Ce se întâmplă în creierul copiilor când le citim povești seara | Demamici.ro

Ce se întâmplă în creierul copiilor când le citim povești seara? Creierul copiilor se dezvoltă cel mai tare în primii cinci ani de viață. Din acest motiv, copiii care au parte de cât mai multe experiențe și jocuri care să le stimuleze gândirea, vor avea un avantaj enorm atunci când vor ajunge la școală.

Părinții sunt cei care stabilesc în primii ani de viață la ce tip de informație sau activitate sunt expuși cei mici, așa că mare atenție!

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, copiii cărora li se citesc în mod frecvent povești și nu au acces la ecranele televizoarelor sau telefoanelor mobile în primii cinci ani de viață, vor înregistra o dezvoltare mult mai armonioasă.

La studiul desfășurat de cercetătorii de la Spitalul de pediatrie din Cincinnati au participat 47 de copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, care nu mergeau la grădiniţă.

Creierul copiilor în primii ani de viață

„La naștere, numărul neuronilor este cel mai mare comparativ cu restul vieţii, iar, în funcţie de stimuli – comunicare, iubire, îmbrăţişare, plimbat, citit -, conexiunile între neuroni sunt întărite”, spune medicul John Hutton, unul dintre autorii studiului.

Ceea ce se întâmplă în primii ani de viață în creierul copiilor este decisiv pentru dezvoltarea ulterioară.

Materia cenuşie din creier conţine majoritatea celulelor care comandă corpului ce să facă. Substanţa albă este ţesutul cu aspect albicios ce face parte din sistemul nervos central (măduva spinării şi encefal) şi conţine axonii.

Sustanţa albă este extrem de importantă deoarece asigură influxul nervos de la un centru nervos la altul sau între un centru nervos şi un nerv.

Vezi si: Cum arata creierul unui copil abuzat si neglijat de parinti. Imagini surprinse la tomograf | Demamici.ro

Creşterea nivelului de substanţă albă din creierul copiilor şi organizarea acesteia sunt extrem de importante pentru capacitatea creierului de a comunica cu restul organismului, mărind capacitatea de a învăţa şi asigurând o bună funcţionalitate.

Cercetătorii au observat că în cazul copiilor care erau expuși la ecrane mai mult de o oră pe zi, zonele responsabile de învăţare în materia albă erau subdezvoltate şi mai puţin organizate.

Copiii care aveau acces la ecrane mai mult de o oră zilnic au avut rezultate mai proaste la testele cognitive.

Privitul aproape hipnotic în fața unui ecran afectează multe dintre activitățile copilului, de la modul în care se joacă cu jucăriile și până la folosirea imaginației.

John Hutton le mai sugerează părinților să nu piardă timp căutând „cartea perfectă”, ci să le citească pur și simplu copiilor. Accentul cade mai puțin pe povestea în sine, fiind mai degrabă important cititul în mod regulat.

Vezi si: Copiii trebuie sa adoarma inainte de 21:30. Ce se poate intampla cu creierul copilului daca adoarme prea tarziu | Demamici.ro

Vezi si: Violenta din jocurile video afecteaza creierul! Efectele sunt vizibile in scanarile RMN in doar o saptamana | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni