Somnul bebelușului

Asocierile de somn, obiectele sau acțiunile care ajută bebelușul să adoarmă. Cum știm care este asocierea de somn a bebelușului nostru | Demamici.ro

Asocierile de somn, obiectele sau acțiunile care ajută bebelușul să adoarmă. Cum știm care este asocierea de somn a bebelușului nostru? I-am scos bateriile…. Din păcate, asta se întâmplă numai în filme și povești. Bebelușii nu adorm cu abracadabra și miracole. În general, bebelușii adorm printre lacrimile mamei epuizate, privirile neputincioase ale tatălui și multe încercări eșuate.

Nu arunc cu pietre în cei ce aleg metode precum „cry-it-out”, consultanți de somn care spun că somnul trebuie să fie neîntrerupt peste noapte sau cei ce închid ușa dormitorului lăsând bebelușul să se descurce singur.

În schimb, vă propun un exercițiu de imaginație. Închideți ochii, respirați adânc și imaginați-vă că sunteți într-un loc călduros, unde e liniște, semi-întuneric și auziți un cântec ce vă dă un sentiment de siguranță. Imaginați-vă că tot ce cunoașteți pe lume este doar acel loc magic, este universul vostru, iar dintr-o dată, pășiți într-o lume nouă, unde lumina este puternică, zgomotele sunt diferite, este frig, iar cântecul cunoscut a dispărut.

Căutați cu mâinile și privirea ceva cunoscut, dar nu găsiți nimic din ce era odată. Nu vă puteți deplasa singur, nu puteți vorbi, nu sunteți înțeles de nimeni din jurul vostru și corpul nu vă ascultă deloc. Cum vă simțiți? Neputincioși și speriați!

Așa se simte un nou-nascut în lumea noastră. Tocmai din acest motiv, are nevoie de persoanele de încredere ce îi oferă siguranță, să îi fie alături. Aceste persoane sunt părinții și bunicii. Familia apropiată, vocile pe care le-a auzit încă din burtica mamei și pe care le recunoaște.

Bebelușul are nevoie de noi în viața lui la fiecare pas pentru a îl îndruma și a îi oferi siguranța și sprijinul de care are nevoie să crească. Plânsul bebelușului este un semnal de alarmă că ceva este în neregulă. Prin plâns, bebelușul comunică cu noi. Atunci când cel mic plânge, datoria noastră este să găsim cauza plânsului, nu să îi distragem atenția sau să îl lăsăm să plângă până la epuizare.

Ce sunt asocierile de somn?

Asocierile de somn sunt acele lucruri (obiecte sau acțiuni) care ajută bebelușul să adoarmă și să înteleagă că este timpul pentru somn.

Ele apar încă din primele săptămâni de viață și sunt implementate de către părinți. Pentru început, bebelușul asociază somnul cu un obiect sau o acțiune care se petrece întotdeauna la rutina de somn și fără de care, ulterior, nu poate adormi. Această acțiune este făcută de către părinți, din dorința de a adormi bebelușul mai repede.

Cum știm care este asocierea de somn a bebelușului nostru?

După 40 minute, când un ciclu de somn se termină, dacă asocierea nu este îndeplinită, bebelușul se trezește. De exemplu, bebelușul nostru are asociere de somn legănatul. El adoarme legănat, apoi părintele se oprește din a-l legăna și îl lasă pe pat. Bebelușul se poate trezi imediat ce a fost lăsat sau poate dormi timp de 40 minute, după care se va trezi pentru că asocierea de somn nu este îndeplinită, iar el nu știe să adoarmă altfel și să intre într-un alt ciclu de somn.

Este normal ca bebelușul să aibă asocieri de somn?

Trebuie să înțelegem că orice om are asocieri de somn. Asocierile de somn sunt lucruri normale care fac parte din viața noastră, a fiecăruia. Bebelușii mici nu au posibilitatea de a își crea singuri asocieri care să îi adoarmă și au nevoie de ajutorul nostru. Nu este nimic în neregulă să învățăm bebelușul să adoarmă într-un anume fel, ei au nevoie în viața lor de o rutină bine implementată și respectată zilnic.

Asocierile de somn ale bebelușilor depind de persoanele din jurul lor. Un bebeluș nu își poate crea singur asocieri de somn și nu își poate induce somnul. Au nevoie de siguranță, iubire, afecțiune și prezența noastră în viața lor.

Asocieri de somn ale bebelușilor: sânul, suzeta, legănatul, sistemul de purtare, sunete albe, jucării, căruciorul.

Așa-i că și noi oamenii mari adormim mai bine într-un anume fel? Cine nu are o poziție preferată în care adorme sau un gând care îi vine în fiecare noapte înainte de somn? Sau, știți momentul acela când vă dați jos șosetele pentru că nu puteți adormi cu ele? Sau când întoarceți perna pe partea rece ca să adormiți mai rapid? Sau când e prea gălăgie sau prea lumină..? Exact! Și noi, adulții avem nevoie de anumite criterii îndeplinite pentru a adormi, iar acestea sunt tot asocieri de somn.

Dacă noi le avem, de ce să îi privăm pe cei mici de ele? Și noi dormim mai bine și mai adânc alături de partener sau ne amintim cu dor nopțile în care dormeam cu mama alături, ne mângâia părul și ne săruta de noapte bună. De ce să îi furăm aceste lucruri atât de naturale și frumoase, bebelușului?

Adulții au și ei asocieri de somn. Spre deosebire de bebeluși, asocierile de somn ale adulților depind de ei sau de lucruri din jurul lor pe care le pot face singuri, fără ajutor.
Asocieri de somn ale adulților: poziție de somn, televizor, pătură, un anume gând, cititul, muzica, lumina etc.

Bebelușul adoarme numai în brate? Da, pentru că acolo este cald, este sigur și este alături de o persoană lângă care se simte în siguranță.

Autor: Buburuza M (Alexandra Dilancea)

Inginer de profesie, cu sufletul către educația copilului, parenting modern și psihologie.

Domeniul parentingului m-a fascinat încă de când am devenit mămică și am decis să împart toate cunoștințele mele și cu alte mămici aflate la început de drum sau care au nevoie de informație și inspirație. Astfel a prins viață pagina mea de Instagram, Buburuza M, unde găsiți informații utile, rețete baby friendly și fragmente din viața e zi cu zi. Din dorința de a îi oferi Marei jucării cu suflet, am creat magazinul Baby Mara, numai cu jucării handmade pentru micii exploratori.

Vezi si: Somnul bebelușului. Cu cât este mai obosit, cu atât va adormi mai greu | Demamici.ro

Vezi si: Somnul la bebelusi. 12 sfaturi de aur care te vor ajuta sa adormi copilul repede | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

7 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni