Nu stii de ce-mi hranesc copilul cu lapte din biberon asa ca NU JUDECA! | Demamici.ro

Sanul este cel mai bun. Stim asta. Cu toate campaniile, reclamele, informatiile din carti, media, site-uri etc e foarte dificil sa nu cunosti care sunt beneficiile laptelui matern. Indiferent de cat de mult aceste campanii reusesc sa creasca constientizarea in randul mamelor, ele pun o presiune imensa pe femei, pe proaspetele mamici.

Din pacate, nu in toate cazurile alaptarea este posibila.

I-a trecut cuiva prin minte, dintre cei care au gandit campaniile, ca unele femei nu pot sa alapteze din cauza unor probleme fizice? Mie nu mi s-a parut asta in timpul cursului prenatal cand moasa a chemat pe toata lumea in fata pentru a se inscrie pentru sesiunea obligatorie de alaptat.

Inteleg ca fac parte dintr-o minoritate, din cea a femeilor care nu pot alapta din cauza unor probleme fizice, dar totusi…

„De ce nu alaptezi?” este intrebarea invaziva, dura, sincera sa fiu chiar nesimtita care mi se pune mereu. Ei bine, mame, prietene, cunostinte, rude si asa mai departe, sufar de sindromul Poland.

Nu ai auzit niciodata de Sindromul Poland? Nu esti singura.

Sanul meu drept s-a dezvoltat, dar nu complet, pe cand sanul stang nu s-a dezvoltat deloc. Aveam pur si simplu un sfarc si asta era tot (va imaginati prin ce momente am trecut, mai ales in adolescenta, din cauza bolii).

Mama mi-a salvat demnitatea si stima de sine, daca putem spune asta, umplandu-mi cupa de la sutien cu pernite.

Cand am realizat ca nimic nu se mai schimba in felul in care arat, parintii mi-au platit operatia de reconstructie a sanilor. In sanul stang mi s-a pus un implant, iar cel drept a fost remodelat. Ambele sfarcuri au fost taiate din pozitia initiala si repozitionate.

Bineinteles ca medicii au incercat sa redea functionalitatea deplina a sanilor, dar nu exista nicio garantie ca puteau sa faca asta.

Revenind la alaptare. In timpul sarcinii, sanii nu mi s-au schimbat deloc. Nu au crescut si nici nu aveau cum sa produca lapte. M-am resemnat la gandul ca va trebui sa-mi hranesc bebelusul cu lapte praf. Nu ar fi trebuit sa ma simt vinovata, dar nu pot sa va explic cat de mult ma durea ca nu sunt capabila sa fac un lucru atat de natural. Simteam ca am esuat ca femeie.

Privirile pline de intrebari, privirile acelea care te judeca in momentul in care scoti un biberon si nu sanul si ii dai copilului sa manance nu m-au ajutat deloc. Ba mai mult, ele m-au facut sa scriu articolul acesta, sa explic de ce intrebarea: „De ce nu-ti alaptezi copilul?” e atat de gresita.

De ce ar trebui sa dau justificari pentru felul in care am ales sa-mi hranesc bebelusul? Formula de lapte praf a fost creata de specialisti pentru a oferi copiilor substantele nutritive de care au nevoie pentru a creste sanatosi. Este mai mult decat enervant sa fii judecata, criticata, interogata cu privire la acest subiect.

Cu siguranta nu sunt singura mama care isi hraneste copilul cu lapte praf. Hai sa ne gandim putin la posibilele motive pentru care o mama ar putea alege sa-si hraneasca bebelusul cu formula:

– Mama a suferit o operatie la sani. Mama are nevoie de tratament cu radiatii sau chimioterapie.
– Bebelusul poate avea intoleranta la lactoza sau o boala metabolica: Galactosemie
– Mama sufera de o boala cronica si sanatatea ei este in pericol. Are o infectie care necesita administrarea de antibiotice, iar alaptarea poate fi daunatoare bebelusului.
– Poate avea complicatii postnatale.
– Copilasul poate fi adoptat.

Pe de cealalta parte avem mamele care incearca sa alapteze. Am lacrimi in ochi cand ma gandesc la multele femei, mame minunate care se chinuie sa-si hraneasca natural copilasii, dar nu reusesc din diferite motive.

Stim ca intr-o lume ideala alaptarea bebelusului este cea mai buna metoda prin care o mama isi poate hrani copilul. CHIAR STIM. Pentru cele carora le apare un ranjet in coltul gurii de cate ori vad o femeie ca isi hraneste copilul din biberon si se pregatesc sa scoata vorbele veninoase, incercati sa nu trageti concluzii pripite.

Nu aveti nici cea mai mica idee de ce femeia aceea isi hraneste pruncul dintr-o sticla (care poate contine si lapte matern, apropo). Nu e treaba voastra!

Sa nu se inteleaga gresit. Prin acest articol nu am atacat in niciun fel alaptarea. Ba din contra. Femeile care alapteaza merita sa primeasca tot suportul din lume, iar alaptarea ar trebui incurajata prin educare, informare si ghidare.

Realizez ca si mamele care alapteaza trec prin foarte multe momente dificile si tocmai din acest motiv ar trebui sa fie apreciate. In concluzie, toate mamele se straduiesc cat pot de mult, indiferent daca alapteaza sau nu.

Traducere dupa Holly Leppard.

Citeste si:

UN TATA ALAPTEAZA, IN TIMP CE MAMA SE RECUPEREAZA DUPA CEZARIANA. IMAGINILE AU DEVENIT VIRALE | DEMAMICI.RO

CRINA COLIBAN, CONSILIER IN ALAPTARE, DESPRE PRINCIPALELE MOTIVE PENTRU CARE FEMEILE NU ALAPTEAZA: “LE E FRICA SA NU LI SE STRICE SANII!” VIDEO

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

2 săptămâni