Copiii grasi si frumosi, predispusi la probleme de sanatate! Riscul copilului de a fi obez creste daca parintii sunt obezi | Demamici.ro

Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare inca de cand este un fat in burtica mamei. Micutii difera la nastere in cm si kilograme, iar dezvoltarea din primul an de viata se poate face intr-un ritm mai lent sau mai alert.

Important este ca mamicile sa-si cantareasca periodic copiii astfel incat sa verifice daca iau in greutate corespunzator varstei pe care o au. La fiecare control pediatric, medicul verifica indicii legati de greutate, cresterea in inaltime, perimetrul cranian, toracic etc si atentioneaza mama daca masuratorile nu se incadreaza in grafice.

Principala greseala pe care o fac mamele e sa-si compare copiii cu altii de aceeasi varsta. Daca medicul care monitorizeaza sanatatea copilului va asigura ca dezvoltarea este corespunzatoare, nu conteaza daca copilul lui „X” sau „Y” e mai gras, mai slab, mai inalt sau mai scund decat al vostru.

O alta greseala comuna pe care unele mame obisnuiesc sa o faca este „indoparea” copilului cu fel de fel de gustari. Biscuitii sau dulciurile oferite micutilor pentru a-i tine linistiti se transforma intr-un timp scurt de la o solutie de moment intr-un obicei prost. Micutii trebuie sa respecte ora mesei pentru a-si dezvolta obiceiuri sanatoase.

Pana la varsta de 1 an bebelusii primesc de regula hrana gatita separat, insa dupa aceasta varsta medicii recomanda ca micutii sa primeasca aceeasi hrana pe care o consuma adultii. Se considera ca in cele 12 luni de viata, bebelusii au avut timp sa testeze alimentele in vederea identificarii unor posibile alergii.

Dupa ce parintii scapa de „povara” mancarii bebelusesti ofera copilului mancare gatita in casa, mai mult sau mai putin sanatoasa. In multe gospodarii inca se mai foloseste prajeala, caleala in prepararea ciorbelor, tocanelor sau a altor feluri de mancare si astfel copilul ajunge sa adopte obiceiurile alimentare gresite promovate in acele familii.

Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarma asupra faptului ca parintii obezi tind sa creasca un copil obez intrucat il molipsesc cu obiceiurile alimentare mai putin sanatoase.

Problemele de greutate debuteaza inca de la varste fragede, de la 2-3 anisori. De speriat este ca multi parinti se mandresc cu „cutele” de grasime ale micutilor lor, iar rudele sau alte persoane la fel de bine „informate” lauda greutatea excesiva a copilului: „Lasa ca e gras si frumos!”

In ultimii ani, in Romania, obezitatea infantila a devenit o problema extrem de serioasa. Copilul a carei greutate depaseste cu 20% greutatea ideala este considerat obez, iar cel care cantareste cu 10% mai mult, supraponderal.

Obezitatea creste riscul aparitiei unor boli extrem de grave cum ar fi diabetul, dislipidemia, afectiuni cardiovasculare, respiratorii, ortopedice si nu numai.

Oferirea de recompense de tip fast-food

In multe familii, oferirea de mancare de tip fast food este o recompensa sau o forma de rasfat pentru copii. Sunt parinti care le promit copiilor ca-i scot in weekend la mall unde vor putea consuma meniul de junk food preferat. Micutul ajunge sa faca o asociere gresita intre bucuria de a petrece timpul in familie si mancarea nesanatoasa.

Asadar, conceptia potrivit careia un copil gras este plin de sanatate si frumos este complet gresita. Cu cat parintii constientizeaza mai repede ca micutul lor are probleme cu greutatea, cu atat pot sa inceapa mai devreme schimbarea stilului alimentar din viata copilului.

Cand nu exista cunostinte despre ce inseamna mancarea sanatoasa sau cum se pot pierde kilogramele in plus fara a fi pusa in pericol sanatatea este recomandata consultarea unui specialist in domeniu.

Citeste si:

GREUTATEA SI INALTIMEA BEBELUSULUI IN PRIMUL AN DE VIATA – GRAFICE DE CRESTERE | DEMAMICI.RO

INTELIGENTA COPILULUI – DE LA CINE O MOSTENESTE! PAREREA SPECIALISTILOR | DEMAMICI.RO

MAMICO, NU-TI LASA BEBELUSUL SA PLANGA! CE SE INTAMPLA IN CORPUL UNUI COPIL LASAT SA PLANGA PREA MULT

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni