Sănătatea și siguranța bebelușului

Oul de Paște în alimentația copilului! Sfaturi pentru un consum sănătos | Demamici.ro

Oul de Paște în alimentația copilului! Atenție mai ales mămicilor! Nu fiți tentate să oferiți bebelușilor o bucățică de ou, de poftă, pentru că este un aliment alergen și trebuie introdus în alimentația sugarilor după anumite reguli. Află mai multe informații despre alergia la ouă și care dintre ele sunt potrivite pentru hrana copilului tău.

Oul în alimentația copilului

Gălbenușul se introduce după vârstă de 6 luni la un bebeluș sănătos, care nu a avut nicio problema nutrițională. Medicii le recomandă mămicilor ca gălbenușul să fie fiert tare și, ca orice aliment nou pentru sugar, să fie introdus progresiv, începând cu un sfert de gălbenuș amestecat în piureul de legume. În final, un bebeluș până la vârstă de 1 an va primi maxim două gălbenușuri pe săptămână, pe cât se poate de spațiate (de exemplu lunea și joia), conform healthline.com.

Ulterior, după vârsta de un an, se poate introduce și albușul daca nu prezinta niciun semn sugestiv pentru alergie. El trebuie însă bine preparat termic, fie fiert tare, fie ochi sau omletă. De asemenea, el poate fi introdus și în rețete de prăjituri, chec. Unele studii recente susțin introducerea alergenilor la scurt timp după începerea diversificării. Potrivit acestor studii, atât albușul, cât și gălbenușul pot fi introduse în alimentația copilului înainte de împlinirea vârstei de un an. Înainte de introducerea alergenilor, consultați-vă cu pediatrul celui mic pentru a vă oferi un sfat avizat în funcție de istoricul său medical.

Oul de Paște în alimentația copilului! De ce ne este frică de colesterol?

Multor mămici le este teamă să le ofere copiilor prea multe ouă din cauza conținutului mare de colesterol. Colesterolul este ceva bun! Reprezintă punctul de plecare pentru sinteza în organism a unei majorități de elemente biologice esențiale pentru dezvoltarea sistemului nervos și endocrin. Ne trebuie colesterol, iar oul prin gălbenuș exact asta aduce. Trebuie doar să-l dozăm.

Oul de găină, de prepeliță, de rață sau de gâscă?

De regulă, oul de găină este cel mai popular atât în rețetele de mâncăruri, cât și de prăjituri. Totodată, el este și cel mai recomandat de pediatri, în special pentru copiii mici.

Este adevărat că oul de prepeliță are cantități minime de colesterol și este indicat pentru un copil cu regim alimentar, dar prezintă dezavantaje legate de dimensiune și de greutatea de a-l prepara.

Pe de altă parte, atât oul de rață cât și cel de gâscă sunt total nerecomandate copiilor. Motivul este unu simplu: rața și gâsca sunt animale ce cresc în ape stătătoare care pot fi infestate cu diverse bacterii. Cea mai întâlnită este salmonella și poate provoca dizenterii severe.

Așadar, oul de gâscă și cel de rață sunt extrem de periculoase, atât pentru copii cât și pentru adulți, mai ales dacă nu sunt preparate termic foarte bine. Ele nu trebuie niciodată consumate crude, în maioneză sau alte rețete. În plus, nu aduc mai multe beneficii alimentare față de cel de găină, iar punând în balanță riscul, nu reprezintă o alegere bună.

Culoarea gălbenușului

Culoarea gălbenușului poate varia de la un galben pal până la un portocaliu roșiatic. El poate acumula diverse adaosuri hormonale care se dau găinilor „stresate” de la ferme. Și atunci, cum putem afla care este mai bun? Un ou foarte palid probabil că are o problemă legată de conținutul lipidic, iar unul foarte vesel, colorat, mai ales dacă provine dintr-o sursă necunoscută, trebuie să ridice niște probleme. De aceea, cel mai bine este să existe o sursă de ouă de la țară, de la bunici, dar în niciun caz ouă de țară luate de la colț de piață de la străini. Pentru cei care nu au o astfel de sursă prețioasă, ouăle bio, cu date de expirare sunt o alegere indicată.

Oul de Paște în alimentația copilului! Ce este alergia la ou?

Oul ocupă un loc fruntaș în lista celor mai alergene 8 alimente, alături de lapte, alune, nuci, pește, crustacee, soia și grâu. Din această cauză, multe mămici ar prefera să-l introducă mai târziu, abia după vârsta de 12 luni a bebelușului. Însă acest lucru nu garantează că-l ferește pe micuț de alergie, ba dimpotrivă, neexpunerea la acest aliment ar putea chiar să crească riscul de alergie mai târziu.

Când o persoană are o alergie alimentară înseamnă că organismul consideră acel aliment periculos. Asta i se poate întâmplă unui copil mic ce mănâncă ouă pentru că sistemul lui imunitar nu este suficient dezvoltat și nu poate digera proteina din ouă. În acest caz, el generează anticorpi ce luptă împotriva proteinelor din ouă ca și cum ar fi invadatori, conform healthline.com.

Un copil alergic se simte rău și poate avea bubițe pe corp după ce a mâncat ouă sau alte alimente ce conțin ouă. Această reacție poate fi pe loc sau poate dura câteva ore. Cei mai mulți copii care sunt alergici la ouă, sunt de fapt alergici la albuș, foarte puțini fiind la gălbenuș. De asemenea, cei mai mulți dintre copiii care au avut reacții alergice la ou le vor depăși după vârstă de cinci ani.

Semne și simptome:

Piele: urticarii, eczeme, umflături, înroșeli,
Sistemul digestiv: durere de burtă, diaree, amețeli, vărsături,
Sistemul respirator: nas cu mucozități, respirație șuierătoare și dificilă
Sistemul cardio-vascular: bătăi rapide de inimă, tensiune mică

Cât timp se păstrează proaspete ouăle?

Ouăle din comerț au o dată de expirare care ne ajută să ne facem o idee despre prospețimea lor. Pentru celelalte, de la țară, dacă știm când au fost ouate, este bine să le oferim copiilor în primele 7-10 zile.

Oul de Paște în alimentația copilului! Contrar bunelor intenții, nu este bine să-i oferiți copilului un ou foarte proaspăt! Tot din cauza proceselor microbiene care se mai sting, este bine să fie ținut 2-4 zile și abia apoi să fie oferit celui mic.

Vezi și: Proteinele, esențiale în dezvoltarea copilului tău. Principalele surse de proteine și „trucuri” prin care îți faci bebelușul să le accepte | Demamici.ro

Vezi și: Diversificarea de la A la Z, explicată de Anca Bălășoiu. Răspunsuri la cele mai comune întrebări ale mămicilor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni