„Pot ramane fara lapte din cauza stresului sau a supararilor?” Cum este influentata producerea de lapte matern? | Demamici.ro

Este bine cunoscuta legatura dintre dispozitia mamei si cea a bebelusului. Copilul simte si uneori preia starile prin care trece mama. Pe langa schimbarile de stare ale bebelusului, unele mamici se tem ca stresul prin care trec ele le poate afecta productia de lapte matern si ca ar putea ramane fara lapte brusc, de pe o zi pe alta.

Stresul poate determina scaderea productiei de lapte. Cum se explica acest lucru?

Situatiile stresante prin care trece mama nu influenteaza in mod negativ prolactina, unul dintre hormonii principali implicati in productia de lapte, insa au un impact asupra unui alt hormon implicat in alaptare: oxitocina.

Oxitocina este reponsabila pentru ejectia laptelui si creste in momentul in care mama este relaxata.

Asadar este normal ca in cazul in care mama trece printr-un stres major fluxul de lapte sa se opreasca sau sa scada. Acest lucru nu este permanent, iar productia de lapte este influentata doar temporar.

Lactatia nu va disparea daca mama continua sa-si puna copilul la san, sa-l tina piele pe piele, lucruri care determina nivelul de oxitocina sa creasca.

Alaptarea are o serie de mecanisme adaptative, probate de evolutia indelungata, ce pot face posibila continuarea ei chiar si in situatii extreme, sustine Andreea, Consultant alaptare IBCLC Brasov.

Copilul este afectat daca sunt stresata si alaptez?

Aceasta intrebare le preocupa pe mamele care alapteaza, cele mai multe fiind de parere ca anumite calitati ale laptelui sunt influentate de stres.

Un studiu pe subiecti umani al carui scop era identificarea relatiei dintre nivelul de cortizol (hormonul stresului) si durata plansului bebelusilor nu a descoperit o legatura intre cele doua.

Cu alte cuvinte, nu este demonstrat stiintifica ca o mama stresata ii face rau copilului daca alapteaza. Alaptarea in sine aduce relaxare atat pentru copil, cat si pentru mama, iar beneficiile alaptarii depasesc cu siguranta acest mit.

Citeste si:

CRINA COLIBAN, CONSILIER IN ALAPTARE, DESPRE PRINCIPALELE MOTIVE PENTRU CARE FEMEILE NU ALAPTEAZA: “LE E FRICA SA NU LI SE STRICE SANII!” VIDEO

SANII NU SE LASA DIN CAUZA ALAPTARII! 10 MOTIVE PENTRU CARE SANII SUNT FENOMENALI | DEMAMICI.RO

MAMELOANE DIN SILICON – AVANTAJE SI DEZAVANTAJE! PRIN CE CHINURI AM TRECUT DIN CAUZA MAMELOANELOR DIN SILICON

ALAPTAREA NU AR TREBUI SA DOARA! CUM SA SCAPI DE „FURIA LAPTELUI” SI DE RAGADELE MAMARE

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână