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situaţia acestora, în următoarele şase luni.

Autorităţile daneze ne-au transmis că M.R. a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România. Mulţumesc specialiştilor din Ministerul Afacerilor Externe, ministrului Bogdan Aurescu şi personalului ambasadei României în Danemarca pentru implicarea în acest caz şi pentru legătura permanentă cu familia copilului”, a afirmat Gabriela Firea.

Bebelușul soților Rotundu, românii arestați în Danemarca, a fost dat în plasament pentru un an. Gabriela Firea, ministrul Familiei: ”Continuăm demersurile pentru aducerea în ţară a copilului”

”Continuăm demersurile pentru aducerea în ţară a copilului M. R. aflat în plasament în Danemarca, când starea sa de sănătate va permite acest lucru. Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni.

Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul.

„Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă”, a precizat Gabriela Firea.

Sorana și Ionuț Rotundu, arestați după ce bebelușul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană

Sorana și Ionuț Rotundu întâmpinau cu multă bucurie venirea pe lume a primului lor copil în decembrie 2021, la trei ani de când și-au unit destinele. Pe 26 decembrie, Mathias Rotundu a fost născut pe cale naturală. Aparent, bebelușul era perfect sănătos. La doar două zile după externarea din maternitate, au început primele probleme. Fratele Soranei povestește coșmarul prin care au trecut tinerii părinți: „Copilul scădea în greutate, nu mânca, ce mânca vomita. Nu se mai oprea din plâns. Plângea şi noapte şi zi.” De asemenea, familia susține că părinții au solicitat ambulanța de mai multe ori, însă abia în ziua de 31 ianuarie, când situația bebelușului s-a înrăutățit foarte mult, a ajuns și serviciul de ambulanță.

Fratele Soranei: „Dădea necontrolat din mâini, din picioare, din cap şi s-a învineţit la faţă şi la insistenţele lor a venit ambulanţa.”

La spital, cadrele medicale au transmis părinților că băiețelul are o hemoragie craniană. Tot la spital au venit și polițiștii care i-au arestat pe cei doi părinți pentru o perioadă de 4 săptămâni, fiind efectuate cercetări pentru violență în familie.

Momentele cumplite prin care trec părinții români arestaţi în Danemarca. Bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană

Ce este sindromul copilului scuturat

Sindromul copilului scuturat apare în momentul în care bebelușul este zgâlțâit, scăpat din brațe, aruncat (chiar și între perne), lovit intenționat în zona capului. Sindromul, descris inițial de doctorii John Coffey-radiolog și Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezintă o alterare gravă a creierului, retinei, membrelor și coastelor.

Peste 1400 de cazuri se înregistrează lunar la nivel mondial. Când un adult scutură viguros un sugar (până într-un an) există riscul apariției leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afecțiuni au fost înregistrate la copiii sub 1 an, vârstă medie a victimelor fiind de 3-8 luni.

Dupa scuturarea copilului, presiunea la nivelul scalpului creste foarte mult. Leziunile devin si mai grave in momentul in care copilul scuturat este lovit sau trantit chiar si pe salteaua patului.

Cei care aplica acest tratament copilului pot fi chiar parintii care incearca sa linisteasca un copil care plange neconsolat. Fustrarile, oboseala sau stresul sunt alti factori care ii determina pe adulti sa apeleze la aceasta tactica de scuturare a micutului. Se estimeaza ca 65 – 90% dintre agresori sunt barbati.

„Sindromul bebelușului zgâlţâit este, fără îndoială, cea mai mortală formă de abuz asupra copiilor. De obicei, apare înainte de vârsta de 12 luni, când un părinte își pierde în cele din urmă răbdarea dacă nu poate calma bebelușul care plânge. De frustrare îl apucă de umeri și scutură rapid corpul copilului. Capul bebelușului poate fi lovit de o suprafață sau gâtul îi poate fi fracturat.

Creierul este lovit în interiorul dur al craniului, se ajunge la umflarea creierului și ruperea venelor minuscule provocând sângerare care pune viața în pericol. Cazurile grave sunt vârful aisbergului. Mulți copii pot avea leziuni minime ale creierului care nu sunt diagnosticate, dar care pot duce la probleme neurologice, cum ar fi deficit de atenție și probleme de învățare”, a explicat pediatrul american Harvey Karp.

Vezi și: Părinții români, arestaţi în Danemarca după ce bebeluşul lor a ajuns la spital cu hemoragie craniană, suspecți de provocarea sindromului copilului scuturat | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână