Mămici și tătici celebri

Maria Lătărețu: „În viaţă, nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii“. Interpretei i-au murit 5 copii mici, dintre care două fetițe gemene | Demamici.ro

Maria Lătărețu: „În viaţă, nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii“. Viața Mariei Lătărețu a fost presărată cu cea mai mare durere pe care o poate simți o femeie. Nu o dată, ci de cinci ori. Numită și „Privighetoarea Gorjului”, legendara interpretă a folclorului românesc a fost lovită de destin în cel mai dureros mod.

Și-a îngropat cinci copii, dintre cei șase pe care i-a avut. Toți la vârste fragede, fără să mai apuce să-i vadă transformați în „oameni mari”.

Maria Lătărețu: „În viaţă, nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii“. Interpretei i-au murit 5 copii mici, dintre care două fetițe gemene

Maria Lătărețu s-a născut la data de 7 noiembrie 1911, într-o familie săracă din Bălcești, județul Gorj și a început să cânte încă de la vârsta de 13 ani, la nunți, botezuri și alte evenimente, pentru a câștiga un ban.
Vocea ei inconfundabilă i-a clădit de-a lungul anilor un renume, ajungând să fie denumită în cercurile înalte ca „Ella Fitzgerald a României”. Însă succesul profesional a venit cu multe lacrimi în plan personal, de parcă viața i-ar fi cerut un tribut.

În 1928, artista s-a căsătorit cu vioristul Mihai „Tică” Lătărețu, bărbatul alături de care avea să aibă șase copii, însă pe care avea să-i piardă pe toți, în afară de unul dintre ei.

Maria Lătărețu: „În viaţă, nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii“. Bronhopneumonia, boala care i-a răpit trei copii, dintre care gemenele Polina și Maria

A născut primul copil în anul 1929, pe Gicuțu. Iar la vârsta de 2 ani și jumătate, băiețelul se îmbolnăvea de bronhopneumonie. Nu exista la acea vreme tratament și nici medicamente de orice fel, în afară de aspirină.
Doi ani mai târziu, în 1931, a devenit din nou mamă. A născut tot un băiat, pe nume Ion, care a rămas singurul ei copil în viață și care s-a stins în anul 2001.

Cel de-al treilea copil, o fetiță de data aceasta, a avut cel mai dureros sfârșit.

A fost botezată Măriuca, asemenea mamei sale, însă a trăit doar până la vârsta de 6 ani, atunci când a fost atacată și sfâșiată de un câine. Cu greu și-a revenit artista după moartea celor doi copii ai săi, însă soarta părea că vrea să readucă echilibrul pierdut din viața Mariei Lătărețu, în ziua în care a rămas însărcinată cu două fetițe.

În anul 1935, au venit pe lume gemenele Polina și Maria, însă tot de mici au murit și ele de bronhopneumonie.

Doi ani mai târziu, în 1937, a născut ultimul ei băiat, Tudor.

Nașterea a venit prematur, după ce artista, aflată la o nuntă, s-a împiedicat de o buturugă în timp ce mergea cu alaiul de nuntași, iar apoi a căzut pe burtă. Maria Lătărețu a născut chiar acolo, însă copilul ei nu a supraviețuit mult timp, murind la câteva zile după.

Fetița ei, Măriuca, a murit sfâșiată de un câine. Artista a urcat pe scenă și a cântat în momentele în care fetița își dădea ultima suflare

Măriuca avea doar 6 ani atunci când a murit în chinuri dureroase. Se întâmpla în vacanța de dinainte de începerea școlii, aproape de casa bunicilor.

„Erau în vacanță la Târgu Jiu, unde avea casa și unde copiii stăteau cu bunica. Măriuca și Ion, soţul meu, se jucau la poartă.”, avea să povestească nora cântăreței.

„Dintr-o curte a ieșit un câine care s-a aruncat asupra ei, a sfâșiat-o. Maria Lătăreţu a venit val-vârtej la Târgu Jiu şi a dus-o la spital, la profesor doctor Haznașu, unul dintre cei mai mari. Fusese mușcată de toată partea dreaptă: din scalp, urechea, gâtul, umărul, mâna. Șansele de supraviețuire erau minime. Fetița a fost trimisă acasă în grija soțului Mariei, iar aceasta a plecat pentru o seară la București, unde avea un angajament.”

În ziua în care a aflat că fetița ei a murit, Maria Lătărețu se afla la un eveniment, unde fusese invitată să cânte.

Se deschidea la acea vreme cel mai mare restaurant de artă culinară „Doru Ancuței” și a primit vestea morții Măriucăi chiar înainte de a urca pe scenă.

A vrut să renunțe la acel spectacol, însă nu i-a aprobat decizia. Așa că artista a urcat cu lacrimi în ochi pe scenă, cu un costum alb și o garoafă prinsă în păr și a făcut ce știa ea să facă mai bine, să cânte. La finalul spectacolului, și-a smuls garoafa din păr și a strivit-o cu piciorul.

Organizatorul spectacolului a găsit-o în cabina ei cu lacrimi în ochi. Când a întrebat-o ce s-a întâmplat, Maria Lătărețu i-a răspuns: „Domnule, va rog să mă iertați. Mi-a murit fetița, iar maine merg să o îngrop.”

Maria Lătărețu s-a stins în 1972, în spatele scenei, după un concert: „A avut un uşor tremurat, după care s-a prăbuşit instantaneu pe scenă”

La data de 29 septembrie 1972, Privighetoarea Gorjului a cântat pentru ultima dată în această viață. Se afla în sala Căminului Cultural din comuna Românești, județul Botoșani, iar diagnosticul a fost de congestie cerebrală, cauzată de stres.

Artista se simțise rău încă din timpul concertului.

„Ştiu că eram în rândurile din faţă, iar cei peste 200 de oameni o aplaudau frenetic pe doamna Lătăreţu, care încheia spectacolul cu ultima dumisale creaţie «Vă las cântecele mele». Când totul părea că decurge normal, dintr-o dată, dânsa a avut un uşor tremurat, după care s-a prăbuşit instaneu pe scenă. A fost dusă imediat într-o cameră alăturată unde s-a încercat resuscitarea, fără efect, însă”, povestite într-un interviu mai vechi Maria Ciornea, secretara Primăriei Românești.

Soția lui Dumitru Amarghioalei, membru al orchestrei, a fost persoana care a găsit-o pe Maria Lătărețu fără suflare în culise. Moartea Mariei Lătărețu a fost rapidă, în doar câteva secunde.

„A venit doamna Maria cu o pastiluţă în mână, iar în cameră era o oglindă pe perete şi o găleată cu apă. M-a întrebat dacă este apă. Cu pastiluţa în mână, se opreşte în faţa oglinzii, unde încep să-i curgă lacrimile. Nu spune nimic. Stă câteva secunde în faţa oglinzii cu lacrimile pâţnă în barbă. S-a aplecat să ia o cană cu apă din găleată, tot plângând, iar eu m-am ridicat să iau cana. Nu a spus nimic şi, plângând, se duce dincolo îmbrăcată în costum naţional şi cu haina mai graosă pe deasupra. S-a întins în pat. Nu au trecut câteva secunde şi aud un răcnet, cred că cel mai mare pe care l-am auzit în viaţă de la femeie. Înţepenită de frică, m-am ridicat să văd ce este. Am văzut un cerc negru în jurul feţei şi unghiile începuseră să se înnegrească”, potrivit Adevărul.

Maria Lătărețu: „În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii”

„Acest minunat cântec este metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea! De altfel, nu de puţine ori, Maria Lătăreţu avea obiceiul să le mărturisească întristată apropiaţilor: „În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii””, mai notează Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu.

În urma ei, Maria Lătărețu a lăsat un repertoriu bogat de piese de folclor memorabile, dar și o poveste de viață care depășește scenariul unui film.

În amintirea copiilor ei pierduți, Privighetoarea Gorjului a compus doina „Lie, ciocârlie”, piesa pe care și-a cântat dorul de mamă.

Acest minunat cântec este metamorfozarea sentimentelor umane în glasul păsării care îşi plânge puişorii şi îşi doreşte cât mai curând moartea! De altfel, nu de puţine ori, Maria Lătăreţu avea obiceiul să le mărturisească întristată apropiaţilor: „În viaţă nu am ştiut decât să cânt şi să-mi îngrop copiii”, mai notează Dorin Brozbă şi Ioana Lătăreţu.

Vezi și: Anca Țurcașiu: „Am născut în ’99. Sarcina nu a fost o perioadă frumoasă din viața mea, cum spun multe femei” EXCLUSIV | Demamici.ro

Vezi și: Sanda Ladoși, poveste de mamă: 5 inseminări, 2 fertilizări in vitro și un verdict dur: „Au stabilit că nu vom putea avea copii”. Artista a schimbat medicul și după o lună a rămas însărcinată natural EXCLUSIV | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

5 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

5 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

o săptămână