Sarcina

Alcoolul consumat chiar și cu 90 de zile înainte de sarcină poate modifica fața nou-născutului, potrivit unui nou studiu | Demamici.ro

Alcoolul consumat chiar și cu 90 de zile înainte de sarcină poate modifica fața nou-născutului, potrivit unui nou studiu, citat de The Telegraph. Potrivit publicației citate, este pentru prima dată când, în cadrul unui studiu, se descoperă o legătură între consumul de alcool al mamei și eventuale modificări la nivelul feței copilului.

Sindromul alcoolic fetal este binecunoscut deja, ca fiind o tulburare gravă de dezvoltare a fătului, ca urmare a consumului de alcool în perioada de sarcină a mamei. El este caracterizat de retard mental, anomalii cranio-faciale, tulburări de creştere, malformaţii cerebrale (agenezie sau hipoplazie de corp calos, hidrocefalie), malformaţii cardiace, malformaţii renale, anomalii scheletale, tulburări oculare şi auditive.

Medicii avertizează că fiecare situație are particularitatea ei și nu se cunoaște cât de mult alcool poate tolera fătul, ținând cont că acesta nu îl poate procesa complet din cauza ficatului încă nedezvoltat.

Din acest motiv, este recomandat ca alcoolul să fie evitat complet pe perioada sarcinii, iar astfel riscurile să fie minime.

Alcoolul consumat chiar și cu 90 de zile înainte de sarcină poate modifica fața nou-născutului, potrivit unui nou studiu

Totuși, un nou studiu sugerează că o influență nocivă o poate avea chiar și consumul de alcool cu până la 3 luni înainte ca o femeie să rămână însărcinată.

În cadrul cercetării, experții au introdus fotografiile a peste 5.500 de copii cu vârstele între 9-13 ani într-un program bazat pe un algoritm de inteligență artificială. Acesta a identificat 200 de puncte diferite pe fețele lor, numite „trăsături”.

Mamele au fost repartizate în trei grupuri: cele care nu au băut alcool deloc cu cel puțin trei luni înainte de sarcină, cele care nu au mai băut deloc după ce au devenit gravide și femeile care au băut și înainte, dar și în timpul sarcinii.

Cercetătorii au descoperit, așadar, că toate femeile care au băut mai puțin de 13 grame de alcool pe săptămână (echivalentul unui pahar de vin), chiar și în urmă cu trei luni înainte de sarcină, au născut copii cu chipul ușor modificat.

De exemplu, bebelușii care au fost expuși la alcool încă din perioada intrauterină, aveau șanse mai mari să aibă un nas ridicat, o bărbie proeminentă sau o zonă a pleoapei mai retrasă.

Am descoperit o asociere statistică semnificativă între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani”, a spus Xianjing Liu, autorul principal al studiului. „Cu cât mamele au băut mai mult alcool, cu atât mai semnificative erau schimbările din punct de vedere statistic.”

Profesorul Gennadi Roșciupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam atrage atenția că efectele negative pot fi simțite și la nivelul sănătății mai ales, nu doar la nivelul modificărilor trăsăturilor fizice.

Așadar, acest lucru înseamnă că împreună cu diferențele faciale s-ar putea să fie și alte efecte ale alcoolului asupra sănătății. „Este esențial să subliniem faptul că nu există niciun nivel sigur stabilit al consumului de alcool în timpul sarcinii și este recomandat să nu se mai bea alcool chiar și înainte de concepție pentru a asigura rezultate optime pentru sănătatea mamei și a fetusului în dezvoltare”, a mai spus el.

Surse:

X Liu, M Kayser, S A Kushner, H Tiemeier, F Rivadeneira, V W V Jaddoe, W J Niessen, E B Wolvius, G V Roshchupkin. Association between prenatal alcohol exposure and children’s facial shape: a prospective population-based cohort studyHuman Reproduction, 2023; DOI: 10.1093/humrep/dead006

Vezi și: Fumatul in sarcina. Elena a nascut un copil mort la 28 de saptamani | Demamici.ro

Vezi și: Alăptarea în cazul mamei fumătoare – ce spun specialiștii – STUDIU | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o zi

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni