Copilul tau isi suge degetul? Iata ce spun specialistii | Demamici.ro

Aproape totii copii capata acest obicei, de a-si suge degetele, insa cat de sanatos este?

Suptul degetului apare natural la bebelusi, iar pentru unii copii, acesta este modul lor de a se adapta la mediu, de a gasi consolare sau de a semnala o nevoie care nu le-a fost indeplinita, precum foamea sau somnul.

In cele mai multe cazuri nu exista motive de ingrijorare, intrucat, odata cu cresterea, copilul va gasi alte modalitati de a se linisti.

Este bine ca un copil sa-si suga degetele?

Cand este ok ca un bebelus sa-si suga degetele?

Pentru un bebelus, suptul este ceva cu care s-a nascut, un mecanism firesc si un comportament natural. Toti bebelusii au tendinta de a baga in gura orice lucru nou. E modalitatea lor de a „testa” ce e bun sau nu, de a cunoaste lumea.

Este numit „supt ne-nutritiv” de catre specialisti, iar in primul an de viata, aproximativ trei sferturi dintre copii fac acest lucru din diverse motive, precum tristete, foame, oboseala sau supra-solicitare.

Astfel ca bebelusii gasesc consolare in acest gest, dar si relaxare. Este vorba mai mult de un act de calmare, pentru ca, la propriu, bebelusul rareori chiar suge degetul, ci mai mult il odihneste in gura.

Acest lucru chiar ii ajuta sa adoarma mai repede, indiferent daca abia au fost treziti din somn. Astfel, bebelusul isi poate „controla” starea de liniste si calmitate ori de cate ori simte nevoia.

Insa odata cu trecerea timpului, parintii vor putea sa-si dea seama exact ce nevoi are copilul si vor invata cum sa raspunda prompt la acestea. Astfel, micutul nu va mai avea nevoie sa-si suga degetul. In plus, aproximativ jumatate dintre copii renunta la acest obicei in primul an de viata.

Cand nu este ok ca un bebelus sa-si suga degetele?

Chiar daca o mare parte dintre ei renunta la obicei devreme, sunt copii care isi sug degetul chiar si la varsta de 4-5 ani. Obiceiul devine nociv odata cu aparitia dintilor permanenti.

Acestia vor fi modelati de deget si nu se vor mai dezvolta normal, aparand si problemele de dictie.

Copilul nu va mai putea sa pronunte sunetele corect din cauza ca dintii nu vor fi aliniati corespunzator si se pot produce intarzieri in dezvoltarea limbajului, inca din primii ani de viata.

Pentru ca nu-si vor scoate degetul din gura, nu vor fi tentati sa imite sunetele pe care le aud in jur, astfel ca vor incepe sa vorbeasca mult mai tarziu sau vor face asta cu degetul in gura, articuland sunetele incorect.

Un alt aspect important este faptul ca gura copilului devine un culcus extrem de cald si de umed pentru deget, pielea va deveni uscata si pot sa apara infectii la nivelul unghiei.

Cum se dezvata copilul de suptul degetului?

Odata cu trecerea anilor, copilul va realiza ca parintii sau persoanele care au grija de el au rolul de a ajuta la implinirea nevoilor lui, in special prin confort fizic si emotional.

Astfel, daca simte afectiunea si securitatea necesara, copilul isi va suge degetul din ce in ce mai rar. Este nevoie de multa rabdare si vigilenta.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni