Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Rujeola a cauzat 8 decese în România. INSP anunță 777 de cazuri noi în ultima săptămână | Demamici.ro

Rujeola a cauzat 8 decese în România. Tot mai multe cazuri noi de rujeolă au fost raportate în România, iar bilanțul de la începutul anului și până la jumătatea lunii martie 2024 a înregistrat 8.020 de cazuri, potrivit Institului Național de Sănătate Publică.

Ultima săptămână a venit cu nu mai puțin de 777 de cazuri noi de pojar. Iar de la 1 ianuarie 2023 și până la 10 martie 2024 au fost întregistrate 8 decese.

Cele 8.020 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Bucureşti.

Rujeola a cauzat 8 decese în România. INSP anunță 777 de cazuri noi în ultima săptămână

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.384, Mureş – 1.005 şi în Bucureşti – 1.004.

În perioada 6 decembrie 2023 – 10 martie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 93.488 de doze de vaccin ROR, din care 15.056 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni, potrivit Agerpres.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.384, Mureş – 1.005 şi în Bucureşti – 1.004, conform Agerpres. În perioada 6 decembrie 2023 – 10 martie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 93.488 de doze de vaccin ROR, din care 15.056 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Anul trecut, în toată lumea, au fost raportate 306.000 cazuri de pojar, ce reprezintă o creștere de 79% într-un an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, relatează Adevărul.

„Persoanele neimunizate prin vaccinare sau prin boală nu au aproape nicio șansă să scape neinfectate dacă ajung în contact cu virusul rujeolic, fiindcă acesta are o contagiozitate de 95% infectând receptivii indiferent de vârstă”, a explicat anterior medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Rujeola (pojar), nu doar o boală a copilăriei

Cunoscută în termenii populari cu denumirea de „pojar”, rujeola nu este doar o boală a copilăriei și poate avea consecințe serioase.
Rujeola este o infecție virală foarte contagioasă ce apare ca o erupție cutanată și care în primă fază are simptome foarte asemănătoare cu răceala.

Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala poate afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați.

Cea mai sigură modalitate de a ne proteja de rujeolă este vaccinarea. Prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă 95% protecție împotriva rujeolei, iar a doua doză, care se administrează între 5 și 7 ani, oferă 99,7% protecţie împotriva rujeolei.

Vezi și: Ce trebuie sa stii despre cele mai frecvente boli ale copilariei: rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile | Demamici.ro

Vezi și: Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Sunt aproape 2000 de cazuri la nivel național | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni