Dezvoltarea bebelușului

Ținutul în brațe, esențial pentru dezvoltarea emoțională armonioasă a bebelușului. Știința o confirmă | Demamici.ro

Ținutul în brațe, esențial pentru dezvoltarea emoțională armonioasă a bebelușului. Știința o confirmă. Fiecare dintre noi înțelege semnificația unei îmbrățișări, însă v-ați întrebat vreodată ce crede bebelulușul vostru că se întâmplă atunci când îl luați în brațe și îl strângeți la piept?

Bebelușii înțeleg ce e o îmbrățișare?
Îmbrățișările sunt bune pentru bebeluși?
Și dacă da, în ce mod?

Îmbrățișările fac bine, am auzit de multe ori acest lucru și e un lucru pe care toți oamenii îl practică de-a lungul vieții. Acest simplu gest de apropiere transmite un mesaj de căldură, chiar și între două persoane care vorbesc două limbi diferite.

Iar bebelușul tău înțelege și el, în felul lui, acest lucru.

Atunci când îți strângi copilul la piept și îl îmbrățișezi îi oferi din căldura și afecțiunea ta și, mai mult decât atât, se produc schimbări la nivel chimic și în organismul tău.
Printr-o simplă îmbrățișare se creează o conexiune ce nu are nevoie de cuvinte, care satisface una dintre nevoile primare ale omului, aceea de a aparține și de a se simți în siguranță.

Un bebeluș își poate schimba starea și să devină mai relaxat, în urma unei îmbrățișări, însă depinde și de cum este îmbrățișat, dar și de către cine, au menționat cercetătorii.

Oamenii de știință de la Universitatea Toho din Tokyo, Japonia, au studiat sugarii cu vârste de până la un an, prin măsurarea ritmului lor cardiac și au reușit, astfel, să stabilească dacă un bebeluș cunoaște diferența dintre îmbrățișatul care îl alină și luatul în brațe pentru a fi hrănit sau plimbat.

De asemenea, cercetătorii au studiat dacă bebelușul poate face diferența între îmbrățișarea unui părinte și cea a unui străin.

Cum îi relaxează pe bebeluși ținutul în brațe?

Avem cu toții un sistem nervos autonom, care la rândul său este divizat în:

  • sistemul nervos simpatic – responsabil pentru reacțiile de tip „luptă sau fugi” în situațiile ce se prezintă periculoase sau stresante. Când este activat, pulsul cardiac crește, respirația devine mai rapidă etc.
  • sistemul nervos parasimpatic – responsabil de restaurarea organismului, starea de liniște, calm. Este opusul sistemului nervos simpatic și reglează ritmul cardiac și respirator, aducând corpul într-o stare de relaxare, astfel încât să funcționeze optim.

Bebelușii au capacitatea să facă diferența dintre un îmbrățișat cald, afectuos și unul mai rigid, sau ținutul în brațe doar pentru că așa cere situația.

Ei vin înzestrați cu o serie de receptori la nivelul pielii, încă din săptămâna a șaptea a perioadei intrauterine, iar acești receptori le permite să simtă diferențe în presiunea îmbrățișării. Atunci când sunt ținuți în brațe, ritmul lor cardiac poate crește sau scădea, în funcție de vârsta lor, persoana care îi ține în brațe sau tipul de îmbrățișare de care au parte.

Ce se întâmplă când îți iei în brațe bebelușul?

Pentru bebelușii mai mari de 4 luni, îmbrățișarea afectuoasă a mamei are efecte asupra sistemului nervos parasimpatic și îi ajută să se calmeze. Nu același lucru se întâmplă dacă sunt ținuți în brațe pur și simplu, pentru a fi hrăniți, de exemplu.

De cealaltă parte, o îmbrățișare din partea unui străin poate cauza stres pentru bebeluși, iar astfel sistemul nervos simpatic să fie activat.

Pentru bebelușii mai mici de 4 luni, îmbrățișările nu sunt neapărat relaxante și nu au un efect major asupra lor, indiferent de persoana care îi ține în brațe.
Alte studii au concluzionat că bebelușii atât de mici preferă mai degrabă ca stimul de relaxare să observe chipul mamei lor, în locul unui străin. Acest lucru se întâmplă din cauză că sistemul lor nervos parasimpatic nu s-a dezvoltat complet încă.

Însă, în general, o îmbrățișare mult prea strânsă din partea părinților sau a străinilor, le cauzează stres și se activează cu ușurință sistemul nervos simpatic, cel responsabil de reacția „luptă sau fugi”.

Ținutul în brațe este esențial pentru un bebeluș

Deși pare un gest banal, bebelușii au nevoie de acest contact fizic al îmbrățișării, pentru dezvoltarea lor emoțională armonioasă.

Atunci când sunt ținuți în brațe, nou-născuții experimentează un sentiment de acceptare, dar și de empatie, ce produc niște circuite la nivelul creierului, asigurând o dezvoltare cognitivă sănătoasă. Acest lucru îi va ajuta mai târziu în viață, pentru dezvoltarea de relații sănătoase cu cei din jur.

În plus, efectele benefice se resimt și la nivel fizic. Prin sentimentul de relaxare și siguranță, nivelul hormonului de stres scade, iar sistemul imunitar devine mai puternic.

Corpul mamei eliberează „hormonul fericirii” atunci când își ține puiul în brațe

Tu și bebelușul tău sunteți programați să rămâneți conectați unul cu altul chiar și după ce el nu se mai află în uterul tău.

Atunci când mama îl ține în brațe după ce a fost născut, copilul are parte de prima lui interacțiune fizică umană, iar astfel de momente își vor pune amprena asupra lui și în perioada următoare a dezvoltării sale. Beneficiile sunt numeroase și pentru mamă. O simplă îmbrățilare a copilului tău produce schimbări chimice în corpul tău și se eliberează oxitocină sau „hormonul fericirii”.

Totul începe cu o îmbrățișare. Momentul în care bebelușul știe că poate avea încredere în tine, că vei fi acolo pentru el.
O îmbrățișare care ține loc de cuvinte în prima perioadă a vieții nou-născutului este un limbaj al iubirii, al încrederii, al susținerii, a tot ceea ce e vital pentru ei ca să pășească armonios în această viață.

sursa: mother.ly

sursa FOTO: istock

Vezi și: Chiar si dupa nastere, o parte din copilul tau ramane in tine. E demonstrat stiintific – microchimerismul fetal | Demamici.ro

Vezi și: Cu cat ne imbratisam mai des copiii, cu atat devin mai destepti – STUDIU | Demamici.ro

Vezi și: Tinutul in brate nu-i face pe copii alintati, ci sanatosi! Mamici, oferiti cat mai multa afectiune micutilor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână