Copiii din Turcia, exploatați în industria hainelor. O fetiță de 10 ani primește 1,6 euro/ zi pentru 20 kg de bumbac cules | Demamici.ro

Copiii din Turcia, exploatați în industria hainelor. O fetiță de 10 ani primește 1,6 euro/zi pentru 20 kg de bumbac cules. Industria textilă din Turcia este una în plină expansiune, fiind principalul producător de bumbac la nivelul Europei. Cererea mare de haine are nevoie să fie susținută și de o mână de lucru numeroasă.

Astfel, copiii nevoiași din Turcia ajung pe piața de muncă și lucrează cot la cot cu adulții, ore în șir, sub soarele arzător, pentru o sumă de bani infimă.

Copiii din Turcia, exploatați în industria hainelor. O fetiță de 10 ani primește 1,6 euro/ zi pentru 20 kg de bumbac cules

Într-un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle, se descoperă o situație dureroasă. Pentru fiecare haină vândută de marile lanțuri de magazine, sunt șanse ca un copil să fi trudit o zi întreagă sub soare, la cules de bumbac.

Micuța Sevilai are doar 10 ani și, în timp ce alți copii de vârsta ei se joacă sau merg la școală, ea vine cu familia să culeagă bumbac.

Pentru Sevilai și frații ei, timpul liber pare un privilegiu.

Sărăcia a împins-o pe micuță să se maturizeze mai devreme și ochii încep să i se umezească atunci când reporterul o întreabă dacă mai are timp și de joacă.

„După ce mâncăm dimineața, tata spune: hai, hai să mergem la muncă. După-amiază, mama îmi spune să am grijă de sora mea mai mică”, a răspuns fetița.

Părinții se simt constrânși de situația în care se află.

„Copiii ar trebui să meargă la școală, desigur. Vrem să le oferim o viață bună. Dar nu avem de ales, trebuie să culegem bumbac. Ce putem face? Dacă nu lucrăm, nu avem bani”, spune Asuman Ilhan, mama lui Sevilai.

Copiii stau și câte 12 ore pe plantația cu bumbac. Tot ceea ce îi mai motivează este gândul că într-o bună zi vor avea puterea să își construiască singuri un viitor mai bun.

Mehme, un băiețel de 12 ani, a învățat deja cum se manevrează un tractor pe plantația de bumbac.

În fiecare an lucrează la câmp aproape două luni. Atât durează recoltarea. În acest timp, el și ceilalți copii nu merg la școală.

„Culegem bumbac de la 6 dimineața până la 6 seara. Stăm în soare în tot acest timp. Mereu este la fel. Și prietenii mei tot așa fac”, spune băiatul.

Nu îndrăznește să ceară prea mult. Visează să devină polițist. Speră doar la o viață mai bună, cu un loc de muncă decent și un salariu care să-i permită să își susțină familia.

„Vreau să am un salariu sigur. Și vreau o viață bună pentru copiii mei”, spune Mehmet.

Familiile nevoiașe care culeg bumbacul provin din sate aflate chiar și la 50 de km depărtare.

În timpul recoltei trăiesc în corturi. Ramazan Ökten, proprietarul terenului, știe că pe câmpul lui nu ar trebui să lucreze cei mici, însă muncitorii se văd nevoiți să își aducă și copiii, fiindcă nu au cu cine să-i lase acasă.

Familiile sunt plătite la cantitatea de bumbac – 8 cenți pe kilogram. Sevilai culege în jur de 20 de kilograme pe zi, ceea ce înseamnă 1,6 euro.

„Părinții nu au unde sau cu cine să-și lase copiii. Vin din Siverek, Hilwan, Karacadag… Copiii nu au altă variantă decât aceea de a rămâne cu familiile lor. Ar trebui să meargă la școală, dar cine ar mai avea grijă de ei? Așa că sunt și ei aici, în timpul recoltei. Ajută, aduc apă…”, spune femierul Ramazan Ökten.

Aproximativ 50.000 de copii ajung exploatați pe câmpurile de bumbac din Turcia.
Situația este cu atât mai tragică cu cât, pentru mulți copii, viitorul ajunge să fie compromis.
Nivelul ridicat de sărăcie, educația precară și orientarea către orice fel de câștig, oricât ar fi de mic, pentru a supraviețui le vor afecta viitorul.

„NU vreau să fiu aici. Vreau să merg la școală. Este greu să-ți câștigi existența. Cred că lecțiile de la școală sunt mult mai plăcute. Aș prefera să merg la școală, decât să muncesc aici”, spune Nursel Ilhan, sora de 12 ani a micuței Sevilai.

Părinții copiilor nu reușesc nici ei să vadă o portiță de scăpare pentru viitorul lor.

„Viitorul copiilor arată ca și cel al părinților. Și ei vor lucra tot la câmp”, spune resemnată Asuman Ilhan, mama lui Sevilai.

Reportajul poate fi urmărit vineri, la ora 23:30, pe Digi 24.

Vezi si: Un baietel sarac, surprins cand isi facea temele pe strada. Un milionar i-a schimbat complet viata VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Un bărbat singur a adoptat un băiețel: „E cea mai mare binecuvântare din viața mea!” | Demamici.ro  

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână