Știri interne

O mamă şi fiica ei de 14 ani au născut în aceeași zi într-o maternitate din Botoşani | Demamici.ro

O mamă şi fiica ei de 14 ani au născut în aceeași zi într-o maternitate din Botoşani. Copiii sunt daruri divine, niste ghemotoace de iubire și miros dulce, care ne transformă viața și ne fac să înțelegem ce înseamnă să iubești necondiționat. Iar atunci când ajungem la vârsta la care devenim bunici, emoțiile și iubirea parcă se înmulțesc și inima devine parcă și mai încăpătoare de dragoste absolută.

Însă… ce faci atunci când propriul tău copil aduce pe lume un copil în același timp în care și tu naști? Cazul aproape incredibil s-a întâmplat chiar în România, într-o maternitate din Botoșani.

O fată de numai 14 ani a devenit mamă în același timp cu mama ei. Tânăra a adus pe lume un băiețel, în timp ce mama sa a născut o fetiță, ambele împărțind până și același salon la maternitate. Cele două au adus pe lume doi bebeluși la o distanță de câteva ore una de cealaltă.

Acestea sunt dintr-un oraş din judeţul Botoșani şi au ajuns la maternitate în primele zile din iunie. Fiica este minoră, are doar 14 ani şi a născut pe 4 iunie un băieţel de 3500 de grame, pe cale naturală.

Colegă de salon cu aceasta este nimeni alta decât mama ei, respectiv bunica bebeluşului, care a dat şi ea naştere unei fetițe, cu câteva ore mai târziu decât fiica ei, tot pe cale naturală. Femeia, de 38 de ani, este la al patrulea copil.

O mamă şi fiica ei de 14 ani au născut în aceeași zi într-o maternitate din Botoşani. Mămicile și copilașii se simt bine

Toţi patru sunt într-o stare foarte bună şi în scurt timp vor putea pleca acasă la familie, au transmis doctorii. „Este bine. Ea este mult mai matură emoțional şi fizic, după comportamentul avut în maternitate. Greutățile vieţii au maturizat-o mult mai repede şi s-a comportat diferit, nu ca o fetiță de 14 ani. Face parte dintr-un mediu stabil şi nu s-a pus problema ca mama şi fiica să nu plece în mediul familial”, a declarat Carmen Zaboloteanu, șefa Secţiei Neonatologie Maternitatea Botoşani, potrivit antena3.ro.

România este în topul țărilor europene în ceea ce privește rata nașterilor în rândul minorelor

Cazul aduce în prim plan o problemă spinoasă din România. Fetele tind să-și înceapă viața sexuală prea devreme, iar numărul adolescentelor care devin mame înainte de vârsta majoratului a crescut în ultimii ani. Doar în 2022 peste 30 de minore din România au devenit mame.

România este în topul țărilor europene în ceea ce privește rata nașterilor în rândul minorelor. Dacă la nivel european, rata este de 4%, în țara noastră aceasta atinge pragul de 12,3%.

Potrivit statisticilor, aproximativ 12 milioane de fete cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani devin în fiecare an mame la nivel global. În țările din lumea a treia, nu mai puțin de 777.000 de minore sub 15 ani rămân însărcinate.

„Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani.

Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre acestea spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România”, se arată într-un comunicat al asociaţiei transmis în luna iulie a anului trecut.

FOTO SIMBOL

Vezi si: Sarcina in adolescență, principala cauză a morții în rândul fetelor tinere | Demamici.ro

Vezi si: Cele mai tinere mame din istorie. Fetița devenită mamă, la doar 5 ani și 7 luni | Demamici.ro

Vezi și: Gemenii prematuri din Marea Britanie, născuți la 22 de săptămâni, au fost externați! „La naștere erau de dimensiunea unui baton de ciocolată” | Demamici.ro

Vezi și: O mamă și-a fotografiat abdomenul după a cincea naștere, fără să-i pese de judecățile oamenilor: „E timpul să sărbătorim frumusețea noastră” | Demamici.ro

 

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni