Sănătatea și siguranța bebelușului

Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro

Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare? Momentul în care copilul se plânge de dureri musculare și spune că nu se poate mișca sau acuză dureri puternice la mers este unul terifiant pentru orice părinte. Tocmai din acest motiv este esențial ca părinții să cunoască informații utile cu privire la cauzele durerilor musculare și să facă diferența între afecțiunile ușoare, care trec de la sine în câteva zile și cele care necesită investigații medicale amănunțite. Vă prezentăm în acest articol informații detaliate cu privire la cauzele durerilor musculare, posibile afecțiuni pe care acestea le pot indica, vom vorbi despre durerile de creștere la copii, dar și despre remedii pe care le puteți încerca acasă pentru facilitarea vindecării lor.

Durerile musculare (mialgiile) la copii. Ce sunt și ce le cauzează

Când copilul acuză dureri musculare, prima tendință a părintelui este să se gândească la faptul că cel mic ar putea suferi de vreo afecțiune gravă. Înainte de a intra în panică, este foarte util să știm că durerile musculare (mialgiile) sunt foarte frecvente. Oricine se poate confrunta la un moment dat cu disconfort la nivelul țesutului muscular.

Cele mai frecvente cauze ale mialgiilor:

De regulă, durerile musculare apar ca urmare a suprasolicitării sau traumatismelor. Dacă înainte de o activitate fizică s-a omis încălzirea, apariția tensiunii musculare la nivelul unei anumite zone a corpului este perfect normală. De asemenea, suprasolicitarea fizică poate produce traumatisme la nivelul mușchiului.

În momentul în care durerea musculară este resimțită la nivelul întregului corp, cauza poate fi o infecție sau o reacție adversă la medicamente.

Cele mai comune simptome asociate cu durerile musculare sunt: febra, inflamația și înroșirea zonei.

Simptome asociate durerilor musculare care ar trebui să te trimită direct la doctor

Dacă durerile musculare sunt însoțite și de alte simptome, este necesar un consult medical. Dificultățile de respirație, senzația de amețeală, febra ridicată, rigiditatea gâtului pot indica o afecțiune mai severă și necesită investigații medicale mai amănunțite. De asemenea, este recomandabil să vă adresați medicului în cazul în care copilul a fost mușcat de o căpușă, iar zona este roșie (ca o țintă „bull’s eye”). Poate fi o caracteristică a bolii Lyme.

Remedii la domiciliu pentru durerile musculare. Cum prevenim crampele

Dacă durerea musculară a apărut în urma suprasolicitării mușchilor sau în urma unui traumatism, este recomandată odihna/ repausul muscular. Pentru a reduce inflamația puteți aplica gheață pe zona dureroasă. Mare grijă! Gheața nu se aplică niciodată direct pe piele întrucât poate provoca degerături. De asemenea, puteți aplica pe zona afectată un gel pe bază de plante (precum arnică, gălbenele etc), cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Spre deosebire de cremă, gelul se absoarbe mai repede în piele și poate fi folosit cu ușurință și în cazul copiilor.

Pentru a-ți ajuta copilul să evite crampele musculare, este util să respectați câteva indicații:

  • Fiți atenți ca cel mic să fie bine hidratat! Prin efort fizic se piede o cantitate mare de apă, iar acest lucru poate induce o scădere a volumului de sânge.
  • Fiți atenți la alimentația copilului! O alimentație cu exces de lipide și grăsimi poate fi dăunătoare organismului. Oferiți-i copilului alimente bogate în grăsimi sănătoase (omega 3 și 6). Anumite studii susțin că magneziul ar putea preveni apariția crampelor musculare. Așadar, puteți oferi copilului alimente precum cereale integrale, nuci, semințe, fructe uscate, fasole.
  • Alegeți pentru cel mic o încălțăminte adecvată, de calitate! Aceasta trebuie să susțină bine călcâiul și să-i ofere confort.
  • Puneți accent pe activitatea fizică! Pe cât posibil, îndeamnă-ți copilul să facă sport și faceți mișcare împreună. Pentru cel mic părintele este un exemplu, iar cel mai bun mod de a-l învăța să aibă un stil de viață sănătos și activ este prin oferirea exemplului propriu, nu doar a sfaturilor/ indicațiilor verbale.

Durerile musculare la copii. Ar putea fi miozita, o complicație evolutivă a virozelor respiratorii sau a gripei

Tranzităm o perioadă în care gripa și virozele respiratorii umplu camerele de gardă ale spitalelor 24 din 24 de ore. Cei mai afectați sunt copiii, în special cei integrați în colectivități (creșe/ grădinițe/ școli). Termenul medical prin care se descrie inflamația musculară este miozită. Miozita se caracterizează prin dureri ale mușchilor și slăbiciune musculară. Inflamația lezează fibrele musculare a căror putere de contracție se diminuează. Din fericire, în majoritatea cazurilor, problema de sănătate se remediază de la sine în câteva zile sau câteva săptămâni. Cazurile mai complexe (cronice) pot duce la atrofie musculară și, implicit, handicap.

Tipuri de miozită:

Miozita infecțioasă – apare ca urmare a unei infecții virale. Ea poate fi cauzată și de bacteria Trichinosis. Infecția bacteriană poate surveni în urma consumului de carne gătită insuficient.

Miozita acută benignă – este foarte des întâlnită și în cazul copiilor care au fost diagnosticați cu gripă sau care se recuperează după o infecție respiratorie cauzată de un virus. Copilul poate acuza dureri severe de picioare, în unele cazuri refuzând chiar deplasarea.

Despre acest tip de miozită a vorbit și Dr. Mihai Craiu: „Am avut la Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC „Alessandrescu-Rusescu” mai mulți copii aduşi de părinți în brațe. Pentru că aceşti copii au refuzat să meargă, acuzând dureri de picioare.

Totul a apărut dintr-o dată, aparent fără nicio cauză traumatică. Niciunul dintre aceşti copii nu se lovise în seara/ziua precedentă. Ce aveau ei in comun? Toți avuseseră în urmă cu nişte zile o răceală obişnuită sau mai puțin obişnuită, mimând gripa (ILI – Influenza-like Illness). Dar boala acută părea că se vindecă în momentul în care au apărut durerile de picioare și refuzul mersului.

Boala se numeşte BACM (Benign Acute Childhood Myositis – miozită acută benignă a copilăriei). Este o complicație evolutivă a virozelor respiratorii şi poate să apară şi în gripă.
Aceşti copii sunt de obicei şcolari, mai frecvent băieți și au dureri localizate la membrele inferioare în mod simetric. Ambele picioare sunt afectate la fel, de regulă.

Unde sunt durerile? De obicei sunt mai importante la picioare, de la genunchi în jos. Copilul nu poate flecta planta și are tendința să meargă pe vârfuri sau să nu meargă deloc. La examinarea picioarelor copilului nu se găsește nimic anormal – nici vânătăi, nici tumefacții importante sau alte anomalii.

De obicei BACM trece singură în câteva zile (2-4) și se vindecă fără nicio urmare. Spun multe articole de specialitate că NU sunt necesare medicanente specifice în formele uzuale. Pentru a fi siguri că este BACM medicul face o serie de analize, după ce termină evaluarea clinică, în ideea excluderii altor boli grave. O investigație specifică este determinarea CKazei (creatin fosfo-kinaza) din sânge – aceasta poate fi mult crescută, de ordinul sutelor sau miilor de unități.

Un copil care se vindecă de gripă sau altă răceală și ce refuză să meargă brusc, ar putea avea BACM. Mergeți la medic pentru confirmarea diagnosticului! Dacă se confirmă, atunci boala se vindecă repede (în 2-4 zile) fără complicații.”

Miozita osificantă – se caracterizează prin apariția unor excrescențe roșii, mici și moi la nivelul țesutului muscular. În timp, acestea se osifică. De regulă, miozita osificantă apare în urma unui traumatism la nivelul mușchiului sau după o echimoză (vânătaie) profundă.

Miozita indusă de medicamente – este acel tip de miozită care apare ca efect secundar al consumului unui medicament sau al unei combinații de medicamente.

Durerile musculare la copii. Cum recunoaștem durerile de creștere

Când copilul se plânge în mod repetat că îl dor picioarele, părinții se pot îngrijora. Există, totuși, un semn bun: aceste dureri ar putea fi dureri de creștere. De regulă, acestea se manifestă cu precădere în a doua parte a zilei sau chiar în timpul nopții, tulburându-i celui mic somnul.

Durerile de creștere se resimt, cel mai adesea, la nivelul picioarelor, iar intervalul de vârstă în care apar este de la 3 la 5 ani, apoi între 8 și 12 ani. Din punct de vedere științific aceste dureri de creștere nu sunt semnalate medical. Cadrele medicale asociază acest tip de dureri de picioare cu activitățile fizice intense desfășurate de copii.

Simptome ale durerilor de creștere

Durerile de creștere nu apar zilnic, iar intensitatea lor este diferită de la copil la copil. Unii se plâng foarte des de dureri de membre, pe când alții nici nu le sesizează. Se crede că acest tip de dureri se manifestă cu precădere la copiii cu o sensibilitate mai crescută, la cei deosebit de activi fizic (alergat/ sărituri/ cățărări), dar și la cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite. Ca localizare, ele apar în rotulă, dar și în spatele genunchilor, în zona gambelor sau în partea din față a coapselor. Dacă cel mic se plânge de dureri de picioare, recomandabil este să vă adresați medicului ortoped pentru un consult de specialitate și excluderea unor afecțiuni grave precum osteomielita, artrita sau fracturile osoase.

Ce putem face pentru ameliorarea durerilor de creștere?

Dacă durerile sunt foarte intense, medicul poate recomanda analgezice. În niciun caz nu oferiți aspirină copilului vostru întrucât există riscul de a dezvolta sindromul Reye.

Exercițiile fizice ușoare, precum cele de stretching pot ameliora durerile. Întinderea mușchilor picioarelor este recomandată întrucât previne durerea din cursul nopții.

Masajul reprezintă o variantă la îndemână pentru relaxarea mușchilor și un timp de calitate petrecut împreună cu copilul vostru. Pentru un efect mai bun al masajului, ați putea folosi un gel pe bază de plante (precum arnică, gălbenele etc). Acesta se absoarbe repede în piele și are un efect calmant. Masajul îl va face pe cel mic să se simtă mai bine.

Compresele calde aplicate pe zonele dureroase pot fi de ajutor întrucât diminuează durerea și ajută la confortul copilului. O baie caldă poate fi la fel de folositoare.

Surse:
https://www.healthline.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429052/
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/myositis-a-to-z
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349

Vezi și: Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro

Vezi și: Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Care este diferența dintre echimoză și hematom | Demamici.ro

 

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

21 de ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni