Educație

Trebuie să-i dăm copilului ce vrea atunci când țipă? Răspunsul lui Janet Lansbury, autor, mamă și trainer RIE | Demamici.ro

Trebuie să-i dăm copilului ce vrea atunci când țipă? Răspunsul lui Janet Lansbury, autor, mamă și trainer RIE. O mamă de pe internet a lansat o întrebare care cu siguranță se află pe buzele multor părinți: „Țipă, plânge și urlă de fiecare dată când vrea ceva și nu primește. Încerc să îl împac cu vorbă bună și calm, însă pare că mai rău fac. Ce e de făcut atunci când copilul nu se oprește din plâns și țipat până când nu primește ce vrea?”

Mămica unui băiețel de 18 luni a lansat această întrebare specialiștilor în parenting din online, sperând că va reuși să primească o soluție la problema ei.
Cu siguranță, cazul ei nu este singular și multe mămici se confruntă adesea cu astfel de episoade.

Dacă și tu ai un copil de vârstă apropiată sau chiar și mai mare și nu știi ce să faci în timpul crizelor de tantrum, iată ce răspuns a oferit Janet Lansbury, mamă și trainer RIE pentru părinți din 1994, autor al unor cărți renumite de parenting precum: „Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe” și „Nu există copii răi”.

Trebuie să-i dăm copilului ce vrea atunci când țipă? Răspunsul lui Janet Lansbury, autor, mamă și trainer RIE

Cele 3 scenarii în care copilul face o criză de tantrum

  • Copilul nu reușește să se facă înțeles

La vârsta de doar 18 luni sau chiar și la copiii mai mari, sunt șanse ca micuțul să nu se facă pe deplin înțeles sau să nu reușească să transmită verbal ceea ce vrea cu adevărat.

În alte situații, el poate cere anumite lucruri, însă mult prea târziu, când deja starea de disconfort sau nervozitate a pus stăpânire pe el.

Această stare de disconfort poate fi cauzată de foame, oboseală, așa că nu reușește să transmită verbal ceea ce simte. Apare așadar copleșeala în momentul în care se chinuie să se facă înțeles.

În acest scenariu, i-aș da cu siguranță tot ceea ce cere. Însă mare atenție! Mamele trebuie să își păstreze calmul. Nu vă lăsați absorbite în acest haos creat de micuțul vostru și aflați care sunt nevoile lui neîndeplinite, fără să îi creați impresia că „îi faceți jocul” ori de câte ori procedează astfel.

Îi este sete și vrea ceva de băut? Răspunde în felul următor: „Ah, wow! Da! Tu chiar îți dorești apă și văd că îți este foarte sete! Vine mama acum să-ți aducă apă!”. Totul, cât mai calm și cu o înțelegere a faptului că prezența ta lângă el îl liniștește în astfel de momente și îi oferă un sentiment de siguranță.

Ceea ce copilul tău are nevoie nu este cineva care să se afle într-o furtună emoțională ca și el, are nevoie de cineva care să-i ofere un sentiment de siguranță în astfel de momente. Părinții trebuie să-și readucă aminte constant că la această vârstă copiii obosesc cu ușurință, reacționează extrem la senzația de foame. Și este perfect normal să se întâmple așa. Se va întâmpla oricum.

Acest lucru nu înseamnă că ești un părinte rău sau că ai un copil rău, ori că faci lucrurile greșit. Este ceva ce înveți pe parcurs și tu, înveți să-ți înțelegi copilul.
Așadar, în acest scenariu, i-aș da copilului orice îmi cere și are nevoie.

  • Tantrum din cauza… crizei de tantrum

Al doilea scenariu tipic pentru astfel de situații este atunci când copilul are deja o criză de tantrum din care își dorește să iasă, apelând însă… la o nouă criză de tantrum.

Să zicem că auzi: „Vreau să beau suc de mere”, iar tu de duci să-i aduci suc de mere. Însă el îți va spune: „Nu vreau în cana asta, vreau în cealaltă”. Și atunci este momentul în care îți dai seama că problema nu este de fapt că îi este sete sau că își dorește cu ardoare să bea suc de mere.

Așa că nu are sens să continui să faci slalom printre cerințele lui și să îi aduci orice îți cere, pentru că oricum nimic nu îl va mulțumi la final.

În schimb, aș veni cu altă abordare și m-aș uita la el cu multă acceptare, voi trage aer în piept adânc, voi fi blândă și cu mine și voi avea încredere că acest tantrum așa cum a venit va și pleca.

Este cel mai sănătos lucru pe care îl poți face. Detașează-te de situație și ai grijă de copil să fie în siguranță și să nu se rănească accidental în timpul crizei de tantrum.

Este singurul lucru bun pe care îl poți face. Astfel de furtuni vor veni și vor trece, însă ai grijă să nu cazi în capcana de a-i onora orice fel de solicitare, căci vei intra într-un cerc obositor în care nimic nu îl va mulțumi, iar apoi tu vei ajunge un munte de frustrări.

Lasă-l să vină cu toate cerințele, înțelege că nu asta e problema, nu asta își dorește de fapt, trage aer în piept din nou și lasă momentul să se stingă de la sine.

  • Când îi interzici copilului ceva

În cel de-al treilea scenariu, reacțiile extreme ale copilului pot apărea atunci când trasăm o limită sau îi interzicem ceva.

Dacă el cere un anumit desert sau o anumită jucărie, iar noi spunem ferm „Nu”, atunci el ar putea începe să țipe și să plângă până primește ce vrea.

Și de data aceasta, este important să nu cedezi.

Dacă îi oferi unui toddler de 18 luni puterea de a ști că este în control de fiecare dată când țipă și plânge, atunci el va ști că îți este frică de el atunci când are astfel de reacții și te va șantaja pe viitor… cu și mai multe crize de tantrum.

Din dorința de a scăpa de disconfortul cauzat de reacția lor sau poate din rușine, atunci când suntem în public, suntem tentați să cedăm. Însă le transmitem copiilor noștri un mesaj greșit, fără să ne dăm seama.

În timpul unei crize de tantrum îi poți spune: „Nu îți voi da acum prăjitură, iar dacă vrei să continui să plângi e ok și așa” sau „Nicio problemă, voi continua să stau aici cu tine și să te iau în brațe chiar dacă plângi și ești supărat pe mine.”

Dacă trasezi astfel de limite, în această manieră, îi permiți copilului să-și experimenteze emoțiile, să nu le mai perceapă ca pe ceva rău, iar ei să nu mai aibă impresia că le creează adulților un disconfort de fiecare dată când țipă.

sursa: articol tradus de pe janetlansbury.com

sursa Foto: istock

Vezi și: Tantrumurile la cumpărături. Ce facem când copilul plânge și se trântește pe jos în magazin? Sfaturi de la Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental | Demamici.ro

Vezi și: Tantrumurile. Ce facem când copilul trece printr-o criză de furie? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni