Sănătatea și siguranța bebelușului

Scabia (râia) la copii. Cum să o recunoști încă de la primele semne. Cauze, simptome, tratament | Demamici.ro

Scabia (râia) la copii este extrem de contagioasă și se răspândește cel mai adesea în școli și grădinițe, acolo unde copiii intră mereu în contact. 

Râia (sau scabia) este o boală dermatologică care apare din cauza unor acarieni care infestează pielea copilului, făcând mici tunele pe sub piele, acestea fiind rareori vizibile, unde își depun ouăle. Scabia poate afecta atât copiii, cât și adulții, însă copiii care merg la creșă, la grădiniță sau școală sunt mai expuși riscului de a lua această boală, deoarece intră zilnic în contact cu multe persoane.

Scabia (râia) la copii. Cum recunoști scabia (sau râia) la copii?

  • Copilul va avea mâncărimi ale pielii. La copii, scabia afectează pielea și deseori primul simptom este apariția unor mâncărimi foarte puternice la suprafața pielii copilului. Această mâncărime este reacția alergică a organismului la prezența acarienilor și a ouălor acestora.
  • Iritații ale pielii. Odată cu sau după apariția mâncărimilor, vei observa pe pielea copilului anumite iritații și erupții. În unele zone poți observa chiar linii șerpuite, ca niște șanțuri, abia vizibile. Acarienii sapă în piele tuneluri în care își depozitează ouă. La bebeluși, pielea va fi inflamată și roșie, apărând și mici bășici, în general pe față, pe cap, pe gât. Uneori, se pot oberva și niște puncte negre mici pe piele, la capătul unui șanț, aceștia sunt acarienii. Zonele cele mai predispuse la apariția iritațiilor pielii sunt abdomenul, fesele, cotul, pieptul, palma, interiorul încheieturilor, spatele genunchilor și între degete. Pentru bebeluși, iritațiile se pot manifestă și pe pielea capului, a fetei și a gâtului.
  • Piele uscată, roșie și solzoasă. Netratată imediat, scabia la copii va cauza intensificarea mâncărimii și agravarea afecțiunilor pielii, care va deveni roșie, foarte uscată, chiar solzoasă. Mai mult decât atât, pot să apară mici noduli maronii (interiorul cotului, fese, zona genitală la băieți), care provoacă mâncărime. Aceşti noduli apar cel mai des la bebeluși, care sunt mai sensibili și la care râia poate fi diagnosticată greșit.

Scabia (râia) la copii. Ce simptome are?

Simptomele scabiei presupun mâncărime la nivelul pielii, care se agravează seara, urmată de o erupție roșie, care poate apărea pe tot corpul. La copiii mici, scabia poate afecta fața și gâtul, în timp ce copiii mai mari și adulții nu suferă de mâncărime în aceste zone. Cele mai frecvent afectate zone ale unei infecții cu scabie sunt mâinile (în special între degete), încheieturile mâinilor, secțiunea mediană, zona inghinală, picioarele și fesele.

De râie se pot îmbolnăvi atât adulții, cât și copiii sau bebelușii. Diagnosticul de scabie se pune pe baza simptomelor. Se va investiga contextul epidemiologic: dacă cineva din anturajul familial sau profesional mai prezintă prurit. Examenul microscopic poate pune în evidență parazitul după extragerea sa. Totuși, un examen negativ nu exclude diagnosticul de scabie.

Scabia (râia) la copii. Tratamentul scabiei la copii

Tratamentul împotriva scabiei se poate cumpăra doar pe baza unei prescripții medicale. Pentru adulți si copii de vârstă mai mare se utilizează creme sau loțiuni care se aplică pe corp de la gât în jos. Pentru bebeluși și copii cu vârste mici, scabicidele se aplică și la nivelul capului, se arată pe bioclinica.ro.

Mai mult decât atât, pe lângă tratamentul copilului infectat și al tuturor membrilor familiei, trebuie tratat și mediul înconjurător. Astfel, toate articolele de îmbrăcăminte, lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat care au fost utilizate se spală la cel puțin 60 de grade Celsius.

Articole nelavabile sau lavabile, care nu suportă o temperatură de 60° C se introduc într-un sac de plastic etanș, pentru o săptămână (fără a utiliza o soluție anti-acarieni). Se spală apoi la temperatura corespunzătoare. Se pulverizează hainele cu o soluție anti-acarieni corespunzătoare, se introduc într-un sac de plastic etanș și se lasă soluția să acționeze 48 de ore. Saltelele, pernele, canapelele, covoarele, încălțămintea trebuie să fie de asemenea tratate cu o soluție anti-acarieni corespunzătoare.

Sursa foto: Pixabay, Captură Youtube

Vezi și: West Nile, boala transmisa de tantari. Cat de periculoasa e si cum putem sa ne protejam | Demamici.ro

Vezi și: Totul despre boala mana-gura-picior. Care sunt simptomele si cum se trateaza | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni