Știri externe

Avea 11 luni când a intrat în stop cardiac din cauza bolii Kawasaki. Fetița, căreia medicii nu-i mai dădeau nicio șansă, a împlinit 3 ani | Demamici.ro

Avea 11 luni când a intrat în stop cardiac din cauza bolii Kawasaki. Fetița, căreia medicii nu-i mai dădeau nicio șansă, a împlinit 3 ani. Mama micuței Bella nu va uita niciodată momentul în care fetița ei, pe atunci în vârstă de doar 11 luni, trăgea ultima suflare în pieptul ei fragil, îninte să intre în stop cardiac.
Medicii nu îi mai dădeau nicio șansă, diagnosticată fiind cu boala Kawasaki, o afecțiune rară care provoacă inflamarea vaselor de sânge, aproape întotdeauna, la copiii mici.

Se întâmpla în anul 2020, în Spitalul General Southampton, Hampshire, atunci când mămica în vârstă de 26 de ani privea îngrozită cum 30 de cadre medicale se mobilizaseră să îi resusciteze bebelușul.
I-au spus că sunt foarte mici șansele să supraviețuiască peste noapte.

Astăzi, micuța Bella a împlinit 3 ani și duce o viață normală, ca orice alt copil, fiind dovada vie că miracolele există.

„Nu mai aveam nicio speranță, nu credeam că vom ajunge să trăim această zi. Am crezut atunci că îmi voi pierde puiul”, a declarat Abbu Hessey, mama Bellei, pentru publicația Independent.

Bella s-a născut prematur cu 30 de zile, însă nimic nu prevestea diagnosticul care avea să urmeze. În primele luni de viață mama fetiței o descrie ca fiind un bebeluș normal, sănătos și fericit.
În preajma aniversării celor 11 ani de viață, fetița a început să dezvolte o iritație puternică a pielii pe tot corpușorul și a încetat să mai mănânce sau să bea apă.

Abby și-a dus de urgență fetița la spital, însă inițial a primit un diagnostic eronat: infecție la ureche și la gât.

Abia la a patra vizită la spital, medicii i-au spus mamei că Bella are boala Kawasaki, o afecțiune care poate fi fatală, dacă nu se intervine la timp.

Boala Kawasaki este principala cauză care provoacă afecțiuni grave la nivelul inimii în rândul copiilor sub 5 ani din Marea Britanie, potrivit statisticilor. Nimeni nu cunoaște ce declanșează această boală, însă specialiștii au concluzionat până acum că nu este vorba de o boală contagioasă, potrivit Mayo Clinic.

În tratamentul pentru boala Kawasaki se administrează imunoglobină, același lucru care s-a întâmplat și în cazul micuței Bella.

„Tratamentul a dat roade imediat. Iritația de la nivelul pielii a dispărut în totalitate, începuse să mănânce, să bea, se juca și vorbea, era alt copil față de cum era în urmă cu o săptămână”, își aduce aminte mama.

Avea 11 luni când a intrat în stop cardiac din cauza bolii Kawasaki. Fetița, căreia medicii nu-i mai dădeau nicio șansă, a împlinit 3 ani

Pe măsură ce starea fetiței s-a îmbunătățit, medicii au externat-o și au lăsat-o să meargă acasă.

Două săptămâni mai târziu, a mers din nou la spital cu ea pentru un control, iar medicii au stabilit că fetița mai are nevoie de o nouă doză de imunoglobină, pentru că boala nu dispăruse în totalitate.

Însă tot atunci, medicii au observat că boala afectase deja inima bebelușului și din acest motiv au apărut o serie de complicații, având mai multe anevrisme și zone inflmate la nivelul vaselor de sânge din jurul inimii.

La un copil sănătos de vârsta ei, vasele de sânge ar fi trebuit să măsoare 1 mm sau 2 mm diametru, însă în cazul Bellei, vasele de sânge se umflaseră și au ajuns să măsoare 14 mm în diametru, de peste zece ori mai mult.

A urmat un tratament cu administrarea de până la 12 substanțe în corpul ei firav, pentru evitarea complicațiilor.

În clipa în care a fost trimisă de urgență la Spitalul General Southampton, cele mai mari frici ale mamei au început să prindă contur.
Știa că starea fetiței sale nu era deloc bună în acest punct și cel mai tare o speria faptul că nu știa la ce să se aștepte.

„A fost devastator atunci când ambulanța ne-a dus la Southampton. Partenerul meu nu a putut să vină cu noi, din cauza restricțiilor Covid. Îmi aduc aminte cum ne-a privit când ne-am urcat în ambulanță, plângând, cu părinții lui alături, în timp ce plângeau și ei. Știu că se gândea în acel moment doar la faptul că e posibil să nu își mai vadă fetița vreodată”.

La noul spital, Bella a rămas internată timp de 3 săptămâni și tot atunci ajunsese și în cel mai critic punct: stopul cardiac

„O priveam cum își lăsa capul pe spate, cum lua ultima ei gură de aer. A fost îngrozitor. Erau în jur de 30 de medici care se străduiau să îi readucă pulsul prin resuscitare!”.

În mod miraculos, inima Bellei a început ușor să bată din nou.

Fetița a fost transportată la terapie intensivă, însă șansele ei erau în continuare mici.

„Îmi aduc aminte cum unul dintre medici a venit spre mine, să-mi spună că îi pare rău, dar nu crede că va supraviețui peste noapte și că să mă pregătesc să-mi iau rămas bun de la ea!”.

Tatăl fetiței a ajuns și el în cele din urmă al spital și astfel au putut amândoi să o vegheze pe Bella.

„Nu știu cum, dar a reușit”.

Fetița lor nu doar că a reușit să treacă de cea mai critică noapte din viața ei, însă a continuat să se recupereze, iar astăzi să ducă viața unui copil normal.

„E aproape incredibil cum era atunci și ce copil plin de viață este acum. Încă suntem atenți cu ea, arterele ei sunt puțin mai slăbite și ușor deformate, însă ea se dezvoltă normal. Imunoglobina chiar a salvat-o”, a mai spus mama.

Prin povestea ei, Abby spera să încurajeze toți părinții să se încreadă în intuiția lor atunci când simt că ceva este în neregulă cu copilul lor.

„Când ești mamă, simți atunci când ceva este în neregulă cu puiul tău. Știi dacă are o răceală sau este vorba de ceva mai grav. Și atunci când nu ești mulțumită de diagnosticul primit, mergi și la alți doctori, caută răspunsul cel bun, pentru că la finalul zilei, cel care va fi afectat în mod direct de aceste alegeri, în bine sau în rău, este chiar copilul tău”.

Simptomele bolii Kawasaki

Boala Kawasaki sau boala de inimă la copii. Boala Kawasaki apare rapid, iar simptomele apar în faze. Semnele primei faze a bolii Kawasaki includ:

– Febră mare care durează mai mult de 5 zile. Nu va scădea chiar dacă un copil ia medicamente care de obicei funcționează împotriva febrei.
– Erupție cutanată și/sau descuamare a pielii, adesea între piept și picioare și în zona genitală sau inghinală
– Umflarea și înroșirea mâinilor și a picioarelor
– Ochi roșii
– Glandele umflate, în special la nivelul gâtului
– Gât, gură și buze iritate
– Limbă umflată, roșu aprins

În a doua fază, simptomele includ:
– Dureri articulare
– Dureri de burtă
– Tulburări de stomac, cum ar fi diaree și vărsături
– Peeling pielea mâinilor și picioarelor

Boala Kawasaki poate provoca probleme cardiace la 10 zile până la 2 săptămâni de la debutul simptomelor. Simptomele tind să dispară lent în a treia fază. Poate dura până la 8 săptămâni.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă copilul are aceste simptome, inclusiv o febră mare, care durează mai mult de 4 zile. Tratamentul precoce poate ajuta la reducerea riscurilor de efecte de durată.

Vezi și: Boala Kawasaki, risc major de afectare a inimii la copii. Cauze, simptome și tratament | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

6 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni