Hyperemesis gravidarum sau greturile matinale | Demamici.ro

Unele dintre cele mai intalnite simptome in sarcina sunt cele de greata si voma, aproximativ 70% dintre femei experimenteaza cel putin o data asta.

Greata isi face debutul de obicei in saptamana 5 de sarcina, insa ajunge la apogeu in saptamana 9 si se amelioreaza sau chiar dispare in jurul saptamanii 12 sau 14.

Hyperemesis gravidarum este o afectiune a femeilor insarcinate care se manifesta prin episoade severe de greata si voma, cauzand pierdere in greutatea, deshidratare si dezechilibre electrolitice, insa doar 1% dintre femeile insarcinate sunt afectate de aceasta afectiune.

O femeie care sufera de Hyperemesis gravidarum poate ajunge sa vomite si de 50 de ori pe zi.

Nu se cunoaste cu exactitate ce cauzeaza aceasta aceasta reactie a organismului, desi un studiu recent sugereaza faptul ca hyperemesis gravidarum poate fi mostenit genetic.

Asadar, daca mama sau sora au suferit de aceasta afectiune, sunt sanse mari ca si tu sa o dezvolti, iar daca ai avut la prima sarcina, poti suferi de aceeasi afectiune si la urmatoarele.

Exista cadre medicale care considera ca voma si greata le protejeaza pe mama si pe bebelusul in crestere, pentru ca, in timpul primului trimestru, fatul incepe procesul de dezvoltare a tuturor organelor importante.

Astfel ca greata reduce excesul de alimente consumate de mama, existand un risc mai mic ca bebelusul sa fie afectat de substantele ingerate, in timpul dezvoltarii organelor.

Antropologistul Kari Moca spune ca greturile matinale exista pentru a ajuta embrionul sa se dezvolte, iar cand gravida are stari de greata si vomita, organismul arde grasimile stocate.

Aceasta afectiune poate provoca mult chin si te poate seca fizic si psihic. Unele femei ajung sa aiba nevoie de asistenta medicala sau chiar de spitalizare.

De retinut! Daca trec mai mult de 24 de ore si nu ai reusit sa mananci sau sa bei apa si te simti foarte rau, cel mai bine ar fi sa mergi la urgente.

Insa daca suferiti de o forma usoara de hyperemesis gravidarum, aveti cateva optiuni la indemana:

  • masaj terapeutic
  • acupunctura
  • mancatul mai des
  • ghimbir
  • menta
  • administrare de medicamente (la indicatia medicului)
  • tarte de fructe
  • vitamina B6 (la indicatia medicului)
Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni