Sindromul copilului zgâlțâit. Anchetă în Botoșani după ce o fetiță de 6 luni a murit după ce-ar fi fost legănată prea tare | Demamici.ro

Sindromul copilului zgâlțâit. Anchetă în Botoșani după ce o fetiță de 6 luni a murit după ce-ar fi fost legănată prea tare. O fetiță de 6 luni din Botoșani a murit după ce ar fi fost legănată prea agresiv de către părinți. Anchetatorii bănuiesc că ar fi vorba despre „sindromul copilului zgâlțâit”. Părinții au fost cei care au sunat la 112 spunând că micuța nu se simte prea bine. În momentul în care echipajul de ambulanță a ajuns la fața locului, bebelușul era deja mort. În acest caz a fost deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Sindromul copilului zgâlțâit. Anchetă în Botoșani după ce o fetiță de 6 luni a murit după ce-ar fi fost legănată prea tare

Tragedia s-a întâmplat în localitatea Dimăcheni din județul Botoșani, informează Monitorul de Botoșani. Mama copilei (24 de ani) le-a spus anchetatorilor de fetița sa era slăbită de câteva zile și părea să respire mai greu. În momentul în care a observat că bebelușul nu mai repiră, părinții au alertat autoritățile, însă medicii ajunși la fața locului nu au putut să facă altceva decât să constate decesul.

Sindromul copilului zgâlțâit. Autopsia a scos la iveală faptul că bebelușul avea leziuni interne

În urma autopsiei a reieșit faptul că fetița de 6 luni avea leziuni interne. Cadrele medicale suspectează că ar fi vorba despre „sindromul copilului zgâlțâit”.

„Dosarul priveşte decesul unui sugar în vârstă de şase luni, de sex feminin, al cărui deces a fost constatat în dimineaţa zilei de 16 februarie de către cei de la Ambulanţă. Iniţial, s-a suspectat infracţiunea de loviri cauzatoare de moarte, însă la necropsie nu au fost puse în evidenţă leziuni externe, însă medicul legist a precizat că moartea a fost violentă şi a fost cauzată de o hemoragie subdurală bilaterală.

Este vorba de sindromul copilului zgâlţâit. Urmează să stabilim în anchetă exact care a fost modalitatea de producere a acestor leziuni şi urmează să primim şi raportul complet de necropsie pentru a stabili exact cauza decesului”, a precizat Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Cel mai probabil, din dorința de a liniști sau adormi copilul, părinții l-au legănat agresiv, moment în care s-au produs aceste leziuni.

„Gândiţi-vă că este o mişcare de balans puternică pentru copil, iar creierul se izbeşte de interiorul cutiei craniene. Dacă faci foarte des şi foarte accentuat acest lucru poţi, să creezi edeme cerebrale sau, mai rău, decesul”, a spus medicul Cătălin Mihailiuc, din cadrul Centrului de Primiri urgenţe al Secţiei de Pediatrie Botoşani.

Vezi si: Sindromul copilului scuturat – cat de periculos poate fi sa-ti zgaltai bebelusul VIDEO | Demamici.ro

Vezi si: Sindromul copilului zgaltait. Greseala comisa de parinti, care pune copilul in pericol | Demamici.ro

Sindromul copilului scuturat apare in momentul in care bebelusul este zgaltait, scapat din brate, aruncat (chiar si intre perne), lovit intentionat in zona capului. Sindromul, descris initial de doctorii John Coffey-radiolog si Grethkelch Norman-neurochirurg, reprezinta o alterare grava a creierului, retinei, membrelor si coastelor.

Peste 1400 de cazuri se inregistreaza lunar la nivel mondial. Cand un adult scutura viguros un sugar (pana intr-un an) exista riscul aparitiei leziunilor. Cele mai multe cazuri ale acestei afectiuni au fost inregistrate la copiii sun 1 an, varsta medie a victimelor fiind de 3-8 luni.

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

4 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

5 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

5 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână