Theratuss

Cât de des este normal să răcească un copil în primul an de grădiniță? Cum calmăm tusea și gâtul iritat | Demamici.ro

Cât de des este normal să răcească un copil în primul an de grădiniță? Cum calmăm tusea și gâtul iritat? Primul an de colectivitate vine la pachet cu un număr mare de îmbolnăviri. O spun părinții care experimentează aceste provocări, o spun medicii de familie și medicii pediatri (vezi sfaturile date de Dr. Daniela Ștefanescu, la subpunctul „Cât de des este normal să răcească un copil în primul an de grădiniță?”). Vestea bună este că aceste episoade de boală sunt perfect normale și ajută organismul să își formeze un sistem imunitar puternic. Care este rolul sistemului natural de apărare al organismului, cum funcționează, dar și cât de des este normal să se îmbolnăvească un copil în primul an de grădiniță aflăm în cele ce urmează. De asemenea, vom vedea și cum putem să calmăm tusea și gâtul iritat, atât de des întâlnite în timpul îmbolnăvirilor.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar are rolul vital de a proteja organismul de substanțele dăunătoare, germeni, precum și virusuri care ne-ar putea îmbolnăvi. Este format din mai multe organe, celule și proteine. Atâta timp cât sistemul imunitar funcționează corespunzător, nu îi sesizăm „prezența”. În momentul în care sistemul natural de protecție a organismului devine vulnerabil, capacitatea organismului de a lupta cu germenii agresivi scade, iar îmbolnăvirile devin tot mai dese. Unii germeni atacă organismul și îl îmbolnăvesc doar prima dată când intră în contact. Aici sunt incluse multe dintre bolile copilăriei, precum varicela. (1)

Problemele de sănătate ale copiilor provoacă multe îngrijorări în rândul părinților, iar unul dintre stresurile majore îl reprezintă tusea. Ce este, ce o provoacă, ce tip de tuse ar trebui să ne îngrijoreze, dar și cum putem să o ameliorăm aflăm direct de la specialist, din materialul „Mituri și adevăruri despre tusea copiilor”.

În lipsa unui sistem imunitar, organismul nu ar avea cum să lupte împotriva agenților patogeni externi care pătrund în corp, dar nici împotriva schimbărilor dăunătoare care au loc chiar în interiorul corpului. Principalele sarcini ale sistemului imunitar sunt:

  • să lupte împotriva germenilor/ agenților patogeni precum bacterii, virusuri, paraziți sau fungi și să îi îndepărteze din organism.
  • să recunoască și să neutralizeze substanțele dăunătoare din mediu.
  • să lupte împotriva schimbărilor din corp care pot determina apariția unor boli (ex: lupta cu celulele canceroase).

Sistemul limfatic este o parte importantă a sistemului imunitar care contribuie la transportul lichidelor și al altor substanțe în organism. Sistemul limfatic contribuie la îndepărtarea „musafirilor nepoftiți”, precum virusuri sau bacterii și ne ajută în lupta împotriva infecțiilor. Limfa este asemănătoare cu plasma sanguină, însă conține limfocite și alte celule albe. Sistemul limfatic include: splina, timusul, ganglionii limfatici, dar și alte tipuri de țesut limfatic (2).

Cât de des este normal să răcească un copil în primul an de grădiniță? Cum se activează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar poate fi activat de o mulțime de substanțe pe care corpul le percepe ca nefiind ale lui. Acestea poartă numele de antigeni. Exemple de antigeni sunt proteinele fixate la suprafața microorganismelor patogene precum bacterii, fungi sau virusuri. Când antigenii intră în contact cu receptorii sistemului imunitar, în organism încep o serie de procese menite să elimine „invadatorii”. Prima dată când corpul intră în contact cu un anumit agent patogen, informațiile despre cum să lupte împotriva acestuia sunt memorate, astfel încât data viitoare când organismul întâlnește același tip de patogen, recunoașterea și lupta să se desfășoare mult mai rapid și mai eficient (1).

Tipuri de imunitate:

  • Imunitatea înnăscută: transmisă de la mamă la făt. Toți oamenii vin pe lume cu o anumită memorie imunitară.
  • Imunitatea pasivă – prin anticorpii transmiși de la mamă la făt (prin lapte matern sau placentă)
  • Imunitatea dobândită – realizată pe parcursul vieții. Îmbolnăvindu-ne ne construim o bază de anticorpi. Tot din această categorie face parte și imunitatea realizată prin vaccinare. În momentul vaccinării se introduc în corp cantități mici de antigene, seruri imune sau agenți patogeni atenuați, astfel încât individul să poată dezvolta o reacție imunologică în momentul în care intră în contact cu agentul patogen (3).

Când se formează imunitatea la copii?

Sistemul imunitar al copiilor este într-o continuă dezvoltare până la vârsta de 11-12 ani (4).

  • Nou-născuții beneficiază de imunitate pasivă temporară, fiind protejați de anticorpii primiți de la mamă, în primele luni de viață.
  • Între 3 și 6 luni, bebelușul trece printr-o perioadă de vulnerabilitate în fața bolilor întrucât nivelurile de anticorpi sunt cele mai scăzute. De ce? Pentru că anticorpii primiți de la mamă se împuținează, iar producția proprie de anticorpi este încă scăzută.
  • Sugarii încep să sintetizeze anticorpi de tip IgM imediat după naștere, însă ating nivelurile adultului în jur de 4-5 ani.
  • În cazul bebelușilor de 6-8 luni, anticorpii materni de tip IgG dispar, iar producția proprie a acestui tip de anticorpi atinge valorile adultului când copilul împlinește 7-8 ani.
  • Cel mai greu crește nivelul IgA care ajunge la valorile adultului abia în adolescență.

Cât de des este normal să răcească un copil în primul an de grădiniță?

Prin informațiile prezentate anterior, am ajuns la concluzia că sistemul imunitar devine mai puternic prin contactul cu agenții patogeni. Cu alte cuvinte, este absolut necesar ca cel mic să intre în contact cu germeni pentru a căpăta imunitate. Chiar dacă în primul an de colectivitate sunteți tentați să țineți copilul acasă pentru că „v-ați săturat” să fie mereu bolnav, aceasta nu este soluția. Contactul cu virusurile și bacteriile îl ajută să dobândească imunitate. La un moment dat tot va trebui să treacă prin „nesuferitul” prim an de colectivitate, iar îmbolnăvirile tot vor veni pe bandă rulantă. Așadar, dacă țineți copilul acasă nu faceți decât să amânați episoadele de boală. Dar totuși, cât de des înseamnă „normal” și când este prea mult?

Într-un interviu acordat pentru formaremedicală.ro, Dr. Daniela Ștefănescu, medic primar medicină de familie, absolventă a Facultății de Pediatrie București, a vorbit despre importanța colectivității în dezvoltarea copilului, dar și despre importanța îmbolnăvirilor repetate în construirea unui sistem imunitar puternic (5).

Dr. Daniela Ștefanescu: „Intrarea în colectivitate presupune intrarea în contact cu altfel de germeni decat cei cu care copilul este obișnuit în mediul familial. Părinții trebuie să fie pregătiți cel puțin psihic pentru posibilitatea ca două zile copilul lor să meargă la grădiniță, o săptămână să stea acasă din motive medicale. Probabil va exista o perioadă de adaptare de una-două luni, în funcție de imunitatea fiecărui copil și de gradul lui de adaptare. Din propria experiență, sunt copii care au frecventat doar una, două săptămâni dintr-un sezon, alții au lipsit una, două, trei zile: nu trebuie să ne îngrijorăm din acest motiv. (…)

Părinții trebuie să își asume acest lucru: răcim rar ca adulți pentru că am răcit des când eram copii. Face parte din evoluția normală a speciei umane. Venind dintr-o dată în contact cu microbii altor familii, nu doar cu cei din familia noastră, copiii încep să creeze anticorpi. Primul pas este răceala, apoi apar anticorpi, în contact cu alți microbi apar anticorpi definitivi. Face parte din cursul normal al vieții ca în primul an copilul să ia toți microbii cu care vine în contact și să facă în mod normal 6-7 răceli ușoare pe sezon.

Nu este o problemă că este răcit toată iarna și o săptămână, două stă acasă, o săptămână la grădiniță, din nou o săptămână, două acasă răcit. Este un lucru normal la vârsta aceasta. Părinților trebuie să li se explice și să înțeleagă că nu este o problemă cu copilul lor. Este incomparabil mai bine să intre în comunitate și să înceapă socializarea. Părinții trebuie să aibă însă puțină grijă, să observe ce se întâmplă cu copilul lor: dacă are semne de boală să îl ducă la medicul de familie și abia după ce se însănătoșește îl pot duce la grădiniță.” 

Cum calmăm tusea și gâtul iritat?

În timpul unui an, foarte mulți copii se confruntă cu episoade de tuse. Acestea devin mai frecvente în sezonul rece, mai ales în cazul copiilor care frecventează colectivitatea. Despre tusea seacă și tusea productivă la copii am vorbit în acest articol dedicat din secțiunea „Sănătatea copilului tău”.

Cum putem calma tusea? Prin administrarea unui sirop din ingrediente 100% naturale cum ar fi siropul TheraTuss ProNatural.

Siropul TheraTuss ProNatural*, pentru calmarea tusei seci și productive, poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de 1 an. Printr-o combinație de patru ingrediente naturale (miere, fracțiune polizaharidică din nalbă mare, fracțiune polizaharidică din pătlăgină îngustă și fracțiune polifenolică din turiță mare) siropul ameliorează tusea, protejând totodată mucoasa căilor respiratorii superioare.

Siropul TheraTuss ProNatural* este potrivit și pentru persoanele sensibile la gluten/ cu boală celiacă întrucât nu conține gluten, dar nici conservanți, coloranți artificiali sau substanțe modificate genetic de orice tip. Siropul poate fi administrat în orice moment al episodului de tuse, în dozele indicate în prospect, pentru întreaga familie (copii cu vârste de peste 1 an și adulți).

Siropul TheraTuss ProNatural

*TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj. CE 0477

Gâtul iritat reprezintă un simptom comun care poate avea cauze diverse. Cu toate că, de regulă, trece de la sine, în timp, există câteva metode de ameliorare a durerii și a disconfortului.

Gâtul iritat se manifestă prin durere, mâncărime sau iritație la înghițire. Cauza cea mai comună a gâtului iritat o reprezintă infecția virală provocată de cele mai multe ori de virusurile care cauzează răcelile comune sau gripa. Durerea în gât provocată de un virus nu trebuie tratată cu antibiotice. Dacă inflamația la nivelul gâtului este determinată de o infecție bacteriană (deși acest lucru se întâmplă destul de rar), medicul va recomanda antibiotic pentru a preveni complicațiile, potrivit mayoclinic.org (6).

Pentru a calma iritația de la nivelul gâtului se pot administra comprimate de supt TheraTuss Natural*. Produsul este un supliment alimentar cu aromă de zmeură ce conține șase ingrediente cheie într-o singură pastilă, printre care salvie, mentă și vitamina C. Comprimatele oferă confort respirator, efect plăcut şi calmant asupra gâtului, susţin apărarea naturală a organismului şi contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Produsul poate fi administrat copiilor, începând cu vârsta de 5 ani.

*Theratuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată şi un mod de viaţă sănătos.

comprimatele de supt TheraTuss Natural

Produsele se pot găsi fizic pe rafturile farmaciilor din Româniadar le puteți comanda și online de pe sensiblu.comfarmaciatei.ro și drmax.ro. 

Surse:

(1) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/

(2) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/multimedia/lymphatic-system/img-20007995

(3) – https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/human-immune-system/types-immunity

(4) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707740/

(5) – https://www.formaremedicala.ro/interviu-6-7-raceli-pe-sezon-la-intrarea-in-gradinita-este-o-problema-cu-copilul-meu/

(6) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni