Spasmul hohotului de plâns poate determina pierderea conștienței. Ce poți face pentru a-l preveni | Demamici.ro

Spasmul hohotului de plâns poate determina pierderea conștienței. Ce poți face pentru a-l preveni? Spasmul hohotului de plâns, pe scurt SHP, este un sindrom medical care apare, de regulă, după vârsta de 6 luni, acesta manifestându-se până la vârsta de doi ani, dar, în cazuri mai rare, SHP poate apărea până la vârsta de 6 ani.

Deși este o „problemă” care nu lasă urmări, părinții se pot speria atunci când aceste episoade se derulează, mai ales că la unii copii pot fi extrem de zgomotoase: plâns extrem, oprirea respirației (apnee), învinețirea feței în jurul buzelor (cianoză), uneori ajungându-se chiar și la pierderea conștienței.

Spasmul hohotului de plâns dispare treptat după vârsta de 6 ani, din fericire, fără tratament.

Cum începe și cum se manifestă  spasmul hohotului de plâns?

Această tulburare a copilului începe cu un plâns în hohote, (cauzat de o lovitură, sperietură sau de o supărare), după care încep sughițurile, iar apoi apare apneea (lipsa aerului, oprirea respirației). Cel mic rămâne cu gurița deschisă, fără aer, iar fața sa (mai ales în jurul gurii) capătă o nuanţă vineție sau albăstruie, după care copilul poate leșina timp de câteva secunde. Leșinul este cauzat de lipsa aerului. Această manifestare a sindromulului hohotului de plâns este forma cianotică, fiind întâlnită la aproximativ 60% dintre cazuri (cea mai frecventă formă).

Pe lângă această formă de SHP, mai există una, mai rară – forma palidă (sau albă) a sindromului hohotului de plâns. În acest caz, copiii nu plâng deloc și își pierd conștiența fără niciun simptom aparent. Astfel, în contextul unor emoţii puternice, copiii îşi schimbă brusc culoarea feţei. Apare paloarea, iar copilul leşină.

Atât forma cianotică, cât şi cea palidă a SHP pot fi însoţite de mişcări spasmodice ale membrelor.

Din fericire, în ambele forme, cei mici se recupează rapid, în doar câteva minute. Însă, este foarte posibil, ca după un asemenea episod, micuţii să aibă o stare de somnolență sau să fie puţin confuzi.

Trebuie subliniat faptul că spasmul hohotului de plâns nu apare niciodată în somn. Însă, daca apare un eveniment în care copilul își pierde starea de conștiență astfel, acest lucru este întotdeauna o urgență medicală, copilul trebuie cât mai repede posibil să fie evaluat de către un medic.

Ce trebuie să facă părinții atunci când apare spasmul hohotului de plâns?

Spasmul hohotului de plâns poate fi terifiant pentru ambii părinți sau mai ales pentru mămica rămasă singură acasă cu cel mic. Însă, în astfel de situații (și nu numai!), părinții trebuie să reușească să își păstreze calmul și să încerce să nu intre în panică, pentru a reuși să reacționeze corect, dar și pentru a putea fi alături de copil.

În plus, un lucru extrem de important este povestirea în detaliu a acestui episod medicului (anamneza). Pentru ca totul să se termine cu bine, părinții trebuie să rămână lângă copil pe toată perioada evenimentului, să îl așeze cu capul în lateral (poziția de siguranță), să nu îi dea palme copilului (așa cum se practică în repetate rânduri când vine vorba de un leșin), să nu îl zguduie pe cel mic sau să îi arunce cu apă peste față, și nici să nu înceapă imediat respirația gură la gură. Îi puteți sufla ușor pe față.

Îi poți pune o compresă cu apă rece pe frunte și poți sta lângă el până își revine. Pentru ca cel mic să se simtă în siguranță atunci când își revine, zâmbește-i, mângâie-l, asigură-l că totul este regulă și că mămica lui este lângă el.

Trebuie să chemi medicul?

În cazul în care părinții se sperie și își doresc să aibă certitudinea că cel mic este în regulă, aceștia pot cere ajutor prin serviciul de urgență 112, pentru a solicita un consult de specialitate.

Pentru ca diagnosticul să fie pus corect de către medic, anamneza părinților (descrierea în detaliu a episodului) este vitală. Pentru a se putea face o diferențiere între sindromul hohotului de plâns și o criză de epilepsie, medicul va trebui să știe exact ce s-a întâmplat, cu lux de amănunte.

De ce apare SHP?

Unele studii arată că spasmul hohotului de plâns poate apărea mai frecvent la copiii care suferă de anemie cu deficit de fier, deoarece această afecțiune poate determina o reducere a numarului de globule roșii din sânge. Acestea pot duce la oboseală, dificultăți de respirație și palpitații.

De asemenea, se crede că aceată problemă poate fi ereditară, astfel că dacă un părinte sau o rudă apropiată s-a confruntat cu SHP, este posibil ca cel mic să aibă experiențe similare.

Pot preveni SHP?

Spasmul hohotului de plâns nu poate fi prevenit, însă pot fi prevenite cauzele care îl produc. Așadar, evită cât poți de mult ca cel mic să ajungă să facă tantrumuri, să se supere extrem de mult sau să se înfurie.

Atunci când observi că micuțul tău dă semne că are motive de supărare, încearcă să îi distragi atenția, să îl înveselești și totul se va termina cu bine chiar înainte de începe!

Vezi si: Ce este tantrumul? Din ce cauza apar si cum se gestioneaza crizele de furie la copiii mici | Demamici.ro

Vezi si: 5 modalitati de a ramane calma in timpul tantrumului copilului tau. La ce trebuie sa te gandesti pentru a nu-ti pierde rabdarea | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

17 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni