Autismul virtual – cauze, simptome si metode de prevenire! Cat timp ar trebui sa petreaca copilul in fata ecranelor | Demamici.ro

Psihologul Marius Zamfir a fost invitat in emisiunea „Vorbeste lumea” unde a vorbit despre autismul virtual, un fenomen ingrijorator care ia proportii. Parintii trebuie sa fie atenti la timpul pe care copiii il petrec in fata ecranelor sau cu gadget-urile intrucat consecintele asupra sanatatii pot fi extrem de grave.

Autismul virtual este o realitate si afecteaza copiii inca din primele luni de viata, daca parintii ii expun un timp indelungat la desene animate, cantecele, video-uri, jocuri etc.

„Autismul este o tulburare de neuroconectivitate. Din anumite cauze se creeaza ori prea multe, ori prea putine retele neuronale la nivelul creierului. De pilda, copilul la nastere are acelasi numar de neuroni pe care il avem si noi, dar intre 0 si 2 ani, creierul isi tripleaza dimensiunea.

E o triplare a dimensiunii datorita cresterii acestor sinapse, a acestor legaturi neuronale. Un singur neuron ajunge sa creeze undeva la 40.000 de sinapse, de legaturi cu ceilalti neuroni.

In autismul clasic vorbim despre niste mecanisme in acest proces de creare al sinapselor care sunt defecte (…). La 3 ani creierul este deja format in proportie de 90-95% fata de creierul unui adult, deci perioada 0-2, 3 ani este o perioada foarte importanta pentru dezvoltarea creierului.

In ambele cazuri (autismul clasic si cel virtual) intalnim o lipsa de neuroconectivitate, dar in autismul virtual este cauzata de o privare socio-motorie si socio-emotiva cauzata de vizionarea excesiva a ecranelor, plecand de la tablete, telefoane mobile, televizoare.

Am facut un studiu longitudinal din 2012 pana in 2017 pe 110 copii. In anul 2012 plecam de la o incidenta de 37% a copiilor diagnosticati cu autism virtual care statusera peste 4-5 ore pe zi in fata device-urilor electronice.

Am descoperit ca aceste 4-5 ore reprezinta un grad mare de afectare. Aceasta incidenta creste progresiv pana ajungem in 2017 cand ajunge la 97,06%, o crestere fantastica.

Am incercat sa vad ce s-a intamplat in aceasta perioada si am facut un fel de studiu in paralel si am descoperit ca in 2012 a aparut tableta la un pret accesibil in Romania, apare sistemul cu android la telefoanele mobile si apare tehnologia 4G.

Deci nu mai puteam vorbi doar despre un ecran fix, despre un televizor pe care si-l pune lumea in bucatarie, in sufragerie sau unde si-l mai pune lumea in ziua de astazi, vorbim de un ecran la care copilul are acces in parc, in masina, la restaurant etc.

De cele mai multe ori problemele pleaca de la masa. Parintele baga diversificarea copilului undeva de la 4 la 6 luni. Copilul nu prea mananca bine si gasim, din pacate, astfel de solutii”, a declarat psihologul Marius Zamfir.

Cum recunoastem un copil cu autism virtual?

„Simptomele sunt identice, de aceea l-am si numit autism. In 80% dintre cazuri, cand copiii ajungeau la mine deja erau diagnosticati de medicii specialisti in neuropsihiatrie cu autism clasic. Copilul nu mai are reactie la raspunsul la nume, nu arata cu degetul cand isi doreste ceva. Copilul de la un an, cand isi doreste ceva arata cu degetul in directia obiectului respectiv. Copilul cu autism te ia de mana si cu mana ta te duce spre obiectul respectiv. Nu are interactiune sociala, nu te priveste deloc in ochi. Intra o persoana straina in casa, iar copilul cu dezvoltare normala imediat se uita la persoana respectiva, copilul cu autism parca nu te vede, parca nu te aude. Copilul cu autism nu intelege limbajul. Copilul de la un an ar trebui sa inteleaga. Daca il intrebi unde e mama ar trebui sa se uite in directia aceea.

De cele mai multe ori, la copilul cu autism apar comportamente stereotipe si repetitive (ex. invarte ore intregi o roata, invarte ore intregi un pix pe un deget, inchide si deschide usi ore intregi).

Autismul virtual este reversibil daca se intervine undeva pana in 2 ani de zile. Daca intervenim undeva la 1 an si jumatate, doar prin eliminarea cauzei, prin eliminarea consumului de mediu virtual nu mai e nevoie de terapie de specialitate. Intre 1,6 si 1,8 ani este nevoie de 1-4 luni de terapie”, a adaugat psihologul Marius Zamfir.

Cat ar trebui sa priveasca un copil la televizor sau pe o tableta, pe zi?

„Nu exista niste studii nici in Romania, nici in Europa, concrete. Ne folosim de studiile Academiei Americane de Pediatrie. Dansii au niste recomandari bazate pe 49 de studii. Intre 0 si 1,6 ani, copilul nu ar trebui sa stea deloc in fata device-urilor electronice.

Intre 1,6 – 2 ani, maxim 30 de minute si numai cu un adult in preajma care sa ii explice tot timpul ce se intampla acolo. Intre 2 si 6 ani, maxim o ora pe zi si neaparat verificat si controlat sa nu fie violenta, sa nu fie limbaj licentios si intre 6 si 12 ani, maxim 2 ore pe zi”, a adaugat Marius Zamfir.

 

Citeste si:

AUTISMUL VIRTUAL, BOALA COPIILOR UITATI LA TELEVIZOR! CAT DE PERICULOASE SUNT DEVICE-URILE PENTRU COPIII SUB 2 ANI! VIDEO

ELENA ISI TRATEAZA FETITA BOLNAVA DE AUTISM CU AJUTORUL DELFINILOR: “A INCEPUT SA-MI SPUNA MAMA!” | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o zi

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni