Medicul Catalin Cirstoveanu, eroul nou-nascutilor. Cum a salvat zeci de bebelusi grav bolnavi | Demamici.ro

Medicul Catalin Cirstoveanu, eroul nou-nascutilor. I-au murit in brate multi bebelusi de-a lungul carierei medicale, din cauza lipsurilor din spital. Doctorul neonatalog Catalin Cirstoveanu este omul multumita caruia zeci de copii zâmbesc si duc o viata normala, dupa ce au fost la un pas de moarte.

Doctorul Catalin Cirstoveanu este seful sectiei de terapie intensiva de la spitalul Marie Curie, iar in salvarea copiilor lupta de ceva vreme pe doua fronturi: cu boala, din punct de vedere medical, dar si cu indolenta autoritatilor.

Catalin Cirstoveanu este primul medic din Romania care a creat campanii de adunare de fonduri pentru spitalul in care lucreaza, dupa ce sute de prunci cu inimi bolnave sau alte complicatii i-au murit in brate, potrivit stirileprotv.ro.

Medicul Catalin Cirstoveanu, eroul nou-nascutilor

„Aici sunt copii care sunt in sistem. Pe acesta deja l-am primit, uitati, avem sase copii care asteapta, sunt boli foarte grave, înseamna ca noi suntem la capacitate maxima.

Avem chiar trei peste numar, nu e normal, sase copii nu avem unde sa îi punem, uneori avem 10-15-18 si uitati ce s-a întâmplat, unii asteptând au decedat, din nefericire.

Spun de vreo 10 ani lucrul acesta, Romania nu poate primi decât 60 la suta din nou nascutii cu probleme critice, restul stau in conditii improprii, nu au echipamente, nu au ceea ce trebuie pentru o ingrijire corespunzatoare. De fapt, vorbim despre atentia pe care statul o acorda copiilor nostri”, spune Catalin Cirstoveanu.

O clinica de cardio-chirurgie pediatrica din Romania, la initiativa neonatologului Catalin Cirstoveanu

Catalin Cirstoveanu a fost printre primii care a inteles aceasta nevoie in sistemul medical din Romania. Si, totodata, printre putinii care au incercat sa faca ceva in acest sens.

In jurul lui a reusit sa adune multi oameni dornici sa il ajute, sa isi vada visul dus la indeplinire. Un vis care avea sa salveze inimile multor ingeri.

„M-am dus la seful meu, aveam o zona neorganizata in spitalul acesta si am spus: ne dati zona aceasta? Uite, aici facem operatii, aici facem angiografie, aici facem reanimare. Luati-o! Si asa era nefolosita total. Ne-am apucat, am strâns cu 2 euro sms, am strâns un milion de euro.

Dezastru, invidie, dar a fost super bine. De necaz, aratam atunci inclusiv copii care decedau si eram atat de suparati pe tema aceasta! Zburam, zburam, zburam, dar acasa nu era nimic si uite asa am reusit cu Asociatia Inima Copiilor sa construim. Liana (n.r. Liana Stanciu) era trompeta noastra.
Asa s-a infiintat o sectie de cardio-chirurgie”, spune doctorul Cîrstoveanu.

Cu toate astea, copiii mureau in continuare. Lipsa aparaturii isi spunea cuvantul.


„S-a intamplat ceva foarte trist, aveam un copil cu o întrerupe de aorta si a murit. Aveam acceptul în doua clinici, dar nu am avut loc de reanimare. Si tatal era foarte suparat pe hol, statea pe un scaunel, înca nu aveam sectia asta mare, iar eu eram la anatomie patologica si când am venit în sectie m-am blocat: era domnul ministru al Sanatatii, cu o liota de secretari de stat si cu directorul meu.

Când ministrul a intrat pe usa, tatal s-a dus si a zis „din cauza ta a murit copilul meu”. Ei vor „beneficia” din plin de neputinta sistemului cand le va fi greu. Ei vor ajunge pacienti si vor ajunge pe mana celor pe care nu i-au educat, nu i-au utilat, nu i-au finantat.

Ei vor plati. Nu vor avea timp cu totii sa se urce in avioane private, sa ajunga la Viena sau Paris. Ei vor fi „beneficiarii” din plin a ceea ce au construit cu incompententa”, mai spune medicul Cirstoveanu.

Medicul Catalin Cirstoveanu, eroul nou-nascutilor

Ulterior, a fost achizitionat unul dintre cele mai performante angiografe din lume – un aparat special conceput pentru interventii cardiologice.

Insa chiar si achizitionat, aparatul a stat multa vreme nefolosit din cauza lipsei personalului medical.

In ziua în care am dat drumul la angiograf, a costat un milion de euro si în ziua în care am facut primul copil, seful de la chirurgie a zis ca, acum, acest angiograf si-a dat intreaga valoare: un copil salvat.

Pe mine m-a luat plansul, ca statea de trei ani de zile si nu avusese activitate si mi-am dat seama ce inseamna un milion pentru viata unui copil”, a declarat medicul Catalin Cirstoveanu.

Constant, vin misiuni internationale care opereaza la Marie Curie in sectia de cardiologie si angiografie, acolo unde, din 2020, vor lucra echipe permanente de medici romani.

Catalin Cristoveanu a creat prima banca de lapte matern din Romania

Realizarile medicului de la Marie Curie se inscriu pe o lista lunga. Printre acestea, el a reusit si perfomanta sa puna bazele primei banci de lapte matern din tara.
Romania era singura tara din Uniunea Europeana in care nu exista o banca de lapte matern.
Astazi, multumita eforturilor sale, copiii cu suferinte si nevoi speciale pot fi hraniti cu laptele colectat de la mamicile dornice sa doneze.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni