Dezvoltarea emotionala a copilului incepe inca de cand e in burtica mamei – psihoterapeut Isabela Mihut | Demamici.ro

Dezvoltarea emotionala a copilului incepe inca de cand e in burtica mamei. Inca din burtica, fatul este capabil sa simta emotiile mamei. El simte furia, frica, tristetea, bucuria mamei, iar toate aceste emotii le simte in corpul sau, deoarece in corpul mamei se produce o schimbare biochimica.

De exemplu, daca mama este anxiosa, adica percepe pericol in diverse situatii, corpul ei reactioneza astfel: incepe sa transpire, inima ii bate mai tare si se elibereaza un nivel inalt de adrenalina, adica corpul e pregatit pentru fuga sau sa actioneze.

Fatul nu intelege ce se intampla cu mama, dar simte toate aceste schimbari si astfel starea lui de bine este afectata. Conexiunile neuronale si dezvoltarea emotionala a bebelusului incepe inca de cand e in burtica mamei.

Legatura lui cu lumea de afara se face prin intermediul mamei. El aude, simte miros si gust inca din a patra luna de viata intrautetina si astfel, specialistii sustin ca aproximativ pe la varsta de 6 luni intrauterine, fatul are deja viata emotionala.

Dezvoltarea emotionala a bebelusului continua si dupa nasterea acestuia, fiind influentata de starea emotionala a parintilor si in primul rand a mamei, de care este inca foarte legat.

Specialistii in neurostiinte sustin importanta legaturii fizice intre mama si nou nascut. Cu cat luam nou-nascutii mai mult in brate, cu atat conexiunile neuronale sunt mai puternice, acestea contribuind la dezvoltarea cognitiva a copilului.

Vezi si: Cu cat ne imbratisam mai des copiii, cu atat devin mai destepti – STUDIU | Demamici.ro

Dupa nastere, nou-nascutul isi aminteste mirosul si gustul mamei, iar acest lucru ii este familiar si il linisteste, eliberandu-se oxitocina, care este hormonul fericii si retraieste starea de bine pe care a simtit-o in burtica mamei.

Starea de bine a bebelusului este influentata in primul rand de starea de bine a mamei. Bebelusul este capabil sa simta emotiile mamei si dupa ce se naste, deoarece creierul reptilian, adica cel care este primul care se dezvolta si este responsabil cu emotiile, in aceasta perioada este foarte activ.

Nefiind dezvoltate functiile cognitive superioare, bebelusul doar simte emotiile, fara sa constientizeze ce anume se intampla, pentru ca nu are aceasta capacitate. Foarte important ca mama sa fie constienta de propriile emotii, sa le perceapa si sa le numeasca pentru a putea intelege ce se intampla cu ea si cu copilul.

Vezi si: Stii ce se intampla cu bebelusul daca mama plange in timpul sarcinii? Informatii surprinzatoare | Demamici.ro

Vezi si: Etapele dezvoltarii emotionale la copii in functie de varsta – psihoterapeut Isabela Mihut | Demamici.ro

Material scris cu sprijinul psihoterapeutului Isabela Mihut.

Cabinet Individual de Psihologie Isabela Mihuț, Timisoara, str. Ion Ionescu de la Brad nr 1, et 2, interfon, 06, pentru programari sunati la tel: 0722324008.

  • Isabela Mihut – Psihoterapeut adlerian treapta de specializare autonom, logoped, psiholog clinician treapta de specializare autonom.
  •  Membru al Colegiului Psihologilor din Romania, reprezentant al judetului Timis la Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor.
  • Membru al Federatiei Romane pe Psihoterapie, membru al Asociatiei pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania.
  • Membru al Asociatiei Specialistior in Terapia Tulburarilor de Limbaj din Romania.

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni