O tânără de 25 de ani a născut 9 bebeluși, stabilind un nou record mondial. Cele 5 fetițe și 4 băieței vor petrece în spital încă 3 luni | Demamici.ro

O tânără de 25 de ani a născut 9 bebeluși, stabilind un nou record mondial. Cele 5 fetițe și 4 băieței vor petrece în spital încă 3 luni. Vestea că o femeie din Mali a adus pe lume 9 bebeluși, în Maroc, a făcut înconjurul lumii. Fotografia a fost făcută publică de Ministerul Sănătății și Dezvoltării Sociale din Mali.

Tânăra mămică (25 de ani) aștepta să nască șapte bebeluși, însă a adus pe lume nouă, doi dintre ei neputând fi detectați la ecografii. Examinările ecografice făcute în Mali și Maroc indicau că Halima Cisse purta în pântece șapte copii, însă în ziua nașterii, femeia a adus pe lume cinci fetițe și patru băieței. Dezvăluirea a fost dăcută de Fanta Sibym Ministrul Sănătății și Dezvoltării Sociale, într-o declarație dată în presa internațională, citată de CNN.

O tânără de 25 de ani a născut 9 bebeluși, stabilind un nou record mondial

Cisse a ajuns în spitalul din Maroc după ce petrecuse deja două săptămâni internată într-o altă unitate spitalicească din Bamako, capitala statului Mali. Bebelușii s-au născut prin cezariană și atât mama, cât și copiii se află în stare bună.

Halima Cisse, femeia în vârstă de 25 de ani din Mali, se află în perioada de recuperare, însă starea sa de sănătate este una bună. Cei nouă bebeluși au un drum lung și anevoios înainte din cauza prematurității, anunță Youssef Alaoui, Directorul Medical de la clinica „Casablanca’s Ain Borja”, locul în care s-au născut cei nouă copii.

„Este foarte mult de muncă cu ei pentru că s-au născut cu foarte mult timp înainte de termen”, a declarat Alaoui pentru CNN. „Trebuie să ia în greutate, trebuie să fie alăptați. Sunt multe provocări care ne așteaptă”, a adăugat cadrul medical.

Copiii au avut la naștere greutăți cuprinse între 0,49 kg și 1,08 kg, ei venind pe lume la 30 de săptămâni de sarcină. Cinci dintre ei au fost conectați la ventilatoare imediat după cezariană.

La 72 de ore după naștere, trei dintre bebeluși sunt în continuare intubați, fiind dependenți de mășinării care să le pompeze aer în plămânii mult prea cruzi.

Cisse a ajuns la clinica din Maroc pe cale aeriană pe 30 martie, au declarat reprezentanți ai guvernului din Mali. Înainte de a da naștere, greutățile bebelușilor și a lichidului amiotic însumau undeva între 29 și 39 kg, iar nașterea prematură devenise iminentă. Doctorii i-au prescris lui Cisse un mix de medicamente pentru a ține sub control presiunea arterială, dar și medicamente antispastice și altele pe bază de hormoni pentru a întârzia declanșarea nașterii cât mai mult posibil.

„Slavă cerului că am reușit să amânăm nașterea prin folosirea unui tratament adecvat”, a declarat Dr. Yazid Mourad, ginecologul care s-a ocupat de acest caz, într-un video pentru Groupe Akdital.

Când Cisse a început să aibă contracții, a fost nevoie de o echipă formată din 30 de medici (doctori și paramedici) care să asiste la aducerea pe lume a celor nouă copii. Femeia de 25 de ani a suferit o hemoragie puternică în timpul nașterii, însă acum starea sa de sănătate este una bună.

Cisse nu este pregătită încă să vorbească cu presa, însă soțul său, Kader Arby, a spus că întreaga națiune (n.r. – din Mali) a fost extrem de fericită la vestea că nașterea celor nouă bebeluși s-a terminat cu bine.

„Am primit telefoane de la toată lumea, inclusiv de la Președintele Republicii. M-a sunat imediat după ce a primit vestea și m-a felicitat”, a declarat tăticul celor nouă bebeluși.

Aproximativ 15 milioane de bebeluși se nasc prematur în fiecare an, cei mai mulți dintre ei în Africa și Asia de Sud, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Complicații precum dezvoltarea insuficientă a organelor interne, se numără printre principalele cauze ale morții copiilor sub 5 ani. Probabilitatea nașterii premature este mai mare în cazul sarcinilor multiple, însă șansele de viață ale bebelușilor pot crește considerabil printr-o îngrijire prenatală adecvată.

Reprezentanții clinicii au declarat că bebelușii vor rămâne sub stricta lor supraveghere aproximativ trei luni. Bebelușii nu au un sistem imunitar bine dezvoltat și riscă să dezvolte infecții care le pot pune viața în pericol.

„Trebuie ca acești bebeluși să supraviețuiască. Doar Dumnezeu poate decide asta, dar noi vom depune tot efortul și toate resursele noastre pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Alaoui, care își menține optimismul în ceea ce privește cazul special.

Nașterile multiple sunt extrem de rare. În Statele Unite ale Americii din 100.000 de nașteri doar 87,7 au fost nașteri de tripleți sau mai mulți copii, din datele statistice făcute publice de CDC din 2019 până în prezent. Recordul pentru cei mai mulți copii născutți odată îi aparținea lui Nadya Suleman care în 2009 a adus pe lume șase băieți și două fete în California, opt copii. Bebelușii, concepuți prin fertilizare in vitro au fost născuți prin cezariană.

Puteți urmări reportajul VIDEO AICI!

Vezi si: Mama singura a adus pe lume octupleti! Femeia mai avea 6 copii. Cum arata familia VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Sextupleti, nascuti pe cale naturala in mai putin de 10 minute. Femeia a avut o sarcina extrem de rara, 1 la 4,7 miliarde | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână