Dr. Mihai Craiu: „85% dintre părinți le dau copiilor antitermice fără să fie nevoie” | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu: „85% dintre părinți le dau copiilor antitermice fără să fie nevoie”. Creșterea temperaturii la copii alarmează părinții atât de tare, încât de multe ori, aceștia tind să administreze antitermice chiar și în situațiile în care acest lucru nu este necesar. Dr. Mihai Craiu a vorbit despre febră și a dat părinților câteva sfaturi utile, pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Vezi si: Dr. Mihai Craiu avertizeaza: „Nu dati copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!” | Demamici.ro

„Un sfat practic din seria Choosing Wisely, prezentat tot la EAP (congresul European Academy of Pediatrics 2021). De data asta din Italia.

Febra, la copil, constituie principalul motiv de îngrijorare al părinților și unul dintre cele mai frecvente motive de prescripție eronată de medicamente, la nivel global.
85% dintre părinți au administrat antitermice copiilor lor în cazuri cu febră de grad redus (până la 38,9C) spune acest studiu clasic, ce a lansat termenul de „fever phobia” acum 41 de ani.

Nimic nou sub soare. Percepțiile au rămas neschimbate 20 de ani mai târziu, in pofida numeroaselor dovezi știintifice. Nici acum 5 ani lucrurile nu stăteau mai bine

Dacă valoarea temperaturii nu este foarte mare (peste 38,9 C), iar copilul se joacă normal, fără sa aibă durere sau disconfort evident, NU e motiv de panică.

  • Dați lichide multe,
  • Dezbrăcați copilul
  • Urmăriți-l atent
  • Nu administrați preventiv antitermice sau antibiotice.
  • Dacă totuși utilizați un antitermic, folosiți unul pe care l-a mai primit copilul, ibuprofen sau paracetamol. In doza corectă pentru greutate 10-15 mg/kg pentru paracetamol și 5-10 mg/kg pentru ibuprofen.

Dacă vă aflati în dubiu apelați medicul de familie la serviciul Alopedi sau mergeți la Urgențe.”

Antitermicele la copii. Cum se administreaza in febra

Antitermicele la copii sunt cele recomandate de catre medic, atunci cand copilul are febra, adica peste 38,5 de grade Celsius, temperatura masurata intrarectal. In general, ele sunt: ibuprofen (Nurofen) si paracetamolul (Panadolul).

Copilului ii este administrat tratamentul o data la 4 ore, alternand ibuprofenul cu paracematolul.

Antitermicele la copii. Cand apar primele efecte?
Se poate constata o scadere a febrei inca din prima jumatate de ora de administrare a tratamentului.

Daca se intampla ca la o ora – doua dupa tratament febra sa nu scada, ba mai mult, sa inceapa sa creasca, (situatie rara) medicii pediatri recomanda sa folositi algocalmin sub forma de supozitoare de metamizol sodic de 300 mg.

Acesta trebuie administrat foarte rar si doar in cazuri exceptionale in care febra de peste 39 de grade nu scade prin niciun alt mijloc.

Cand incepem sa reducem intervalul de administrare a antitermicelor?
O mamica, de profesie medic pediatru, atrage atentia asupra pericolelor administrarii gresite de medicamente cand copilul are febra.

Este de dorit ca, de indata ce este posibil, ritmul sa fie rarit la 6, 8, 12 ore. Acest lucru presupune o atentie marita din partea parintilor si, de obicei, nu se incearca intreruperea administrarii pe parcursul noptii. Daca alternanta de antitermice dupa 24 de ore a dus la absenta febrei, se va incerca rarirea acestora (daca 24 de ore la rand a primit la 4 ore si nu a mai avut febra, se rareste administrarea cat permite situata), explica mamica Irina Costache pe blogul sau, Mamica Pediatru.

Asadar, pana sa incepeti sa administrati antitermicele, tineti cont si de alti factori. Daca copilul este in continuare vioi, se joaca, iar starea lui nu pare sa fie alterata foarte tare de febra, evitati medicamentele.

Este bine sa lasati organismul copilului sa se antreneze si sa lupte singur in fata infectiei, evitand astfel si o posibila intoxicatie cu antitermice.

Vezi si:

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână