Școala începe pe 14 septembrie. Cum ne pregătim copiii pentru revenirea în sălile de curs: „Sunt nişte reguli care trebuie să fie clare pentru toată lumea” | Demamici.ro

Cum ne pregătim elevii pentru școală, în contextul pandemic în care ne aflăm în continuare?

Școala va începe în mai puțin de o lună pentru elevii din România, iar întoarcerea în sălile de clasă vine la pachet și cu o serie de responsabilități atât din partea elevilor, dar și din partea părinților.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” a răspuns la o serie de întrebări, pe care mulți părinți și le-au adresat, într-un interviu pentru adevarul.ro.

Școala începe pe 14 septembrie. Cât de vulnerabili sunt, totuși, copiii în fața virusului?

Imuni sau vulnerabili? Asimptomatici sau cu simptome grave? Până acum au fost numeroase polemici în ceea ce privește modul în care se manifestă infecția cu COVID-19 la copii.

Adrian Marinescu: „Trebuie spus că, indiferent de vârstă, ne putem infecta. Aici, într-adevăr, este discuţia că, de cele mai multe ori, cei mici fac forme asimptomatice sau uşoare. Dar, dacă vorbim de cei care au afecţiuni cronice – că vorbim de astm bronşic, că vorbim de afecţiuni cardiace –, e limpede că, în cazul lor, putem vorbi şi de forme severe.

Cu atât mai mult, în cazul lor, trebuie să fie o gândire separată, în funcţie de risc, dacă să înceapă sau nu şcoala, în plan fizic.”

Care este cea mai bună metodă de a opri răspândirea virusului în școli?

Adrian Marinescu: „Sunt nişte reguli care trebuie să fie clare pentru toată lumea. Şi aici e vorba despre numărul mic de elevi în clasă, de distanţarea care trebuie să fie asigurată atunci când vorbim de bănci, e vorba despre felul în care interacţionează elevii în pauză – şi ar trebui făcut în aşa fel încât să nu vină mulţi în acelaşi timp în contact atunci când sunt perioadele de pauză –, reguli de igienă şi aşa mai departe.

Şi de aici, dacă, de exemplu, nu este posibil să începi şcoala în plan fizic, poţi să mergi pe varianta hibrid, la un moment dat. Dar aşa cum spuneam, depinde mult de evoluţie: una este să avem un trend ascendent în continuare şi să ne gândim că există un risc de transmitere accelerată la nivelul populaţiei şi altceva este ca lucrurile să se echilibreze, totuşi, şi să ne gândim că riscul de transmitere este mai mic.”

Școala începe pe 14 septembrie. Cum ne pregătim copiii pentru revenirea în sălile de curs?

Cine poartă mască? Elevii sau profesorii?

Adrian Marinescu: „E greu de crezut că poate cel mic să stea în bancă cu mască. Şi să stea un număr de ore, să fie atent şi să nu fie un disconfort. Şi atunci, cel mai bine ar fi să existe distanţarea dintre bănci, în momentul în care stă în bancă, cel mic să nu aibă mască şi să folosească masca atunci când merge în pauză, la toaletă sau când intră în şcoală.

Practic, cât timp nu e în bancă, să poarte mască. Profesorii ar trebui să poarte mască în situaţia în care nu au o distanţare clară. Dacă ar fi o distanţă şi ar sta într-un punct fix, n-ar avea nevoie de mască. Dar, în general, ei merg dintr-un loc în altul, nu se respectă distanţa şi de accea s-a ajuns la concluzia că, pentru profesori, ar fi bine să aibă mască.”

Cum poate un părinte să deosebească un virus obişnuit de un altul?

Adrian Marinescu: „Nu poate să facă asta. Dar ştie clar că există posibilitatea de vaccinare şi eu cred că este absolut obligatoriu şi indicat să vorbim de vaccinarea antigripală extinsă într-un astfel de sezon, când lucrurile vin împreună, mult mai mult decât în anii trecuţi.”

Vezi si: Declarație pe propria răspundere pentru a duce copilul la școală (an școlar 2020-2021) | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni