Probleme de comportament la copil. Cum reactionam la „prostioarele” celui mic | Demamici.ro

Probleme de comportament. Cum reactionam la „prostioarele” celui mic. In primii ani de viata, aceste probleme de comportament la copil, ii pot aduce pe unii parinti la limita rabdarii. Cunosti si tu situatia. Credeai ca juniorul sta cuminte, langa tine. O secunda ti-ai mutat privirea si a disparut din camera!

Si mai grav, l-ai gasit cu mainile in detergentii din baie, dornic sa descopere orice lucru strain de el si, spre groaza ta, sa le mai si manance! Remediezi situatia, il iei de la „locul faptei”, iar acum… urmeaza plansul. Nimic nu pare sa ii aduca linistea micutului tau, odata ce i-ai interzis ceva.

Probleme de comportament la copil. Cum ne descurcam cu copiii mult prea energici?

Acest tip de comportament poate fi intalnit atat la copiii mici, dar si la cei ceva mai mari. Reactiile vor avea aceeasi baza comuna, insa vor prezenta diferente, cauzate de nivelul de dezvoltare specific varstei.

Desi tentatia de a aplica o pedeapsa copilului, oricat ar fi de mica, este una mare. Specialistii nu sustin acest lucru.

Asadar, de fiecare data cand iti surprinzi copilul ca incalca o regula sau sparge un obiect prin casa, adopta o noua atitudine: conexiunea inaintea corectiei.

Conectarea inainte corectiei. Ce inseamna asta?

Numeroase probleme de comportament la copil pot fi indreptate cu ajutorul unei bune comunicari. Desigur, comunicarea va fi adaptata fiecarei categorii de varsta in parte. De exemplu, daca ti-ai prins copilul cu mana in detergentii din baie sau plin de lipici dupa ce a incercat sa il foloseasca, ideal ar fi sa gasiti o solutie la ceea ce incerca copilul vostru sa faca, si nu o pedeapsa.

Probleme de comportament. Cum reactionam la „prostioarele” celui mic

Mai intai, puteti avea o discutie calma cu copilul, chiar prietenoasa. Ii veti explica ca ceea ce a facut nu a fost o idee buna si ca a gresit. Il loc sa il pedepsiti, ii veti oferi oportunitatea de a-si repara propriile greseli.

Astfel, sub atenta voastra supraveghere sau chiar impreuna, puteti aranja la loc detergentii din baie sau sa lipiti impreuna vasul spart.

De ce functioneaza o astfel de disciplina?

Desi la prima vedere ar parea ca genul acesta de comunicare nu are nicio legatura cu disciplina, rezultatele sunt altele. Si iata si de ce functioneaza in combaterea acestor probleme de comportament la copil: cu cat ii oferi copilului mai multe optiuni de joaca si de a gresi, cu atat va incepe sa-ti ceara permisiunea inainte de a comite o „boacana”.

Copiii mici sunt, in general, foarte curiosi si iti pot testa limitele adesea. Desi va fi mai greu cu ei la inceput, incearca sa patrunzi in lumea lui. Primul tau impuls va fi sa te enervezi. Stop. Uita-te in ochii lui fara sa spui nimic.

Incearca sa ii intelegi lumea, asa cum o vede el: haotica, plina de necunoscut, dornic sa o inteleaga. Apoi vorbeste cu el.

Tine minte! Nu vei putea sa creezi schimbari pozitive in comportamentul copilului tau, pana cand nu stabiliti o conexiune puternica.

Conectarea dintre tine si copil. Sfaturi de parenting care sa te ajute

  •  Nu avea asteptari mari si nici temeri. Tine minte: copilul tau este imperfect, la fel ca tine, ca noi toti. E normal sa mai si greseasca.
  •  Patrunde in lumea copilului tau. Incearca sa privesti fapta si prin ochii lui.
  •  Daca vrea sa iti spuna ceva, asculta ce are de zis.
  •  Focuseaza-te pe solutii si posibilitati.
  •  Foloseste-te de mangaieri usoare, atunci cand vorbesti cu copilul tau. Il va ajuta sa fie mai receptiv.
  •  Pozitioneaza-te la nivelul copilului tau si fa contact vizual cu el cand vorbiti
  •  Ofera-i solutii la problema creata de el, care sa nu il puna intr-o situatie denigranta sau sa se simta umilit, pedepsit.

 

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni