Educație

Dispare clasa pregatitoare! Incepand cu 2020, copiii de 6 ani intra direct in clasa I

Schimbare majora anuntata de Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, incepand cu anul 2020.

Dispare clasa pregatitoare (clasa 0)

Notiunea de „clasa pregatitoare” n-o sa mai existe, iar copiii de 6 ani vor intra pe bancile scolilor direct in clasa I. Insa programa scolara nu se va schimba, va ramane aceeasi care exista si in prezent.

„Clasa întâi va fi ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greșit, cum să fie un copil in clasa zero?”, a spus ministrul Ecaterina Andronescu.

Nu toata lumea este fericita cu aceasta decizie. Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, o blameaza pe Ecaterina Andreescu, sustinand ca vrea doar sa-si lege numele de o lege, „dată dintr-un pix obișnuit să scuipe venin și minciuni”.

„O mitomană rea, ranchiunoasă, avidă după funcţii şi bolnavă de putere (citez din ce îmi răcnea în Parlament: <De ce să fie Legea Funeriu şi nu Legea Andronescu >)”, a scris acesta pe pagina personala de Facebook.

Daniel Funeriu este cel care a introdus clasa pregatitoare in invatamantul obligatoriu. In ultimul timp, au fost facut schimbari importante in sistemul de invatamant romanesc.

Astfel, invatamantul obligatoriu va contine ultimii doi ani de gradinita, grupa mare si cea mijlocie, dar si ultimii doi ani de liceu, clasele a XI-a si a XII-a.

Grupa mijlocie si cea mica urmeaza sa fie obligatorii, din 2013, respectiv 2030, pentru a evita abandonul scolar cu care se confrunta Romania de multi ani. In medie, peste 50000 de copii abandonează in fiecare an scoala, iar multi o fac din cauza inceputului deficitar pe care l-au avut in clasele mici.

Va fi redus numarul de elevi dintr-o clasa

Ecaterina Andronescu doreste sa reduca si numarul elevilor dintr-o clasa, iar din 2020 numarul maxim de copii admisi intr-o clasa va fi de 25.

„Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Sunt școli cu performanțe foarte bune și școli cu performanțe slabe, iar părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal, pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună.

Și-atunci suntem în situația în care în școlile care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi – 30-35 de elevi în clasă în școlile foarte bune. Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici”, a spus Ecaterina Andronescu.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

9 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni