De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius? I s-a întâmplat actriței daneze Anette Sørensen în 1997, relatează BBC, într-o zi răcoroasă de mai, când ea și soțul ei și-au lăsat copilul de 14 luni în afara unui restaurant din New York, în timp ce ei beau înăuntru. Au verificat în mod repetat copilul, dar au ridicat semne de întrebare celor din jur. Patronii au sunat la Poliție, iar cei doi părinți au fost arestați sub acuzația de punere în pericol a copiilor. Serviciile sociale le-au luat pentru scurt timp copilul. Desigur, patronii au sunat pentru că cel mic a rămas singur. Dar probabil că au sunat și din cauza vremii.

De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius?

Faptul că bebelușii sunt lăsați să tragă un pui de somn afară pe vreme rece este o practică culturală în țările din Peninsula Scandinavă. Asta când au doar două zile, dar mai des la aproximativ două săptămâni, spune Linda McGurk, autoarea cărții „There’s No Such Thing As Bad Weather” și fondatoare a blog-ului „Rain or Shine Mamma”. În Scandinavia, temperaturile exterioare scad în mod regulat sub punctul de îngheț, iar părinții își țin copiii acolo la frig și la temperaturi de -15 grade Celsius.

Mai mult, BBC spune că și în unele grădinițe copiii doarm afară, iar o grădiniță din afara Stockholmului îi culcă pe cei mici afară în cărucioare până la vârsta de trei ani. Directorul Brittmarie Carlzon spune: „Când temperatura scade la -15C acoperim întotdeauna cărucioarele cu pături. Nu contează doar temperatura, ci și cât de frig se simte. În unele zile poate fi -15C, dar de fapt se simte ca -20C  din cauza vântului.” 

De ce să lași bebelușii să tragă un pui de somn afară?

De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius? Scandinavii invocă multe motive pentru a lăsa bebelușii să doarmă afară. McGurk se referă la conceptul de „friluftsliv”, care se traduce practic prin „petrecând timp în aer liber pentru a schimba peisajul și a experimenta natura”. Este ideea că „întoarcerea la natură înseamnă întoarcerea acasă”: învățarea despre natură, creșterea stimei de sine prin experimentarea ei, „redescoperirea ritmurilor noastre naturale și biologice prin scufundarea în ea” și cultivarea unui sentiment profund și constant de iubire și reverență pentru aceasta. Când părinții scandinavi își lasă copiii să tragă un pui de somn în aer liber, ei încep conceptul de „friluftsliv” de la o vârstă foarte fragedă.

Iată cum: McGurk spune că sunetele naturii în sine sunt „liniștitoare”. Câți dintre noi lucrează cu mașini de zgomot alb care includ ciripitul păsărilor, apă năvalnică și vântul în copaci? Un studiu pe care îl citează spune că aceste sunete scad răspunsul organismului de „luptă sau fugă” și fac mai ușor să se relaxeze, promovând astfel un somn mai bun. Studiul a fost făcut la adulți. Dar ar putea fi aplicabil și copiilor.

Pentru că părinții scandinavi susțin că bebelușii lor dorm mai bine afară.

Ei susțin, de asemenea, că bebelușii se îmbolnăvesc mai rar atunci când sunt expuși în aer liber, în loc să fie înghesuiti într-o cameră de grădiniță cu alți 30 de copii. Acolo, germenii „curg” în jur. Orice mamă a unui preșcolar știe că, dacă un copil vine cu ceva, în curând întreaga clasă va fi infectată. Dar McGurk spune că studiile au dovedit că acei copii care merg la școlile din pădure, unde își petrec cea mai mare parte a zilei afară, au mai puține zile de boală decât copiii din școlile tradiționale.

Dar BBC spune că Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului a găsit rezultate mixte. Copiii care au petrecut mai mult timp afară au avut mai puține zile de boală – nu doar când dormeau afară. Dar, ei spun: „În alte studii nu a existat nicio diferență”. Deci dovezile științifice pentru a lăsa bebelușii să tragă un pui de somn afară sunt mixte.

Cum se lasă copiii să doarmă afară iarna?

De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius? McGurk intră în detalii explicite despre cum să lași bebelușii să tragă un pui de somn afară. Ar trebui să doarmă într-un cărucior sau un scaun înclinabil (pentru copiii mai mari) și e preferabil să fie îmbrăcați în haine din lână. Pe deasupra, se pune un costum de zăpadă cu mănuși încorporate, o căciulă și o pătură. BBC relatează că scandinavii au o vorbă: „Nu este vreme rece, doar îmbrăcăminte nepotrivită”.

Există, de asemenea, unele probleme de siguranță. Desigur, asigurați-vă că puteți vedea întotdeauna fața bebelușului dvs. și nu are cum să întoarcă capul și să se sufoce: ar trebui să fie înfășați bine (unul dintre celelalte motive pentru care scandinavii sugerează, potrivit BBC, bebelușii să tragă un pui de somn afară atât de bine).

Verificați-vă copilul des: simțiți-i pieptul, ceea ce vă oferă cel mai bun indiciu asupra temperaturii corpului. Asigurați-vă că mâinile lor nu se răcesc prea mult și nici nasurile lor mici de bebeluș. Poate doriți să utilizați un monitor pentru copii. Și asigurați-vă că animalele nu pot intra pentru a deranja copilul.

Dacă nu vă este frică de un apel de la serviciile sociale, lăsarea copilul să doarmă afară pare o practică culturală grozavă. Pe de altă parte, cultura parentală românească este reticentă în privința acestor practici. A lăsa bebelușii să tragă un pui de somn afară poate fi un pas cultural pentru care unii părinți români sunt pregătiți, însă alții nu.

Vezi și: Bebeluși, lăsați să doarmă în frig, rețeta popoarelor nordice pentru întărirea imunității copilului | Demamici.ro

Vezi si: Joaca in zapada, mituri! Copilul raceste de la frig sau daca mananca zapada? | Demamici.ro

Vezi si: Cum îngrijești pielea ta și a bebelușului în sezonul rece? Sfaturi utile pentru o protecție eficientă VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni