Tu - mamă și femeie

Stiinta confirma: devii o alta persoana dupa ce dai nastere | Demamici.ro

Stiinta confirma: devii o alta persoana dupa ce dai nastere. Decizia de a deveni parinte vine la pachet cu o serie de asumari. Nu de putine ori, in timpul sarcinii, te-ai trezit intrebandu-te ce fel de parinte vei fi sau daca vei mai fi aceeasi persoana dupa ce vei aduce pe lume omuletul nou.

Cele care si-au planuit o cariera s-au intrebat daca dupa ce vor deveni mame, job-ul va mai ocupa aceeasi pozitie in lista prioritatilor lor. Sunt ganduri si intrebari perfect normale.

Viata ti se schimba

Nu exista loc de negare. Dupa ce nasti, prioritatile se schimba. Tu te schimbi. Vezi altfel problemele care iti apar in cale in diferite stadii ale vietii. Viata cu un nou-nascut nu seamana nici pe departe cu cea fara copii, iar viata cu un adolescent este total diferita de cea cu un nou-nascut.

Daca inainte de a avea copii, prioritatea ta era sa avansezi in cariera, dupa ce vei da nastere unei noi fiinte te vei intreba cum sa faci sa le impaci pe amandoua – sa avansezi in cariera si sa fii un parinte implicat.

Nu mai esti persoana care obisnuiai sa fii. Studiile confirma faptul ca decizia femeii de a avea copii o schimba total. Femeia care devine mama nu este aceeasi persoana care era inainte de a avea copii.

Un studiu din Scientific American a scos in evidenta faptul ca aproape toate femelele mamifere trec prin schimbari fundamentale in timpul sarcinii si dupa nastere. Hormonii se modifica si neuronii la fel. „In unele zone ale creierului marimea neuronilor creste, iar in altele se produc schimbari structurale”.

Vezi si: Tine-ti copilasul la piept, cand toti iti spun sa nu-l mai alinti atat! | Demamici.ro

Stiinta confirma: devii o alta persoana dupa ce dai nastere. Se schimba prioritatile

Mamele intrebate daca simt ca maternitatea le-a schimbat au confirmat ca transformarile sunt reale. „In timpul sarcinii ai timp sa te gandesti si sa-ti faci griji cu privire la pierderea identitatii dupa ce devii mama.

Dupa ce nasti, nu mai ai timp sa te ingrijorezi despre viata pentru ca esti prea ocupat sa o traiesti. Viata cu un copil este bogata – mult mai bogata si mai importanta decat teama de pierdere a identitatii”, a declarat Carmen Visser, mama si fotograf.

Ema, mama a trei baieti: „Cand am devenit mama, m-am cam pierdut pe mine. Bineinteles ca toti avem nevoie de timp pentru noi din cand in cand, dar nu as schimba nimic. Acum sunt mai mult decat eu. Acum sunt mama.”

Invatatoarea si mama a doi copii, Shereen, spune ca de cand a devenit mama s-a schimbat. A devenit mult mai vulnerabila emotional.

„Ma uit la oamenii care si-au pierdut copiii si simt o teama atat de mare si o constientizare ca o asemenea pierdere este ceva ce nu as vrea sa traiesc niciodata. De asemenea empatizez mai bine acum cu cei din jur. Inainte eram mai detasata emotional.”

Vezi si: I-am dat viata fiicei mele, dar de fapt ea mi-a daruit mie VIATA | Demamici.ro

Si Ema a simtit aceeasi vulnerabilitate emotionala: „Ma uitam la stiri sau la documentare in care vedeam copii in suferinta. Chiar daca simteam tristete, nu puteam intelege cu exactitate ce reprezentau acele imagini ca intreg.

Acum fiecare copil de la stiri e copilul meu. Inainte imi faceam griji ca nu imi permit anumite lucruri pe care prietenii le au. Acum, mi-e teama ca n-o sa pot sa-i ofer totul copilului.”

Cercetatori din Olanda au demonstrat recent ca in timpul sarcinii, celule fetale trec si se raspandesc in corpul mamei. Procesul prin care se identifica prezenta celulelor cu un background genetic diferit in corpul mamei este cunoscut drept microchimerism fetal.

Cercetatorii au studiat acest proces pe 26 de femei insarcinate cu baieti. In toate cazurile, in corpul mamelor au fost identificati cromozomi Y. Este o dovada clara a faptului ca dupa nastere nu mai esti aceeasi persoana.

Vezi si: Viata de mamica. Dupa ce bebe adoarme: „Imi pare rau ca m-am enervat!” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

4 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

5 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

5 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână