E stiinta: de ce bebelusii se opresc din plans cand te ridici cu ei in brate | Demamici.ro

In momentul in care bebelusul incepe sa planga, iti vine sa te ridici cu el in brate, sa il plimbi, sa il legeni. Faci asta instinctiv, spun cercetatorii care au studiat modul in care copiii se calmeaza cel mai usor.

„Copiii de pana in 6 luni, purtati de o mama care ii ia in brate si incepe sa se plimbe cu ei, se opresc din plans aproape instantaneu, iar pulsul accelerat se domoleste.

Acest lucru nu s-ar intampla daca mama si-ar tine copilul in brate, in pozitia sezand”, au mentionat autorii unui studiu din 2013, publicat in „Current Biology”.

Mai interesant de atat este faptul ca acest set de actiuni coordonate – copilul se calmeaza instant cand mama se ridica cu el in brate – poate fi observat si la alte mamifere.

„Am identificat raspunsuri izbitor de asemanatoare in comportamentul soarecilor. Puii au reactionat intocmai ca bebelusii in ceea ce priveste imobilitatea, vibratiile vocii si pulsul”, au adaugat cercetatorii.

Iata inca o dovada a faptului ca oricat de noua ar parea meseria de mama, inimile si corpurile noastre, ale femeilor, stiu deja cum sa se comporte. De la modalitatea in care reusim sa ne calmam bebelusii, la simturile ultra-ascutite cand ceva este in neregula, aceste lucruri vin de undeva din adancul nostru.

In cazul dezbatut in acest articol, a faptului ca bebelusii se linistesc in momentul in care mama se ridica si se plimba cu ei la piept, cercetatorii au concluzionat ca: „raspunsul de calmare a copilului cand este purtat de mama reprezinta un set de coordonate centrale, motorii si cardiace, reprezentand o componenta de conservare a interactiunii mama-copil”.

Asadar, de ce copiii inceteaza sa mai planga in momentul in care ne ridicam? Pentru ca „purtarea” unui copil induce un raspuns psihologic care calmeaza si linisteste bebelusul.

Plimbarea mamei cu copilul in brate reuseste sa calmeze micutul mai repede decat leganatul sau oricare alta miscare. Copiii vor sa fie purtati (ceea ce e bine pentru ca uneori mamele reusesc sa rezolve si alte treburi in timp ce isi plimba copiii).

Cu alte cuvinte, aceasta modalitatea de calmare a copiilor reprezinta exemplul perfect de sincronizare cu bebelusul.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

12 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni