Fimoza. Ce trebuie să știe mamele de băieți | Demamici.ro

Fimoza este o afecțiune care apare în rândul băieților și care poate să producă îngrijorare în rândul mamelor de băieți.

Fimoza reprezintă incapacitatea de retractare a prepuțului de pe glandul penian. Din cauza unui inel fibros prepuțial, orificiul prepuțului devine foarte strâmt și nu este permisă decalotarea.

De altfel, acesta reprezintă un subiect controversat în rândul părinților, dar și al medicilor. Pentru a evita această afecțiune, unele mămici decid astfel să apeleze la decalotare.

Tipuri de fimoză și cum le recunoști

Fimoza poate fi fiziologică sau patologică. Prima categorie este întâlnită la majoritatea nou născuților de sex masculin și nu reprezintă motiv de îngrijorare. În 90% dintre cazuri ea se corectează de la sine până la vârsta de 5 ani.

Fimoza patologică, după cum indică și denumirea, este o boală.

Tot ce trebuie să știi despre fimoza fiziologică

Fiind o afecțiune temporară, firească, ea va dispărea pe măsură ce copilul crește, este lăsat liber, fără scutec și ajunge chiar să practice singur decalotarea.

Așadar, mămici de băieți, este perfect normal ca juniorul să „se joace” cu organele sale genitale, iar astfel, instinctiv, prepuțul ajunge să fie retractat fără durere, în mod natural.

Copilul nu va prezenta nicun fel de disconfort, ocazional se pot observa mici acumulari de substanta albicioasa sau formarea unui „balonaș” în momentul urinării.

În cazul în care apar dureri sau alte simptome este bine să vă prezentați la medic.

Fimoza patologică și parafimoza

Fimoza patologică este dată nu doar de incapacitatea de retractare a prepuțului, dar și de alte simptome îngrijorătoare: durerea, jet de urină modificat, inflamare, roșeață.

În primă fază este necesară tratarea locală cu unguente, iar dacă nu se observă o evoluție, intervenția chirurgicală este ultima soluție.

Mămicile de băieți ar trebui să fie informate și despre parafimoza, care se poate instala uneori după începerea decalotării.

Dacă prepuțul se blochează după ce a fost decalotat și nu poate fi readus în poziție normală trebuie să vă prezentați de urgență la medic.

Parafimoza este o urgență medicală și dacă este ignorată poate împiedica irigarea corectă cu sânge a organelor genitale.

Sfaturi pentru a preveni instalarea simptomelor neplăcute

  • acordați atenție zilnică toaletei exterioare, cu apă și săpun. Organele copilului trebuie să fie spălate mereu după defecare, pentru evitarea infecțiilor urinare
  • evitați folosirea servețelelor umede, doar în cazuri de urgență, deoarece pot favoriza infecțiile.
  • nu interveniți asupra prepuțului și nu îl forțați. Dacă copilul se joacă singur cu el nu îl descurajați.
  • pentru a evita fimoza patologică, nu spălați copilul sub prepuț când este foarte mic, abia când devine suficient de mobil. De altfel, atunci când decalotarea este posibilă, majoritatea băiețeilor se pot spăla și singuri.

Vezi si: Ce este coalescenta labiala la fetite. Care sunt cauzele si cum se trateaza | Demamici.ro

Ce este frenul labial si cum influenteaza dezvoltarea copilului | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

13 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni