Sănătatea și siguranța bebelușului

Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap | Demamici.ro

Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care indică o lovitură gravă la cap. Nu există părinte care să nu fi trecut printr-o spaimă teribilă când bebelușul sau toddler-ul a căzut și s-a lovit la cap. Cu cât copilul este mai mic și cucuiul mai pronunțat, cu atât panica părintelui este mai mare.

Loviturile se pot petrece oriunde, chiar și în medii aparent foarte sigure. Indiferent de măsurile de siguranță luate de părinte, copilul poate să cadă și să se lovească grav. Nu puține sunt cazurile în care cei mici se accidentează chiar în fața părintelui sau atunci când se deplasează de mână cu aceștia.

Având în vedere imprevizibilitatea acestor situații și energia greu de stăpânit a celor mici, informațiile cu privire la prevenirea, simptomatologia și tratarea loviturilor la cap devin indispensabile. În cele ce urmează, veți afla ce este cucuiul (hematomul), care sunt simptomele pe care trebuie să le aveți în vedere în primele ore după lovitura la cap, când trebuie să vă deplasați de urgență la medic și ce măsuri de prim-ajutor îi puteți acorda copilului acasă pentru a facilita vindecarea sau a stopa extinderea hematomului.

1. Cucuiul (hematomul) la copii. Situații în care poate să apară traumatismul benign

Loviturile la cap se pot petrece atât în interiorul casei, cât și în mediul extern. Bebelușii pot suferi traumatisme când se rostogolesc și cad din pat, de pe măsuța de înfășat, din cărucior (atunci când nu sunt asigurați cu centuri). Accidente se pot întâmpla și în timpul băiței. Vârsta de 12 luni vine la pachet cu un alt set de căzături în momentul în care micul explorator învață să facă primii pași și nu aproximează bine distanțele sau se dezechilibrează frecvent. Astfel, căzăturile cu capul de podea, gresie sau alte obiecte tari, devin inevitabile. În cazul toddler-ilor, „ciocnirile cap în cap” ajung să se încadreze în categoria normalității, mai ales la locurile de joacă. Copiii mai mari se pot lovi atunci când se împiedică în timp ce aleargă, când alunecă, se cațără, se împing. Prin această succintă trecere în revistă subliniem încă o dată imprevizibilitatea situațiilor și probabilitatea extrem de mare ca cei mici să se aleagă cu cucuie (hematoame) pe toată perioada copilăriei. Părinții trebuie să fie vigilenți și să știe cum să reacționeze atunci când copilul se accidentează.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, căderile reprezintă principalul motiv al prezentării la spital pentru leziuni cerebrale, în cazul copiilor cu vârsta de până la 4 ani. Din fericire, leziunile la cap cauzate de cădere nu provoacă, de obicei, daune grave. În cele mai multe dintre cazuri, traumatismele se soldează cu leziuni minore care nu necesită intervenții medicale. Există și cazuri (rare) în care lovitura la cap poate genera fracturi craniene, sângerări, contuzii, chiar și pierderea cunoștinței. În aceste cazuri, investigațiile medicale devin obligatorii.

2. Cucuiul (hematomul) la copii. Cum se poate ameliora durerea și facilita vindecarea – primele măsuri

Cucuiul, așa cum este cunoscut în termeni populari, reprezintă o acumulare de lichid (sânge sau limfă) între craniu și piele, fiind cauzat de spargerea vaselor de sânge. De regulă, acesta se resoarbe în câteva zile sau chiar o săptămână și nu necesită tratament sau intervenții medicale.

Primele măsuri pe care le puteți lua când copilul a căzut și i-a apărut un cucui:

Aplicați gheață (înfășurată într-un prosop) pe suprafața inflamată. Nu aplicați gheața diect pe piele. Se pot folosi cuburi de gheață într-o pungă sigilată, prosoape umede ținute în congelator 15 minute sau comprese cu gel. Gheața ajută la îngustarea vaselor de sânge, reducând astfel inflamația și ameliorând durerea. Gheața nu trebuie ținută pe zona inflamată mai mult de 20 de minute. Puteți să o aplicați din nou la un interval de 2-3 ore.

Dacă lovitura s-a produs chiar înainte de somnul copilului, fie el de prânz sau noapte, verificați-l periodic. Observați-i respirația și culoarea pielii. Dacă acestea nu sunt normale, încearcați să trezești copilul. Dacă nu opune rezistență și este foarte greu de trezit (somnolența persistă mai mult decât în mod obișnuit), adresați-vă medicului/ duceți copilul la spital.

Puteți administra copilului un analgezic ușor (dacă acuză dureri de cap), iar pe suprafața inflamată aplicați gel cu arnică. Arnica este o plantă montană ale cărei flori galbene seamănă cu cele de margaretă. Beneficiile ei terapeutice sunt cunoscute încă din Grecia Antică. Spre deosebire de comprimate, gelul poate fi folosit cu succes chiar și în cazul copiilor foarte mici (peste 12 luni). Acesta are un efect calmant, răcoritor și, aplicat foarte repede după producerea loviturii, contribuie la reducerea hematomului. Aplicați gelul cu arnică, într-un strat subțire, masând ușor până la absorbția completă, o dată sau chiar de două ori pe zi, până la dispariția simptomelor.

Observația atentă a celui mic este absolut necesară în următoarele 24 sau chiar 72 de ore. Părinții trebuie să fie atenți la orice comportament care este diferit față de cel obișnuit pe care copilul îl manifesta înaintea accidentului. Unele simptome pot indica leziuni interne grave și necesită asistență medicală imediată.

3. Cucuiul (hematomul) la copii. Simptome care ar putea indica leziuni interne

Există leziuni interne care pot pune în pericol viața copilului. Acestea pot să apară din cauza unei fracturi craniene, a unor vase de sânge deteriorate sau a leziunilor creierului. Chiar dacă organul este protejat de lichidul cefalorahidian, o lovitură puternică la cap poate determina o contuzie cerebrală (o formă de traumatism cerebral închis care afectează funcționalitatea normală a creierului).

Așadar, dacă după producerea accidentului, copilul manifestă unul dintre aceste simptome, este indicat să îl duceți de urgență la spital:

  • Stare de inconștiență pentru scurt timp
  • Plagă deschisă care sângerează abundent
  • Sângerări nazale sau scurgeri de sânge din gură sau ureche
  • Acuză o durere foarte puternică de cap care devine din ce în ce mai pregnantă
  • Respiră sacadat sau greoi (anormal)
  • Întâmpină dificultăți în vorbire (pronunță greu cuvintele, nu își poate concentra atenția)
  • Are modificări bruște de comportament (devine irascibil, nervos, aparent fără motiv)
  • Are tulburări de memorie (nu își amintește ce s-a întâmplat înainte de accident)
  • Are tulburări de vedere (vede încețoșat, „stele verzi”, vedere dublată, sensibilitate crescută la lumină)
  • Are dificultăți de coordonare sau echilibru (nu-și poate folosi mâinile sau picioarele sau devine neîndemânatic)
  • Este amețit sau are stări de leșin
  • Vomită
  • Are convulsii

4. Cucuiul (hematomul) la copii. Investigații medicale pentru identificarea leziunilor craniene

În cazul în care medicul suspectează existența unor leziuni interne, la recomandarea acestuia, se efectuează o serie de investigații suplimentare. Leziunile craniene pot fi identificate prin realizarea a două investigații principale: testul CT (Computer Tomograf) și Radiografia craniană. De regulă, primul care se face este CT-ul. Prin utilizarea razelor X, analiza CT oferă o imagine detaliată a creierului, în mai multe secțiuni. Testul CT este cerut de către medici atunci când pacientul a fost în stare de inconștiență, când există suspiciune de fractură de craniu, în cazul convulsiilor, a pierderilor de memorie, după unul sau mai multe episoade de vomă apărute ca urmare a loviturii la cap.

Radiografia poate fi utilizată atât pentru analiza cutiei craniene, cât și a coloanei cerebrale care poate fi și ea afectată ca urmare a loviturii. Modificările de formă, mărime, conformație ale coloanei cervicale pot fi identificate prin aceste investigații.

Vezi și: Sfaturi utile în cazul vânătăilor la copii. Care este diferența dintre echimoză și hematom | Demamici.ro

Vezi și: Durerile musculare la copii – cauze și simptome. Când devin îngrijorătoare | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o zi

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni