Știri interne

Mi-au greșit calculul la indemnizația de creștere copil! Ce e de făcut pas cu pas | Demamici.ro

Calcul greșit indemnizație, ce e de făcut. Se întâmplă de multe ori, ca acel calcul pentru stabilirea sumei de indemnizație creștere copil să fie greșit. Da, te apucă panica și nu ai idee ce poți să faci pentru dreptul tău.

În primul rând trebuie să știi tu exact cum se face calculul corect. Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Astfel, primești 85% din venitul net dacă ai lucrat pe contract de muncă și 40% din venitul brut dacă ai lucrat pe drepturi de autor.

Calcul greșit indemnizație, ce e de făcut. Exemplu de calcul indemnizație creștere copil pe contract de muncă:

Pentru un angajat care primește un salariu net de 2000 / lună se efectuează astfel calculul indemnizației de creștere a copilului:

Venit net obținut în ultimele 12 luni: 2.000 x 12 = 24.000
Media lunară a venitului: 2.000 lei
Calcul indemnizație creștere copil: 2.000 x 85% = 2.000 x (85/100) = 2.000 x 0.85 = 1.700 lei

Calcul greșit indemnizație, ce e de făcut. Exemplu de calcul indemnizație creștere copil pe drepturi de autor:

Modalitatea în care sunt luate în calcul veniturile din drepturi de autor la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului, prin deducerea cotei forfetare de 40 % din venitul brut, a fost clarificată și de către Ministerul Muncii și Justiţiei Sociale prin adresa nr. 752/MG/1775/AMD/14.06.2017, conform căreia: „…coroborând prevederile Codului Fiscal cu cele ale OUG nr. 111/2010 (art. 3 alin. (2) lit.e), venitul luat în calcul la stabilirea indemnizației pentru creşterea copilului este suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activități independente determinat în condiţiile legii, respectiv în cazul drepturilor de proprietate intelectuală suma rezultată după aplicarea deducerii de 40 % și a cotei de impozitare aferentă”, conform mmanpis.ro

Calcul greșit indemnizație, ce e de făcut

Dacă până aici totul este clar și constați că suma primită este greșită, atunci ai câteva variante la dispoziție.

Un email în care explici situația la AJPIS sau un telefon tot la aceeași instituție. Fiecare localitate are un email și un număr de telefon diferite. De exemplu, datele de contact pentru București sunt:

Adresă: Str. Ion Câmpineanu, nr.20, sector 1, Bucureşti – etaje 2,3,4

Telefon: 021. 316.8415

Fax: 021.316.84.16

E-mail: apismb@mmanpis.ro

Telefoane utile
Secretariat: 021/316.84.15
Indemnizație creștere copil, Stimulent de inserție și alocatii de stat: 0766516987

Luni: 09:30 – 15:00
Marţi: 09:30 – 15:00
Miercuri: 09:30 – 15:00
Joi: 09:30 – 15:00
Vineri: Nu se lucrează cu publicul

Program de relatii cu publicul
Bulevardul Gheorghe Magheru, nr. 7

Luni: 08:30 – 16:30
Marţi: 08:30 – 16:30
Miercuri: 08:30 – 18:00
Joi: 08:30 – 16:30
Vineri: 08:30 – 14:00

Mai mult, poți depune și o petiție online la adresa de e-mail: apismb@mmanpis.ro.

Calcul greșit indemnizație, ce e de făcut. În caz că dorești să mergi să vorbești și să ceri explicații. Întocmește o cerere de RECALCULARE INDEMNIZAȚIE către directorul executiv în care să îți expui problema. Mergi la instituția AJPIS din orașul tău. La cerere trebuie să depui și o copie dupa buletin și o copie după certificatul de naștere al copilului. Când lași cererea, nu uita să ceri și un număr de înregistrare. Răspunsul lor ar trebui să vină în 30 de zile calendaristice de la data în care ai depus cererea.

Prin poștă ar trebui să primești și decizia de plată în care este explicat cu lux de amănunte cum anume s-a calculat indemnizația de creștere a copilului.

Dacă după ce primești răspunsul, suma este aceeași și tu crezi clar că este greșită, se poate depune încă o cerere de recalculare indemnizație sau decizia se poate ataca în Instanță. Dacă răspunsul este în favoarea ta și suma este greșită într-adevăr, trebuie să depui o cerere pentru a primi banii din urmă.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Vezi și: Cum se calculează indemnizația de creștere copil pentru veniturile din drepturi de autor în 2022 | Demamici.ro

Vezi și: Pensia alimentară 2022 – Condiții, mod de calcul și sancțiuni pentru neplată | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni