Dezvoltarea bebelușului

Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului | Demamici.ro

Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului. Încă de când se naște, bebelușul este măsurat, cântărit, controlat extrem de amănunțit de către medicul neonatolog, pentru ca acesta să se asigure că nou-născutul este dezvoltat în parametrii optimi încă de la naștere.

Dezvoltarea și creșterea în primul an de viață al bebeluşului pot fi măsurate prin intermediul mai multor parametri. Valorile antropometrice reprezintă măsurătorile cantitative ale corpului uman pentru determinarea dimensiunilor, proporțiilor și compoziției corpului.

Parametrii măsurați pot fi dependenți sau independenți de vârstă. De asemenea, măsurarea acestor parametri antropometrici este esențială pentru asigurarea creșterii și dezvoltării, dar și pentru stabilirea planului alimentar optim.

Cum știi dacă un copil are greutatea normală?

Pentru a calcula greutatea aproximativă viitoare se utilizează Formula lui Weech pentru estimarea greutății în funcție de vârstă, pentru un bebeluș sănătos, în perioada 3-12 luni:

Greutatea (kg)= (Vârsta (luni) + 9)/2

Se mai utilizează următoarele formule pentru creșterea greutății:

Pentru copiii născuți la termen: Greutatea (g)= (Vârsta în zile-10)x 20 +3000 g

Pentru copiii născuți prematur: Greutatea (g) =(Vârsta în zile -14)x 15 + 3000 g

Pentru copiii sub 6 luni: Greutatea (g)= (Vârsta în luni x 600) + Greutatea la naștere

Pentru copiii între 6-12 luni: Greutatea (g) =(Vârsta în luni x 500)+ Greutatea la naștere

Odată cu interpretarea greutății copilului trebuie comparată și greutatea actuală a copilului cu greutatea ideală pentru vârsta lui, pentru a stabili statusul nutrițional al copilului.

Creșterea în greutate are loc după cum urmează:

lunile 1-3: 200-225g/săptămână
lunile 4-6: 113-142 g/săptămână
lunile 7-12: 85-113 g/săptămână

Greutatea la naștere este influențată de mai mulți factori printre care predispoziția genetică, factori nutritivi, afecțiuni intrauterine, rasă. Greutatea trebuie comparată cu înălțimea și perimetrul cranian pentru a observa eventuale disproporționalități ce indică diferite afecțiuni. Copilul trebuie cântărit complet dezbrăcat, fără scutec.

Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului. Există măsurători ideale?

Chiar dacă fiecare copil este unic şi se va dezvolta individual în ritmul său, există standarde medii de înălțime și greutate pentru copiii de fiecare vârstă, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe acestea le poți găsi AICI, în cazul în care dorești să le consulți.

Indicatorii prezentați pe site-ul OMS sunt: lungimea/înălțimea, greutatea, indexul de masă corporală, circumferința craniană și circumferința brațului. Există de asemenea grafice pentru raportul între înălțime și greutate, și informații despre principalele etape de dezvoltare motorie din primii ani de viață.

Înălțimea bebelușului. Care sunt factorii care influențează creşterea copilului

Înălțimea copilului este influențată, în primul rând, de factori genetici (înălțimea părinților, a bunicilor fiind un factor extrem de important care va influența indicii antropometrici ai copilului), statusul endocrin (anumiți hormoni pot influența creșterea în înălțime a copilului), alimentația, unele medicamente, unele afecțiuni. În plus, greutatea pe care cel mic a avut-o la naștere are o relație directă cu înălțimea.

Pentru a calcula înălțimea aproximativă se utilizează Formula lui Weech pentru estimarea înălțimii în funcție de vârstă la un bebeluș sănătos, între 3-12 luni:

Înălțimea (cm) = Vârsta (ani) x 6+77

Creșterea în înălțime are loc după cum urmează (valoarea medie):

Vârstă        Înălțime

0-3 luni      3,5 cm/lună
3-6 luni      2 cm/lună
6-9 luni      1,5 cm/lună
9-12 luni    1,3 cm/lună

Măsurători pentru evaluarea dezvoltării normale a bebelușului. Când apar probleme?

Creșterea accentuată în înălțime peste valorile normale este cauzată de afecțiuni endocrine cum este excesul hormonului de creștere, hipertiroidism sau boli genetice rare, în timp ce creșterea redusă poate fi rezultatul unor afecțiuni endorine (deficit de hormoni de creștere, hipotiroidismului, rahitism), boli cronice (anemie cronică, afecțiuni renale sau cardiovasculare), afecțiuni genetice cromozomiale sau afecțiuni nutriționale (malnutriție, deficit alimentar sau infecții).

Circumferința capului la bebeluși. Cum ştii că bebeluşul este perfect sănătos

Dimensiunea circumferinței craniene sau perimetrul cranian este un indicator al dezvoltării creierului și implicit al dezvoltării normale a corpului.

Pentru măsurarea acestuia se va utiliza un metru de croitorie. Creierul de dezvoltă în proporție de 70% în timpul sarcinii, 15% se dezvoltă în primul an de viață și 10% în perioada preșcolară. De obicei, acest parametru se măsoară până la vârsta de 5 ani.

La copiii mici, circumferința capului (lungimea circulară a capului în zona să cea mai mare) poate da informații și indicii importante despre dezvoltarea creierului copilului. Dacă capul copilului e mai mare sau mai mic decât al celorlalți copii de vârsta lui, sau dacă circumferința capului se oprește din crescut sau din contră, crește prea rapid, acesta este un semn important care poate indică o problema de sănătate.

De exemplu, un cap nefiresc de mare poate fi semn de hidrocefalie, o reținere de lichid în interiorul creierului. Un cap care e mai mic decât media poate indica o lipsă de dezvoltare firească a creierului sau chiar o stagnare a evoluției sale.

Modificarea perimetrului cranian la bebelușii născuți la termen are loc după cum urmează:

Vârstă         Circumferința craniană (cm)
Nou-născut   34-35
3 luni            40
6 luni            42-43
9 luni            44-45
12 luni          46-47

De ce trebuie să vizitezi periodic pediatrul

Pentru ca totul să fie în regulă cu bebelușul tău, vizitele periodice la medicul pediatru (sau la medicul de familie) ar trebui să fie realizate cu regularitate. Numai medicul poate detecta anumite anomalii sau probleme în dezvoltarea celul mic, lucruri pe care o mămică, oricât de atentă și de iubitoare este, nu le poate repera.

Însă, cu multă grijă și cu infinită iubire, cel mic va crește sănătos, dezvoltându-se normal, iar tu vei fi cea mai fericită mămică din lume!

Vezi și: Grafice de creștere la bebeluși și copii. Ce trebuie să știi despre acestea | Demamici.ro

Vezi si: Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata – grafice de crestere | Demamici.ro

Vezi și: Greutatea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex. Cât trebuie să ia în greutate în primele luni de viață | Demamici.ro

Vezi și: Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână