Îngrijirea bebelușului

Acneea bebelușului: ce este, tratament și când trebuie să mergi la pediatru! Cum o diferențiezi de eczemă, dermatită sau milia | Demamici.ro

Acneea bebelușului este o problemă frecventă și îi îngrijorează pe părinți încă din primele săptămâni de viață ale micuțului.

In realitate, această afecțiune nu este deloc gravă și, în general, trece de la sine. Micuțul are nevoie de toaleta zilnică cu ser fiziologic sau apă călduță. Folosirea cremelor nu ajută la nimic, iar dacă problema vă îngrijorează în continuare, cel mai bine ar fi să consultați pediatrul.

Iată ce este acneea bebelușului, de câte feluri este, cum se previne, cum se tratează și cum faceți diferența între această problemă și milia, spuzeală, o eczemă sau o dermatită atopică.

Acneea bebelușului. Acneea neonatală – ce este?

Acneea neonatală apare pe fața bebelușului în jur de săptămânile a doua și a treia de la naștere. Cauza este necunoscută, dar pare să fie asociată cu hormonii materni, care trec de la placentă la bebeluș în timpul sarcinii. Mare atenție, acneea se poate agrava până la vârsta de o lună dar, în general, dispare fără tratament.

Acneea la bebeluși afectează de obicei părți ale feței, dar poate fi întâlnită pe gât, pe piept și uneori pe scalp. Se formează mici cojițe gălbui sau albe, înconjurate de o zonă roșie. Ele pot apărea chiar și pe picioare, mai ales pe coapse.

Acneea neonatală nu este în general un motiv de îngrijorare. Rareori provoacă o cicatrice și dispare singură în câteva săptămâni sau luni.

Acneea bebelușului. Acneea neonatală – tratament

Acneea bebelușului nu are un tratament anume. Asta pentru că nu există nicio cauză cunoscută pentru acneea la bebeluși, ceea ce face imposibilă prescrierea unui medicament. Acneea în sine este complet inofensivă și nu este niciodată periculoasă. Poate dura câteva zile sau o lună, dar va dispărea fără medicamente sau creme. Cu toate acestea, medicul pediatru ar putea sugera un medicament care să ofere o ameliorare.

Acneea bebelușului. Acneea neonatală – sfaturi pentru îngrijirea pielii

1. Mențineți pielea bebelușului curată și uscată. Spălați fața copilului zilnic cu apă caldă.
2. Evitați produsele de îngrijire care nu sunt speciale pentru pielea sensibilă a copilului.
3. NU frecați pielea bebelușului cu prosopul, ci tamponați foarte ușor.
4. NU stoarceti coșulețele celui mic. Acest lucru va irita pielea, agravează problema și chiar crește riscul de infecție.
5. Folosiți hăinuțe curate și moi pentru bebeluș. Asigurați-vă că hainuțele sunt moi, confortabile, lasă pielea să respire și nu îi afectează mișcarea.

Acneea bebelușului. Acneea infantilă – ce este?

Spre deosebire de acneea neonatală, cea infantilă apare după primele două luni de viață, mai exact între lunile trei și șase ale bebelușului. Ca perioadă de timp, acneea infantilă este mult mai statornică, astfel rămâne pentru câteva luni sau chiar pentru câțiva ani, conform babycenter.com

În majoritatea cazurilor, acneea neonatală dispare în cateva luni. Mai mult, acneea infantilă arată exact ca cea a adolescenților. Vei vedea coșuri și pustule pe fața bebelușului tătu. Nu toate erupțiile sunt catalogate ca acneea bebelușului. Vei vedea mai jos alte afecțiuni care se pot confunda.

Acneea bebelușului. Acneea infantilă – tratament

Acneea infantilă apare datorită hormonilor materni, la fel ca și acneea neonatală, cu mențiunea că este mai severă. În acest caz, se pot dezvolta pustule galbene la nivelul feței, de obicei pe obraji și pe nas. Acest tip de acnee dispare, în mod spontan, în jurul vârstei de 12 luni, deși la unii copii poate persista până la vârsta de trei ani. Nu folosiți creme pentru adulți pe fața bebelușului! Medicul pediatru ar putea sugera un medicament care sa ofere o ameliorare.

Acneea bebelușului. Acneea infantilă – sfaturi pentru îngrijirea pielii

1. Cel mai important este să mențineți pielea copilului curată și uscată.
2. Schimbați la timp scutecele. Dacă nu sunt schimbate la timp, scutecele umede și murdare irită pielea și poate apărea iritația de scutec.
3. Mențineți pielea curată, printr-o rutină zilnică de băița. Acest lucru ajută la eliminarea bacteriilor eventuale de pe piele și a celulelor moarte și ajută la controlul transpirației.
4. Nu utilizați săpunuri parfumate, băi cu spumant sau alte tipuri de săpunuri care conțin substanțe chimice în exces.

Acneea bebelușului. Milia – ce este?

Milia sunt mici umflături albe care apar pe nas, pe bărbie sau pe obraji la bebeluși. Este o problemă frecventă la nou născuti, dar poate să apară la copii de orice vârstă. Milia apare atunci când celulele de piele moartă de pe epidermă se prind pe suprafața pielii, în loc să cadă. Acest lucru provoacă pe pielea bebelușului mici zone de culoare albă, asemănătoare perlelor. În unele cazuri, umflăturile mici albe se pot răspândi la nivelul trunchiului și membrelor superioare sau chiar în gură și pe cerul gurii, conform healthline.com

Acneea bebelușului. Milia – tratament

Milia trece de la sine în mod normal în primele trei luni de viață. Nu există un tratament stabil recomandat pentru milia, deși trebuie să fie urmată o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Majoritatea micilor umflături albe de pe pielea bebelușului se vor vindeca spontan. Totuși, durează câteva săptămâni după naștere pentru a se reduce pe deplin. Îngrijirea de bază a pielii include spălarea pielii cu un produs delicat și apă caldă. Pielea nu trebuie frecată în timpul uscării, ci tamponată ușor cu un prosop.

Acneea bebelușului. Spuzeala – ce este?

Spuzeala pe fața bebelușului se poate caracteriza printr-o erupție cutanată uscată, roșie, ce poate cauza mâncărime și disconfort. Este frecventă și se dezvoltă adesea în primele șase luni de viață.

Mare atenție pentru că apare în urma contactului cu un iritant, ca acarieni, detergenți, unele alimente etc. De asemenea, excesul de salivă poate irita pielea în jurul bărbiei și guriței.

Acneea bebelușului. Spuzeala – tratament

Pentru spuzeala la bebeluși nu există niciun remediu, dar există câteva moduri în care se pot ameliora simptomele. Acestea includ băițe scurte cu apă caldă, folosirea de creme hidratante prescrise de medic, evitarea produselor de îngrijire care ar putea irita pielea.

Acneea bebelușului. Eczema – ce este?

Eczema bebelușilor este o boala cronică inflamatorie a pielii care afectează între 10% pana la 20% dintre copii. Apare, deseori în copilărie, sub forma unei erupții cu mâncărime intensă. De asemenea si 2% dintre adulți sunt afectați de această problemă, conform babycentre.co.uk

Acneea bebelușului. Eczema – tratament

Mergeți urgent la medic în caz că observați pe fața sau corpul bebelușului umflături roșii ce seamănă cu o eczemă. Specialistul știe clar ce tratament să vă recomande.

Acneea bebelușului. Dermatita atopică – ce este?

La bebeluși, dermatita atopică apare la nivelul obrajilor și scalpului. La copii, această afecțiune este localizată deseori pe trunchi, gambe, brațe și antebrațe. În majoritatea cazurilor de dermatită atopică, cauza este una de natură genetică, însă există și situații când bebelușul afectat are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea suferă de uscăciune severă. De multe ori riscul de a avea dermatită este adesea moștenit. Astfel, copilul este mai probabil să aibă dermatită dacă mama, tatăl sau un membru apropiat al familiei a avut dermatită, astm sau alergii.

Acneea bebelușului. Dermatita atopică – tratament

Este important să observi de la început dacă pielea bebelușului prezintă anumite semne care duc la eventuale probleme și este bine să mergi la un dermatolog pentru copii. Acasă, de exemplu, poți avea o rutină zilnică de îngrijire în ceea ce privește pielea micuțului tău. Curăță-i fața cu un prosop moale, cu apă călduță și evită gelurile de duș sau săpunurile care au parfum.

Acneea bebelușului. Ce NU trebuie să faci

1. Nu îi da bebelușului medicamente împotriva acneei.
2. Nu aplica pe pielea micuțului creme și unguente contra acneei.
3. Nu folosi loțiuni astringente ca sa îi usuci coșurile.
4. Atunci când îl speli pe față, ai grijă să nu freci pielea, pentru că se poate irita. Din același motiv, nu e indicat sa îi cureți prea des zonele afectate de acnee.
5. Nu îi apăsa pe coșuri pentru că se pot infecta și înmulți.
6. Nu folosi uleiuri și lotiuni cu textură grasă pe pielea bebelușului, pentru că astfel de produse înfundă porii și i se poate agrava problema.
7. Nu lăsa bebelușul să se scarpine și în niciun caz nu îi sparge coșurile, pentru că se pot infecta.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o zi

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni