Știri interne

Premieră în chirurgia pediatrică. Un bebeluș de 3 săptămâni, cu o greutate de 3 kg, a fost operat cu succes de stenoză hipertrofică de pilor | Demamici.ro

Premieră în chirurgia pediatrică. Un bebeluș de 3 săptămâni, cu o greutate de 3 kg, a fost operat cu succes de stenoză hipertrofică de pilor. Un nou-născut care cântărea doar 3 kilograme, la 3 săptămâni de la naștere, a suferit o intervenție chirurgicală care s-a dovedit a fi un succes.

Micuțul, diagnosticat cu stenoză hipertrofică de pilor, a fost cel mai mic pacient operat în secția de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Pelican. Medicul care a condus operația cu succes este dr. Isac George, medic chirurg pediatru, medic specialist în chirurgie pediatrică, doctorand UMF „Carol Davila” din București.

Premieră în chirurgia pediatrică. Un bebeluș de 3 săptămâni, cu o greutate de 3 kg, a fost operat cu succes de stenoză hipertrofică de pilor

„Stenoza hipertrofică de pilor este una dintre cele mai frecvente cauze de obstrucție gastrică la sugar. Simptomele se manifestă inițial prin vărsături care ajung să fie prezente după fiecare masă, astfel încât copilul stagnează, apoi pierde în greutate. Pacientul nostru s-a prezentat la o săptămână de la debutul simptomatologiei, foarte deshidratat. Colegii neonatologi l-au internat, l-au echilibrat, iar după confirmarea diagnosticului a fost transferat pe secția noastră și operat, evoluția fiind una foarte bună, cu dispariția vărsăturilor, reluarea toleranței alimentare și o creștere ponderală de la 2900 la 3500 de grame în doar câteva zile”, explică doctoral George Isac, pe site-ul Spitalului Pelican.

Mama copilului a vorbit despre simptomele i-au condus pe medici la diagnostic și, ulterior, la operație, și le-a mulțumit medicilor pentru tot efortul depus.

„E genial domnul doctor ISAC GEORGE. Si, de altfel, toti oamenii de la SPITALUL PELICAN ORADEA. Am născut la MATERNITATEA PELICAN și, la scurt timp, băiețelul meu a început să vomite. Tot mai mult cantitativ și tot mai des până a ajuns să vomite după fiecare masă.

Doamna doctor neonatolog LAZAR STEFANIA a suspectat stenoza, dar ne-a sfătuit să fac copilului o ecografie și să merg la domnul doctor ISAC. Puteam să merg să operez copilul la Cluj, dar pentru că am două nașteri, iar a doua oară am născut aici și am fost foarte mulțumită, am ales tot SPITALUL PELICAN. Vă spun sincer, dacă nu erau domnul doctor și asistentele atât de atenți toți cu mine și înainte de operație și după intervenție, îmi pierdeam mințile. Pilorul copilului era mărit și practic nu permitea ca bolul de mâncare să coboare din stomac.

Domnul doctor e genial și ca medic și ca om. Și asistentele și infirmierele, toți sunt de nota 10! Categoric voi recomanda Spitalului Pelican! Nu mi se par prețurile mari și chiar dacă ar fi mari, amabilitatea și iubirea și profesionalismul cu care mi-au îngrijit copilul nu se pot compara. Nu cred că banii trebuie să stea între tine și sănătatea familiei tale pentru că banii oricum se duc, dar sănătatea s-ar putea să nu o mai poți recupera.

În ziua externării, după operația micuțului, eram extenuată, dar am plecat acasă fericită.!”, a mai declarat ea.

Stenoza hipertrofică de pilor. Ce este

Stenoza hipertrofică de pilor este o afecțiune digestivă care apare la nou-născuți, prin obstrucția de la nivelul pilorului, segmentul de tub digestiv care face legătura dintre stomac și prima porțiune a intestinului subțire.

Practic, atunci când lumenul tubului digestiv este blocat, este împiedicată progresia conținutului din orificiul bucal, spre stomac, apoi intestinul subțire, intestinul gros și mai apoi către anus.

Specialiștii nu au reușit să identifice cu exactitate cauzele care duc la apariția stenozei hipetrifice de pilor, însă s-a observat că sunt mai predispuși băieții, copiii ai căror părinți au fost și ei operați de această afecțiune, având așadar și o componentă genetică, dar și nou-născuții prematuri care au primit alimentație prin sondă transpilorică.

Principalul simptom în diagnosticul de stenoză hipetrofică de pilor apare sub formă de vărsături, nefiind însoțite de febră sau alte manifestări clinice.

Vărsăturile apar la intervale scurte de timp după masă și în aparență copilul va prezenta un tonus bun și va avea în continuare poftă de mâncare.
Totuși, pe măsură ce vărsăturile avansează, starea bebelușului se poate modifica și va deveni mai apatic, somnolent și nu va mai lua în greutate sau chiar va slăbi.

Singurul tratament cu viza curativa al stenozei hipertrofice de pilor este cel chirurgical.

sursă foto: Spitalul Pelican Oradea

Vezi și: Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Nașterea celui de-al doilea băiețel i-a adus minunea salvării primului copil. Povestea Dianei VIDEO | Demamici.ro

Vezi și: Povestea lui David, al doilea prematur salvat datorită terapiei cu celule stem în Spitalul Regina Maria Băneasa. Băiețelul a împlinit un an și este sănătos | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

2 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

2 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

4 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni