Stiinta a demonstrat: femeile cu copii imbatranesc cu 11 ani mai repede | Demamici.ro

Cercetatorii au publicat un studiu in jurnalul Human Reproduction care demonstreaza ca femeile care aleg sa aiba copii imbatranesc cu 11 ani mai devreme decat cele care nu devin mame. Studiul a avut ca esantion 2000 de femei cu si fara copii carora oamenii de stiinta le-au studiat o anumita componenta a ADN-ului si anume: telomerii.

Telomerii reprezinta un fel de cronometru pentru celule. Acestia sunt „capacele” proteice de la capetele cromozomilor umani si reprezinta markerii imbatranirii si ai sanatatii in general. Cu cat ei sunt mai scurti, cu atat organismul este mai predispus la imbatranire si la o serie intreaga de afectiuni.

Oamenii de stiinta de la George Mason University, Virginia, au analizat telomerii din sangele a 2000 de femei cu varste cuprinse intre 20 si 44 de ani si au descoperit ca in cazul celor care aveau copii, telomerii erau cu 4,2 % mai scurti, acesta fiind echivalentul a 11 ani de imbatranire accelerata a celulelor.

Femeile cu un numar mai mare de copii, doi, trei, patru sau mai multi aveau capetele si mai scurte decat femeile cu un singur copil. Este posibil ca imbatranirea accelerata sa fie cauzata de stresul cresterii copiilor. Asadar expresia „mi-ai scos peri albi” are oarecum aplicabilitate si in viata reala.

Un alt studiu a avut ca esantion un lot de femei sănătoase care erau mamele unor copii sănătoși (mame de control), fiind comparat cu un lot de mame care aveau copii ce sufereau de boli cronice (mame stresate).

În medie, s-a constatat că mamele stresate aveau telomeri care erau cu 10 ani mai scurți decât cei ai mamelor de control. Prin urmare, celulele mamelor stresate erau cu un deceniu mai bătrâne decât celulele mamelor de control. Stresul cronic nu numai că îți creează o dispoziție proastă, dar și grăbește procesul de îmbătrânire într-un mod foarte real.

Pe de alta parte, un alt studiu publicat in revista Psychoneuroendocrinology a demonstrat ca relatiile intime incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la atenuarea stresului si stimularea sistemului imunitar.

Citeste si:

5 LUCRURI SURPRINZATOARE DESPRE A DOUA NASTERE: EXPULZIA VA FI MAI RAPIDA! | DEMAMICI.RO

BENEFICIILE NASTERII VAGINALE! NASTEREA NATURALA ESTE MAI SANATOASA PENTRU COPIL | DEMAMICI.RO

ADEVARATUL MOTIV PENTRU CARE ESTI ATAT DE OBOSITA! MATERNITATEA E ECHIVALENTA CU 2,5 JOB-URI, ARATA STUDIILE | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni